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논문 상세정보

초록

본 연구는 유통 중인 프로폴리스추출물제품의 플라보노이드 함량을 3가지 비색법을 이용하여 비교 검토해본 결과 현행 건강기능식품공전의 질산알루미늄법은 염화알루미늄법과 마찬가지로 flavone류와 flavonol류의 확인이 가능하며 디니트로페닐 하이드라진법은 flavanone류와 dihydroflavonol류의 정량이 가능한 것을 확인하였다. 따라서 질산알루미늄법과 디니트로페닐 하이드라진법에 의한 함량의 합이 실제 플라보노이드 함량에 가까운 것으로 확인하였다. 두 방법의 총합에 의한 프로폴리스 추출물 25개 제품의 플라보노이드 함량을 확인한 결과 24개 제품에서 2.15-9.53%로 다양하게 나타났다.

Abstract

Quantitative analysis of flavonoids in commercial propolis extract products were compared by three colorimetric methods; aluminum chloride method, dinitrophenylhydrazine method and aluminum nitrate method, Aluminum nitrate method in Korea Health Supplement Food Code was proved to be specific only for flavones and flavonols same as aluminum chloride method, while dinitrophenylhydrazine method was specific for flavanones and dihydroflavonols. Therefore, the sum of flavonoid contents determined by 2,4-Dinitrophenylhydrazine method and aluminum nitrate method may represent the real content of total flavonoids. As for the 25 commercial propolis extract products examined, the contents of flavonoid varied from 2.15% to 9.53% except for one product.

저자의 다른 논문

참고문헌 (11)

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  3. Greenway W, Scaysbrool T, Whatley FR. The composition and plant origins of propolis: a report of work at oxford. Bee World 71: 107-118 (1990) 
  4. Vennat B, Arvouet-Grand A, Gross D, Pourrat A. Qualitative and quantitive analysis of flavonoids and identification of phenolic acids from a propolis extract. J. Pharm. Belg. 50: 438-444 (1995) 
  5. Mirzoeva OK, Calder PC. The effect of propolis and its components on eicosanoid production during the inflammatory response. Prostaglandins, Leukotrienes Essent. Fatty acids. 55: 441-449 (1996) 
  6. Korea Food and Drug Administration. Health Supplement Food Code. KFDA, Seoul, Korea (2004) 
  7. Nagy M, Grancai D. Colorimetric determination of flavanones in propolis. Pharmazie 51: 100-101 (1996) 
  8. Didry N, Dubreuil L, Pinkas M. Analysis of propolis: some parameters and procedures for chemical quality control. J. Apicult. Res. 37: 99-105 (1998) 
  9. Christov R, Bankova V. Gas chromatographic analysis of underivatized phenolic constituents from propolis using an electron-capture detector. J. Chromatogr. 623: 182-185 (1992) 
  10. Maklham KR, Mitchell KA, Wilkins AL, Daldy JA, Lu Y. HPLC and GC-MS identification of the major organic constituents in New Zealand propolis. Phytochemistry 42: 205-211 (1996) 
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이 논문을 인용한 문헌 (6)

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  2. 유기환, 정종문 2009. "감잎(Diospyros kaki Thunb) 추출물의 항산화 및 항알레르기 효과" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 38(12): 1691~1698 
  3. 김은옥, 이유진, 임현희, 서일호, 유명화, 강대훈, 최상원 2010. "뽕나무(Morus alba L.) 품종별 오디의 영양 및 기능성 성분과 이화학적 품질 특성 비교" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 39(10): 1467~1475 
  4. 고명수, 양종범 2011. "청미래 덩굴 잎 추출물의 항산화 및 항균 활성" 한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, 18(5): 764~772 
  5. 유기환, 김석진, 정종문 2011. "감(Diospyros kaki Thunb) 또는 감부산물에서 추출한 감시럽의 혈당수치에 미치는 영향" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 40(5): 682~688 
  6. 장민선, 박미지, 정문철, 김동만, 김건희 2012. "녹차 추출물 및 프로폴리스의 항산화 및 갈변억제 효과" 한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, 28(3): 319~326 

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