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논문 상세정보

국내에서 소비되는 일부 상용 식품의 비타민 E함량 분석

Analysis of Vitamin E in Some Commonly Consumed Foods in Korea

초록

본 연구에서는 국내에서 소비되는 일부 상응 식품의 비타민 E 함량을 측정하고자 하였다. 각 식품군들의 비타민 E는 검화벙법 또는 직접용매 추출법을 이용하여 추출하였으며 이를 순상 HPLC를 통하여 분리, 정량하였다. 육류에선 장조림이 1.08 $\alpha-TE$가장 높았으며, 어패류는 마른 오징어가 4.69 $\alpha-TE$로 높게 분석되었다. 해조류는 조미김이 $5.70\;\alpha-TE$로 가장 높은 값을 나타내었다. 유제품은 분유에서 $3.17\;\alpha-TE$, 두류에선 서리태가 $1.52\;\alpha-TE$로 가장 높은 값으로 나타났고, 견과류에선 해바라기씨가 $17.99\;\alpha-TE$노 가장 높은 수치를 보였다 조리가공식품류는 라면이 $1.96\;\alpha-TE$로 가장 높았으며, 전통가공 식품류에서는 고추장이 $3.48\;\alpha-TE$로 가장 높은 분석치를 나타내었다. 본 논문에서 분석된 자료는 식품 내 비타민 E 함량 분석을 통한 표준화된 영양성분표의 기반확립에 도움이 되리라고 생각한다.

Abstract

Tocopherol and tocotrienol contents of commonly consumed foods in Korea were determined by saponification or direct solvent extraction followed by normal phase liquid chromatography. All samples were locally obtained in the year of 2002 and 2003. The study included 13 meats, 15 fishes and shellfishes, 4 seaweeds, 7 mushrooms, 19 milk and milk products, 6 legumes, 12 nuts, 17 processed foods and 17 Korean traditional foods. All of the vitamin E isomers were quantitated and the results were expressed as $\alpha-tocopherol$ equivalent $(\alpha-TE)$. The relatively higher amount of vitamin E was found in beef boiled in soy, dried squid, toasted seaweed, milk powder, soritae, sunflower seeds, ramyon (instant noodle), and kochujang from meats, fishes, seaweeds, milk products, legumes, processed foods, and traditional foods, respectively. This study provided reliable vitamin E data in commonly consumed foods in Korea for the nutritional information and food composition database.

참고문헌 (13)

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  3. Qureshi AA, Qureshi N, Wright JJK, Shen S, Kramer G, Gabor A, Chong YH, DeWitt G, Ong ASH, Peterson D, Bradlow BA. 1991. Lowering of serum cholesterol in hypercholesterolemic humans by tocotrienols (palrnvitee). Am J Clin Nutr 53: 1021s-1026s 
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이 논문을 인용한 문헌 (4)

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  2. Kim, Cheol Ho ; Lee, Jeong Hwa ; Lee, Myung Yul 2010. "Physicochemical Composition of Capsosiphon fulvescens" 조선자연과학논문집 = Journal of the chosun natural science, 3(3): 174~180 
  3. Kim, So-Young ; Kwon, Sang-Hee ; Kim, Se-Na ; Kim, Jung-Bong ; Park, Hong-Ju ; Kim, Haeng-Ran ; Jo, Young-Suk 2013. "Analysis of Nutritional Composition in Boiled Broth using Anchovy, Fish Paste, Sea Tangle and Radish" 한국지역사회생활과학회지 = The Korean Journal of Community Living Science, 24(3): 277~287 
  4. Kim, So-Young ; Lee, Young-Min ; Kim, Jong-Bong ; Park, Dong-Sik ; Go, Jeong-Sook ; Kim, Haeng-Ran 2014. "Comparison of Physicochemical Properties and Antioxidant Activity between Raw and Heat-Treated Vegetables" 한국지역사회생활과학회지 = The Korean Journal of Community Living Science, 25(1): 5~18 

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