자일리톨과 탄수화물이 Streptococcus oralis와 Streptococcus salivarius의 증식에 미치는 영향 THE EFFECT OF XYLITOL AND CARBOHYDRATES ON THE REPLICATION OF STREPTOCOCCUS ORALS AND STREPTOCOCCUS SALIVARIUS원문보기
Xylitol is a 5-carbons carbohydrate, which can be replaced with sucrose for preventing caries. The effect of carbohydrates and their combinations with xylitol was studied for the replication of oral bacteria such as Streptococcus oralis and Streptococcus salivarius. The replication of Streptococcus ...
Xylitol is a 5-carbons carbohydrate, which can be replaced with sucrose for preventing caries. The effect of carbohydrates and their combinations with xylitol was studied for the replication of oral bacteria such as Streptococcus oralis and Streptococcus salivarius. The replication of Streptococcus oralis and Streptococcus salivarius was inhibited according to the increased concentration of xylitol. When Streptococcus oralis was incubated for 8 hours in the media added with lactose or sucrose, the optical density was 0.915 and 1.107, repectively. while being 0.127 and 0.104, respectively in the media combined with xylitol. When Streptococcus salivarius was incubated for 8 hours in the media added with lactose or fructose, the optical density was 1.550 and 0.420, repectively. while being 0.271 and 0.905, respectively in the media combined with xylitol. These results indicated that the replication of Streptococcus oralis and Streptococcus salivarius was changed according to kinds of carbohydrates and combined addition of xylitol.
Xylitol is a 5-carbons carbohydrate, which can be replaced with sucrose for preventing caries. The effect of carbohydrates and their combinations with xylitol was studied for the replication of oral bacteria such as Streptococcus oralis and Streptococcus salivarius. The replication of Streptococcus oralis and Streptococcus salivarius was inhibited according to the increased concentration of xylitol. When Streptococcus oralis was incubated for 8 hours in the media added with lactose or sucrose, the optical density was 0.915 and 1.107, repectively. while being 0.127 and 0.104, respectively in the media combined with xylitol. When Streptococcus salivarius was incubated for 8 hours in the media added with lactose or fructose, the optical density was 1.550 and 0.420, repectively. while being 0.271 and 0.905, respectively in the media combined with xylitol. These results indicated that the replication of Streptococcus oralis and Streptococcus salivarius was changed according to kinds of carbohydrates and combined addition of xylitol.
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문제 정의
본 연구는 Streptococcus oralis와 Streptococcus salivarius의 증식에 대한 자일리톨과 여러 탄수화물과의 단독 및 병합 효과를 보고자 시 행하였다.
제안 방법
배지 10 ml에 2 X 107 Streptococcus salivarius를 접종하여 37P 배양기에서 0, 2, 4, 8, 24시간 배양하여 배양액의 흡광도를 측정하였으며 3번 실험을 반복하여 평균을 구하였다. 8시간 배양한 세균 배양액을 희석하여 M17 agar 상에 접종하고 37P 배양기에서 18시간 배 양한 후 생균 수를 산정하였다.
본 연구에서는 tryptone yeast extract 액체배지에 포도당, 과당, 유당, 자당을 첨가한 경우 Streptococcus oralis가 배양 초기부터 증식이 이루어진 데 반해, 자일리톨을 병합하면 포도당이나 과당에서는 Streptococcus oralis가 배양 초기부터 증식이 되었는데 포도당의 경우 Streptococcus m 就 ans에서 와는 달리 자일리톨에 내성을 보인 결과인 것으로 사료된다. 과당의 경우에는 자일리톨의 운반과 인산화에 관여하는 fructose PTS 가 과당에 의해서 자일리톨의 운반과 인산화가 억제되기 때문으로 생각된다.
905이었다. 이상의 결과는 탄수화물의 종류와 자일리톨과의 병합에 따라 Streptococcus oralis와 Streptococcus salivarius의 증식 정도가 달랐다.
후속연구
그리고 탄수화물과 자일리톨 병합시 세균에 따라 증식 정도도 다르게 된다. 구강 내 중요한 상재균으로 Streptococcus mutanse\ 치태 형성을 억제하는 것으로 알려진 Streptococcus ora/is"와 Streptococcus salivarius”의 증식에 대한 자일리톨과 탄수화물의 영향에 대한 연구도 필요하다.
과당의 경우에는 자일리톨의 운반과 인산화에 관여하는 fructose PTS 가 과당에 의해서 자일리톨의 운반과 인산화가 억제되기 때문으로 생각된다. 유당과 자일리톨을 병합할 시 배양시간이 경과한 후 증식이 이루어 지거나 증식이 잘 안되는 것은 이탄당인 유당의 분해에 작용하는 ^-galactosidasee]- 자일리톨에 의해 억제되어 세균의 증식이 억제된 것으로 생각되지만 더 연구해 보아야 할 것으로 사료된다. 자당의 경우에는 일탄당으로 분해하는 효소가 sucrase, sucrose phosphorylase 등이 있는데 Streptococcus ora赤가 분비하는 자당 분해효소가 자일리톨에 의해 억제되어 자당과 자일리톨 병합 첨가시 Streptococcus oralis의 증식이 억제되는 것으로 사료된다.
이상의 결과로 볼 때, 세균의 증식 억제작용과 치태 억제 작용에 대한 자일리톨과 다른 탄수화물의 효과를 정확히 알기 위해서는 탄수화물에 관련된 효소에 대한 연구가 더 필요한 것으로 사료된다.
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