$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

Yield and Chemical Composition of Cassava Foliage and Tuber Yield as Influenced by Harvesting Height and Cutting Interval

Asian-Australasian journal of animal sciences, v.18 no.7, 2005년, pp.1029 - 1035  

Khang, Duong Nguyen (Department of Animal Physiology and Biochemistry, Faculty of Animal Husbandry and Veterinary Medicine Nong Lam University) ,  Wiktorsson, Hans (Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Animal Nutrition and Management) ,  Preston, Thomas R. (University of Tropical Agriculture Foundation, TOSOLY)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

A 3${\times}$4 factorial field experiment with a complete randomised split-plot design with four replicates was conducted from June 2002 to March 2003 at the experimental farm of the Nong Lam University, Ho Chi Minh City, Vietnam, to determine effects of different harvesting heights (10, ...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

가설 설정

  • Data on foliage and tuber yields of cassava for the whole period of 285 days after planting are summarized in Table 1. Both the harvesting height and cutting interval had significant effects on yield. The control treatment with the only foliage harvest at 285 days had a significantly lower foliage yield than all the other treatments.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (19)

  1. AOAC. 1990. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists (15th Ed.), Washington, DC. 1:69-90. 

  2. Arvidsson, K. and J. Sandberg. 2003. Cassava (Manihot esculanta Crantz) foliage: a crop by-product and potential protein feed for dairy cattle in Vietnam. MSc thesis. Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden. 

  3. Dahniya, M. T., C. O. Oputa and S. K. Hahn. 1981. Effects of harvesting frequency on leaf and root yields of cassava. Expl. Agric. 17:91-95. 

  4. Gomez, G. and M. Valdivieso. 1984. Cassava for animal feeding: effect of variety and plant age on production of leaves and roots. Anim. Feed Sci. Technol. 11:49-55. 

  5. Hong, N. T. T., M. Wanapat, C. Wachirapakorn, P. Pakdee and P. Rowlinson. 2003. Effects of timing of initial cutting and subsequent cutting on yields and chemical compositions of cassava hay and its supplementation on lactating dairy cows. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 16:1763-1769. 

  6. Jalloh, A. 1998. Cassava plant population and leaf harvesting effects on the productivity of cassava-rice intercrop on the upland in Sierra Leone. Trop. Agri. (Trinidad). 75:67-71. 

  7. Khang, D. N. and H. Wiktorsson. 2000. Effects of cassava leaf meal on the rumen environment of local yellow cattle fed ureatreated paddy straw. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 13:1102-1108. 

  8. Lockard, R. G., M. A. Saqui and D. D. Wounuah. 1985. Effects of time and frequency of leaf harvest on growth and yield of cassava (Manihot esculenta Crants) in Liberia. Field Crops Res. 12:175-180. 

  9. Lutaladio, N. B. and H. C. Ezumah. 1981. Cassava leaf harvesting in Zaire. In: (Ed. E. R. Terry, K. A. Oduro and F. Caveness), Tropical Root Crops: Research Strategies for the 1980s. International Development Research Center, Ottawa, Canada, pp. 134-136. 

  10. Man, N. V. and H. Wiktorsson. 2001. Cassava tops ensiled with or without molasses as additive effects on quality, feed intake and digestibility by heifers. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 14:624-630. 

  11. Man, N. V. and H. Wiktorsson. 2002. Effect of molasses on nutritional quality of cassava and Gliricidia tops silage. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 15:1294-1299. 

  12. Mead, R., R. N. Curnow and A. M. Hasted. 1993. Statistical methods in agriculture and experimental biology. (2nd Ed.), London: Chapman and Hall, p. 415. 

  13. Meyrelles, L., N. A. MacLeod and T. R. Preston. 1977. Cassava forage as a source of protein: effect of population density and age of cutting. Trop. Anim. Prod. 2:18-26. 

  14. Molina, J. L. and M. A. El-Sharkawy. 1995. Increasing crop production in cassava by fertilizing production of planting material. Field Crops Res. 44:151-157. 

  15. Simwambana, M. S. C., T. U. Ferguson and D. S. O. Osiru. 1992. The effects of time to first shoot removal on leaf vegetable quality in cassava (Manihot esculaenta Crants). J. Sci. Food Agric. 60:319-325. 

  16. Terrill, T. H., A. M. Rowan, G. B. Douglas and T. N. Barry. 1992. Determination of extractable and bound condensed tannin concentrations in forage plants, protein-concentrate meals and cereal grains. J. Sci. Food Agric. 58:321-329. 

  17. Tung, C. M., J. B. Liang, S. L. Tan, H. K. Ong and Z. A. Jelan. 2001. Foliage productivity and growth persistency of three local cassava varieties. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 14:1253-1259. 

  18. Van Soest, P. J., J. B. Robertson and B. A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74:3583-3597. 

  19. Yeoh, H. H. and H. Y. Oh. 1979. Cyanide content of cassava, Malayan Agric. J. 52:24-28. 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트