$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

유전자재조합 식품에 대한 위험인지 및 구매의사여부 영향요인 분석

The Investigation of Factors Influencing Consumers' Perceived Risk, and Decision-making to Purchase GMO Food

Abstract

The goal of this study was to examine which factors influence consumers' demands to reveal the identity of GMO(Genetically Modified Organism) food, risk perception, and decision-making to purchase it. Consumers perceived its risk, and demanded labeling to identify it. Not many consumers wanted to buy GMO food. The results also revealed as follows. First, the level of demand to label for identifying GMO food were high among female consumers, consumers with negative attitude, and consumers severly perceived its risk. The level of perceived risk was high among consumers who were old and had high income, exercised their own healthy programs, showed negative attitude toward GMO food, and demanded strongly for labelling. Second, old consumers, consumers with high income, consumers concerning more about health, consumers with negative attitude and strong demand to label for identifying GMO food were more likely to perceive risk highly for GMO food. Third, consumers' attitudes and the level of perceived risks for GMO food significantly influenced the decision-making to purchase GMO food. However, other variables turned out not to affect consumers' decision-making to purchase it.

저자의 다른 논문

참고문헌 (19)

  1. 소비자의 유전자재조합 콩 식품 구매의사 및 표시요구에 대한 경로 분석 , 허경옥 , 한국생활과학회지 / v.12,pp., 2003
  2. 유전자재조합 식품에 대한 소비자의식조사 결과 , 한국소비자보호원 , 보도자료 / v.,pp., 1999
  3. Do Smokers Underestimate Risk , Viscusi,W.K. , Journal of Political Economy / v.98,pp.61, 1990
  4. 유전자재조합 식품에 대한 주부의 인식조사 , 정은희;이은정;한지희 , 한국지역사회생활과학회지 / v.12,pp.29-40, 2001
  5. 송재일 , 유전자재조합 농산물(GMO)-쟁점과 대응 / v.,pp., 2000
  6. Whitman,D.B. , Genetically Modified Foods : Harmful or helpful / v.,pp., 2000
  7. Demographic influences on risk perception , Savage,I. , Risk Analysis / v.13,pp.413-420, 1993
  8. 소비자의 유전자재조합 식품 구매의도에 따른 집단 분류에 관한 연구 , 김효정;김미라 , 대한가정학회지 / v.40,pp.83-91, 2002
  9. 박종새 , 유전자재조합 식품의 올바른 이해 / v.,pp., 1998
  10. 소비자의 유전자 변형 농산물(GMO)에 관한 태도 연구-부산지역 주부소비자를 중심으로- , 조향숙;김시월 , 소비문화연구 / v.4,pp.67-84, 2001
  11. Evaluating Risk Communication: Narratives vs Technical Presentations of Information about Radon , Golding,D. , Risk Analysis / v.12,pp., 1992
  12. Hadden,S.G. , Risk perception and risk communication: Risk communication and public policy / v.,pp., 1989
  13. 유전자변형생물체(LMO) 및 식품의 안전성에 관한 담론 분석: 국내 논의를 중심으로, , 허남혁 , 서울대학교 환경대학원 환경계획학과 석사학위 논문 / v.,pp., 1999
  14. 외국의 유전자재조합 식품 관리동향 및 우리의 대응방안 , 김영찬 , 유전자재조합 식품의 안정성 평가에 관한 토론회 / v.,pp., 1998
  15. Misra,S.K.;Fletcher,S.M.;Huang,C.L. , Irradiation and Food Safety; consumer Attitudes and Awareness / v.,pp., 1995
  16. An Investigation Of The Relationship Between Perceived Risk And Product Involverment , Dholakia,U.M. , Advances in Consumer Research / v.24,pp.156-167, 1997
  17. Perception of Risk , Slovic,P. , Science / v.17,pp.280-285, 1992
  18. 유전자재조합 식품에 대한 소비자의 인식도 및 정보탐색행동 , 김효정;김미라 , 대한가정학회지 / v.40,pp.73-84, 2002
  19. Demographic Influence on Risk Perceptions , Savage,V. , Risk Analysis / v.13,pp.4, 1993

이 논문을 인용한 문헌 (0)

  1. 이 논문을 인용한 문헌 없음

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

상세조회 0건 원문조회 0건

DOI 인용 스타일