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논문 상세정보

초록

식 약용 자원으로 활용도가 매우 높고 약리활성이 우수한 것으로 잘 알려진 우리나라 자생 복분자딸기 선발클론의 과실특성과 당도 및 항산화 활성을 조사 분석한 결과를 요약하면 다음과 같다. 과실의 채취시기별 특성과 당도 변화를 조사한 결과, 과실횡경을 제외한 모든 요인들에서 클론간, 채취 시기간에 유의적인 차이가 있었으며 클론별로 SG 3호가 5클론들 중 가장 높은 당도를 나타낸 반면에 CJ 18호와 SH 3호 등은 반대의 경향을 보였다. 조사된 당도요인과 동일 기간 수원기상대에서 측정된 최고기온, 강수량 등 일별 기상자료들과의 상관을 분석한 결과, 최고기온이 $29.5^{\circ}C$ 이상일 때에는 전일에 비하여 당도의 상승 경향이 뚜렷하게 나타났으며 121.5 mm의 강수량이 기록되었던 7월 22일과 그 다음날에는 당도의 하향 경향이 나타남을 알 수 있었다. 아울러, 일강수량이 0.1 mm만을 기록한 7월 18일 오후까지의 당도는 평균 당도인 9.7 Brix보다도 높은 10.4- 11.5 Brix로 나타났다. 과실의 채취층위별 특성과 당도 변화를 조사한 결과, 조사된 클론간에는 유의적인 차이가 있었으나 채취층위에 있어서는 당도요인만이 유의적인 차이를 보였다. 클론별로는 MJ 11호가 15클론들 중 가장 크고 우수한 특성을 나타내었으나 당도에 있어서는 10.3 Brix로 약간 낮은 경향을 보였고 HAE 5호와 MC 9호는 불량한 과실특성을 나타낸 반면에 당도는 10.6 Brix와 13.4 Brix로 평균 당도인 9.8 Brix보다도 높은 경향을 보였다. 채취층위별 당도는 상층부에서 채취한 과실의 평균 당도가 10.2 Brix로 중 하층부에서 채취한 과실의 평균 당도 9.7 Brix와 9.5 Brix 보다도 높게 나타났다. 총 30클론의 과실에 대한 Free radical 소거능에 기인한 항산화 활성을 분석한 결과, 조사된 클론간에 차이가 있었으며 특히, 미숙과는 250~ 1,000 ppm의 농도에서 94.5~95.7%의 높은 소거능 활성을 나타내었다.

Abstract

Fruit characteristics, saccharinity, and antioxidative activity of selected clones of Rubus coreanus, grown in Korea, well-known as edible and medical resources, frequently used and which has an excellent pharmacological activity are examined and analyzed. The results obtained from this study can be summarized as follows; Result of surveying characteristics for the fruit and saccharinity variation by collection time, there are some meaningful differences between examined clones and the collection time, exception of the fruit width. From the clones, SG 3 is the biggest in size, the highest in the saccharinity out of five clones, on the other hand, CJ 18 and SH 3 are the opposite. Meanwhile, comparing examined saccharinity factor with maximum temperature and precipitation out of daily climates at Suwon Meteorological Observatory at the same period, on the day the highest temperature is $29.5^{\circ}C$, saccharinity distinctively ascends, but on the day the precipitation is recorded 121.5 mm and next day, the saccharinity descends. Also, five-day saccharinity until the precipitation lower than 0.1 mm per day shows from 10.4 to 11.5 Brix higher than the average saccharinity of 9.7 Brix. Fifteen clones including CA 6 about fruit characteristics in terms of collection layer and saccharinity variation were examined, there is significantly difference among examined clones, but about the collection layer, only saccharinity factor has meaningful significance. For clones, MJ 11 is the biggest and excellent character of 15 clones but the saccharinity, 10.3 Brix lows a bit, MC 9 and HAE 5 are the worst fruit in character but saccharinity is 13.4 Brix and 10.6 Brix which is higher than the average saccharinity of 9.8 Brix. About saccharinity for the collection layer, the fruit average saccharinity, collected from the upper layer which is good at lightness and temperature condition, is 10.2 Brix which shows higher than the one of the fruit, 9.7 Bix and 9.5 Brix collected from the middle or the lower layer. The saccharinity of fruit collected from the middle or the lower layer is lower than the average saccharinity of 9.8 Brix out of 15 surveyed clones. Surveying antioxidative activity resulted from free radical scavenging activity about 30 clones of fruit in total, there is difference between surveyed clones. Especially, Immatured fruit extracts exhibited higher free radical scavenging activity of 94.5 to 97.5% which indicates the similarity to Ascorbic acid, unlike other clones, on the concentration of 250 to 1,000 ppm.

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이 논문을 인용한 문헌 (4)

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