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전자코를 이용한 쇠고기의 신선도 변화에 따른 냄새 분석
Odor Analysis for Beef Freshness Estimation with Electronic Nose 원문보기

바이오시스템공학 = Journal of biosystems engineering, v.29 no.4, 2004년, pp.317 - 322  

김기영 (National Institute of Agricultural Engineering, RDA) ,  이강진 (National Institute of Agricultural Engineering, RD) ,  최규홍 (National Institute of Agricultural Engineering, RD) ,  최동수 (National Institute of Agricultural Engineering, RD) ,  손재룡 (National Institute of Agricultural Engineering, RD) ,  강석원 (National Institute of Agricultural Engineering, RD) ,  장영창 (National Institute of Agricultural Engineering, RDA)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to evaluate the feasibility of identifying freshness of beef using a surface acoustic wave (SAW) sensor based electronic nose. The beef was stored at 5$^{\circ}C$ and aroma was measured with the passage of time. Chromatographic analysis of the odor showed that num...

주제어

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문제 정의

  • 전자코를 이용한 연구는 식품가공분야를 중심으로 시작 단계에 있으나 농축산물을 대상으로 한 연구는 아직 미흡하여 이를 대상으로 한 연구가 절실히 요구되고 있다. 따라서 본 연구에서는 전자코를 이용한 축산물의 품질 판정 기술을 개발하기 위하여 냉장 기간에 따른 축산물의 신선도 변화를 SAW 센서에 기반한 전자코를 이용하여 조사 분석하였다.
  • 본 연구에서는 냄새 분석을 통한 축산물의 품질판정 기술을 개발하기 위하여 냉장 기간에 따른 쇠고기의 신선도 변화를 SAW 센서를 바탕으로 한 전자코를 이용하여 조사 분석하였다. 냄새 측정을 위하여 전자코의 SAW 센서온도, 모관온도, 밸브온도, 흡입구온도를 전자코 제작회사의 권장 휘발성물질 분석조건에 따라 각각 30℃, 60℃, 120℃, 150℃로 설정하였다.
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참고문헌 (8)

  1. Arnold, J. W. and S. D. Senter. 1998. Use of digital aroma technology and SPME GC-MS to compare volatile compounds produced by bacteria isolated from processed poultry. Journal of the Science of Food and Agriculture, 78(3):343-348 

  2. Blixt, Y. and E. Borch. 1999. Using an electronic nose for determining the spoilage of vacuum-packaged beef. International Journal of Food Microbiology 46, 123-134 

  3. Keshri, G., N. Magan and P. Voysey. 1998. Use of an electronic nose for early detection and differentiation between spoilage fungi, Letters in Applied Microbiology 27(5):261-264 

  4. McEntegart, C. M., W. R. Penrose, S. Strathmann and J. R. Stetter. 2000. Detection and discrimination of coliform bacteria with gas sensor arrays. Sensors and Actuators B 70, 170-176 

  5. Natale, C. D., G. Olafsdottir, S. Einarsson, E. Martinelli, R. Paolesse and A. D'Amico. 2001. Comparison and integration of different electronic noses for freshness evaluation of cod-fish fillets. Sensors and Actuators B 77, 572-578 

  6. Schnurer, J., J. Olsson and T. BoIjesson. 1999. Fungal volatiles as indicators of food and feeds spoilage. Fungal Genetics and Biology 27, 209-217 

  7. Staples, E. J., T. Matsuda and S. Viswanathan. 1998. Real Time Environmental Screening of Air, Water and Soil Matrices Using a novel Field Portable GC / SAW System. Environmental Strategies for the 21st Century, Asia Pacific Conference, 8-10 April 1998, Singapore 

  8. Yano, Y., N. Miyaguchi, M. Watanabe, T. Nakamura, T. Youdou, J. Miyai, M. Numata and Y. Asano. 1996. Monitoring of beef aging using a two-line flow injection analysis biosensor consisting of putrescine and xan-thine electrodes. Food Research International, 28(6): 611-617 

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