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칠갑산 야생버섯 추출물로부터 혈전용해효소의 활성 검색
Screening of Fibrinolytic Activities of Extracts from Wild Mushrooms Collected in Mt. Chilgap of Korea 원문보기

한국균학회지 = The Korean journal of mycology, v.33 no.1, 2005년, pp.18 - 21  

김준호 (상지대학교 이공과대학 화학과) ,  유관희 (상지대학교 이공과대학 생명과학과) ,  석순자 (농촌진흥청 농업과학기술원) ,  김양섭 (농촌진흥청 농업과학기술원)

초록
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칠갑산에 자생하는 야생버섯 67종의 Fibrin 분해활성을 검색한 결과 Marasmius pulcherripes(종이꽃낙엽버섯)는 plasmin 0.75 units의 112%에 해당하는 fibrin 분해활성을 나타냈고, Helvella elastica(긴대안장버섯)는 60%, Psathyrella sp.는 49%, Fomitella fraxinea(장수버섯)은 40%, Leucoagaricus rubrotinctus(돌여우버섯)는 39%, Lepista sordida(자주방망이버섯아재비)와 Oudemansiella sp.는 각각 41%, 26%의 fibrin 분해활성을 나타냈다. 그러나 광대버섯과, 그물버섯과, 끈적버섯과, 난버섯과, 무당버섯과, 귀신그물버섯과, 독청버섯과, 꾀꼬리버섯과, 불로초과, 소나무비늘버섯과, 바구니버섯과, 말뚝버섯과, 어리알버섯과, 붉은목이과 및 술잔버섯과의 버섯은 모두 활성을 나타내지 않았다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Extracts of 67 wild mushrooms were tested for their fibrinolytic activities. The extract of Marasmius pulcherripes showed 112% higher increased activity as compared with a positive control, plasmin (0.75 U/ml). Helvella elastica and Psathyrella sp. showed 60% and 49% of activities to that of plasmin...

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문제 정의

  • , 1997) 로부터혈전용해물질을 만들어내는 균주를 분리하고 그들이 생산한 혈전용해 효소의 분리 점제에 관한보고도 있었다. 본연구에서는 많은 종류의 생리활성 물질을 포함하고 있는 야생 버섯으로부터 혈전용해 물질을 찾고자 하였다.
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참고문헌 (3)

  1. Hyun-Kuk Kim, Gu-Taek Kim, Dae-Kyung Kim, Won-A Choi, Sung-Hoon Park, Yong-Kee Jeong, In-Soo Kong. Purification and characterization of a novel fibrinolytic enzyme from Bacillus sp. KA38 originated from fermented fish. Journal of fermentation and bioengineering, vol.84, no.4, 307-312.

  2. KIM, Jun-Ho, KIM, Yang Sun. A Fibrinolytic Metalloprotease from the Fruiting Bodies of an Edible Mushroom, Armillariella mellea. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, vol.63, no.12, 2130-2136.

  3. Park, Yong-Doo, Kim, Jong-Won, Min, Byong-Goo, Seo, Jeong-Won, Jeong, Jong-Moon. Rapid purification and biochemical characteristics of lumbrokinase III from earthworm for use as a fibrinolytic agent. Biotechnology letters. : a monthly journal for the rapid communication of results and developments in all aspects of biotechnology, vol.20, no.2, 169-172.

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