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논문 상세정보

Holstein 젖소에 있어서 유량 및 유성분에 미치는 환경 및 생리적 요인

Environmental and Physiological Factors on Milk Yields and Compositions of Holstein Cows in Korea

초록

본 연구는 MUN 함량과 관련하는 사양관리적 요인 및 착유우 자체의 생리적요인을 알아보고 또한 이것이 유생산 능력과 어떠한 관계가 있는지 알아보기 위하여 수행하였다. 본 연구에 이용된 자료는 1999년부터 2002년까지 농협중앙회에서 수행한 129,645두로부터 조사된 890,434 기록의 산유능력검정 자료를 이용하였으며 매 검정일 유량, 3.5% 지방보정유량, MUN함량 및 검정일 체세포 지수에 대한 최적통계모형을 적합하여 이들간의 관계를 규명하였다. 분석 결과 여름철에 MUN 함량이 가장 높았다. 이러한 MUN 함량은 유량과 고도의 비선형적인 정의 관계가 있는 것으로 추정되었다. MUN 함량 21${\sim}$24mg/dl에서 산유량이 가장 많았고 MUN 함량이 24mg/dl 이상일 경우에는 유량이 감소하는 경향을 보였다. 또한 MUN 함량은 산치와 상호 관련성이 있는 것으로 조사 되었는데, 산차가 증가할수록 MUN 함량은 증가하였으며 3${\sim}$4산에서 MUN 함량이 많은 것으로 추정되었다. 또한 MUN 함량은 체세포 수와도 밀접한 관계가 있는 것으로 분석되었는데 MUN 함량이 21${\sim}$24mg/dl에서 체세포 지수가 가장 적은 것으로 추정되었으며 MUN 함량과 SCS간에는 부의 상관관계가 있는 것으로 분석되었다. 유지방율 및 유단백율은 각 유기별, 분만년도별, 계절별, 착유일 및 우유내 요질소 함량에 따라 크게 영향을 받는 것으로 조사되었다. 여름철에 MUN이 증가하는 반면 유지방율 및 유단백율이 가장 낮은 것으로 조사되었다. 특히 유단백율은 비유일이 경과됨에 따라 점차 감소하였는데 각 산차별 MUN과 유단백율과의 관계는 모든 산차에서 MUN이 증가함에 따라 유단백율이 감소하였다. 특히 이러한 감소의 크기는 3산차에서 가장 큰 것으로 나타났다. 이는 사료내 에너지와 단백질의 균형적인 공급이 우유내 MUN과 유단백율의 비율에 지대한 영향을 미쳤기 때문인 것으로 사료되었다.

Abstract

Factors associated with milk urea nitrogen on milk yield and milk composition were investigated in this study regarding feeding management and Physiological status of lactating cows. The data for 3 years between 1999 and 2002 for this study were collected from 129,645 cows by Korean Agricultural Cooperatives Federation. The objectives of this study were to describe the relationships between milk urea concentrations and seasonal factors, cow factors and production of milk, milk fat, protein and somatic cell score(SCS). Milk urea was highest in summer and it also showed a nonlinear association with milk yield. Milk yield was higher at milk urea concentrations of 21 ${\sim}$ 24mg/dl, however it decreased at higher level of milk urea concentrations than 24mg/dl. Milk urea was higher with increased parities of cows and in particular, at 3 to 4 parities. There was a negative association between milk urea and SCS in milk. SCS in milk was lowest at milk urea concentrations of 2l${\sim}$24mg/dl. Milk fat and milk protein were greatly affected by days in milk(DIM), year of birth, season and milk urea concentrations, respectively. While milk urea increased in summer, milk fat and protein were decreased. Milk protein decreased according to longer days in milk. With regard to the influences of parity, milk protein in overall was negatively correlated to milk urea in all lactations, however the extent of decrease of milk protein at high concentrations of milk urea was bigger at third lactation. The balanced supply of energy and protein to the animals might have greatly affected the urea concentrations and protein content of milk.

저자의 다른 논문

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