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전자코를 이용한 살모넬라 식중독균 판정
Identification of Salmonella Pathogen Using Electronic Nose 원문보기

바이오시스템공학 = Journal of biosystems engineering, v.30 no.2 = no.109, 2005년, pp.121 - 126  

김기영 (National Institute of Agricultural Engineering, RDA) ,  이민욱 (Konkuk University) ,  이강진 (National Institute of Agricultural Engineering, RDA) ,  최규홍 (National Institute of Agricultural Engineering, RDA) ,  노광모 (Konkuk University) ,  강석원 (National Institute of Agricultural Engineering, RDA) ,  장영창 (Konkuk University)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In this study, a commercial electronic nose system was used to detect contamination of Salmonella bacteria. Odors from growth media contaminated with Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, or Escherichia coli were collected and analyzed to evaluate a possibility of rapid detection of pathog...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구에서는 식품의 안전성을 신속하고 객관적으로 판정할 수 있는 기술을 개발하기 위하여 살모넬라균 및 대장균의 성장에 따라 발생하는 냄새를 SAW 센서를 바탕으로 한 전자코를 이용하여 조사 분석하였다. 발생 빈도가 가장 큰 살모넬 라 식중독균 두 가지 종과 일반적인 대장균에 대한 냄새를 측정 및 분석한 결과 순수 배지와 세균에 오염된 배지의 냄새를 구별할 수 있었고, 이를 통해 살모넬라 식중독균과 대장균의 구별이 가능하였다.
  • 이 연구에서는 전자코를 이용하여 쇠고기 안전성의 대표적인 위해요소인 살모넬라균 냄새 특성 분석과 오염여부를 신 속히 판별할 수 있는 기술을 개발하기 위하여 수행되었다.
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참고문헌 (7)

  1. Arnold, J. W. and S. D. Senter. 1998. Use of digital aroma technology and SPME GC-MS to compare volatile compounds produced by bacteria isolated from processed poultry. Journal of the Science of Food and Agriculture. 78(3):343-348 

  2. Blixt, Y. and E. Borch. 1999. Using an electronic nose for determining the spoilage of vacuum-packaged beef. International Journal of Food Microbiology. 46:123-134 

  3. Keshri, G., N. Magan and P. Voysey. 1998. Use of an electronic nose for early detection and differentiation between spoilage fungi, Letters in Applied Microbiology. 27(5):261-264 

  4. McEntegart, C. M., W. R. Penrose, S. Strathmann and J. R. Stetter. 2000. Detection and discrimination of coliform bacteria with gas sensor arrays. Sensors and Actuators B. 70:170-176 

  5. Schnurer, J., J. Olsson and T. Borjesson. 1999. Fungal volatiles as indicators of food and feeds spoilage. Fungal Genetics and Biology. 27:209-217 

  6. Tahir, Z. M. and E. C. Alocilja. 2003. A conductometric biosensor for biosecurity. Biosensors and Bioelectronics. 18:813-819 

  7. 식품관리과. 2003. 식중독 발생현황 통계. 식품의약품안정청 

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