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논문 상세정보

수온 및 먹이계열에 따른 돌돔, Oplegnathus fasciatus의 초기 성장과 생존율

Water Temperature and Food on Growth and Survival of Parrot Fish Larvae, Oplegnathus fasciatus

초록

고부가가치 양식 대상종이고, 자원조성용으로 효과적인 돌돔의 안정된 종묘생산을 위한 연구의 일환으로서 수온, 먹이종류에 따른 성장과 생존 및 물 만들기를 실시하여 대량 종묘생산의 효과를 조사하였다. 자연해수 실험구($20.5^{\circ}C$)와 가온해수 실험구($25.3^{\circ}C$)조건에서 30일 동안 사육한 결과 가온구가 대조구 보다 2배정도 빠른 성장을 보여 유의차가 인정되었다. 생존율은 가온구에서 부화 후 30일까지 평균 $24.0\%$였고, 대조구에서는 $12.3\%$로서 상대적으로 낮았다. 먹이계열에 따른 자치어의 사육실험 결과 로티퍼와 배합사료를 공급한 실험구에서는 먹이효율이 낮았으나, 사육수조에 Nannochloropsis oculata 첨가하고, 로티퍼, 알테미아, 코페포다 및 배합사료를 혼합 공급한 실험구에서 성장 및 생존율에서 양호한 결과를 보여 유의한 차이가 인정되었다. 대량종묘생산 결과 일령 50일까지 생존율은 평균 $22.5\%$였으며, 치어의 평균 전장은 62.0$\pm$4.0mm로 성장하였다. 그리고 돌돔자어의 로티퍼 1회 섭식량은 부화 5일째평균 10.3개체, 10일째 16.5개체, 20일째 65.5개체로서 자어의 성장과 함께 섭식량은 급격히 증가하였다.

Abstract

This study was to investigate the effects of water temperature and food on the mass seed production of larval parrot fish, Oplegnathus fasciatus. Growth of the larvae reared at heated water temperature ($25.3^{\circ}C$) was significantly higher than that of the larvae reared at natural water temperature ($20.5^{\circ}C$). In addition, survival rate of the larvae at heated and natural sea water temperature were $24.0\%$ and $12.3\%$, respectively (P<0.05). Growth and survival rate of the larvae fed mixed diets of Nannochloropsis oculata, rotifer (Brachionus rotundiformis). Artemia nauplii, Tigriopus japonicus and artificial diets were significantly higher than that of the larvae fed only either rotifer or artificial diets (P<0.05). The average survival rate and total length of the larvae reared for 50 days after hatching were $22.5\%$ and 62.0$\pm$4.0 mm, respectively. Amount of consumed rotifers at one time feeding by a larva was rapidly increased with growth from 10.3 individuals per larva 5 day old to 65.5 individuals per larva 20 day old.

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이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. Kim, Kyong-Min ; Lee, Jung-Uie ; Moon, Tae-Seok ; Lee, Chang-Hoon ; Yang, Moon-Ho ; Kang, Yong-Jin ; Jo, Jae-Yoon 2008. "Optimum Feeding Rate of Parrot Fish Oplegnathus fasciatus During the Low Temperature Season" 韓國養殖學會誌 = Journal of aquaculture, 21(4): 299~303 

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