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과산화수소와 유산ol Escherichia coli O157:H7, Salmonella Enteritidis 및 Listeria monocytogenes의 증식 억제에 미치는 영향
Inactivation of Escherichia coli O157:H7, Salmonella Enteritidis and Listeria monocytogenes by Hydrogen Peroxide and Lactic acid 원문보기

大韓衛生學會誌 = The Korean journal of sanitation, v.19 no.4 = no.54, 2004년, pp.69 - 75  

장재선 (가천길대학 보건행정과) ,  이미연 (인천광역시 보건환경연구원) ,  이제만 (인천광역시 보건환경연구원) ,  김용희 (인천광역시 보건환경연구원)

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The inhibitory effect of the food processing agent on growth of Escherichia coli O157:H7, Salmonella Enteritidis, and Listeria monocytogenes was performed with hydrogen peroxide and lactic acid, and combination of hydrogen peroxide and lactic acid. The minimun inhibitory concentration (MIC) of hydro...

AI 본문요약
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문제 정의

  • 연구는 과산화수소와 유산의 단독 및 병용 처리 함으로써 E. coli O157:H7, S. Enteritidis, L monocytogenee 증식 억제에 미치는 영향과 새로운 식품위생처리공정 개발가능성을 연구하여 소비자에게 보다 안전한 식품을 제공함으로써 국민보건에 기여하고자 한다.
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참고문헌 (11)

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  2. N. V. Padhye and M. P. Doyle : Escherichiacoli O157:H7 : Epidemiology, Pathogenesis, and Methods for Detection in Food. J Food Protection, 55:555-565, 1992 

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  10. C. M. Lin, S. S. Moon, M. P. Doyle and K. H. Mcwatters : Inactivation of E. coli O157:H7, Salmonella enteritica Serotype Enteritidis, Listeria monocytogenes on Lettuce by Hydrogen Peroxide and Lactic acid and Hydrogen Peroxide with Mild Heat, J of Food Protection, 65(8):1215-1220, 2002 

  11. M. A. El-Shenawy and E. H. Marth : Inhibition and Inactivation of Listeria monocytogenes by sorbic acid. J. of Food Protection, 51:842, 1988 

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