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세균의 의사 소통(Quorum-Sensing) 기구와 그 잠재적 응용성
Quorum-Sensing Mechanisms in Bacterial Communities and Their Potential Applications 원문보기

Korean journal for food science of animal resources = 한국축산식품학회지, v.26 no.3, 2006년, pp.402 - 409  

윤성식 (연세대학교 생물자원공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Although microorganisms are, in fact, the most diverse and abundant type of organism on Earth, the ecological functions of microbial populations remains poorly understood. A variety of bacteria including marine Vibrios encounter numerous ecological challenges, such as UV light, predation, competitio...

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문제 정의

  • 지난 10여 년 동안 다양한 quorum-sensing 체계, AI 분자의 종류, QS에 의해 직접 영향을 받는 유전자들, 식품 부패 및 안전에 대한 역할과 관련된 많은 새로운 정보가 빠르게 축적되고 있다^Waters와 Bassler, 2005; Lu 등, 2004). 본고는 세균 간에 일어나는 quorum-sensing의 일반적 개요와 식품 미생물에 대한 최근의 연구 동향 및 그 잠재적 응용성을 소개하고자 한다.

가설 설정

  • 8. General outline of the quorum-sensing system in low GC Gram-positive bacteria in cell-density dependent expression (a) the peptide pheromone of signalling molecule is accumulated to triggers its own produc­tion, (b) the structural gene for the peptide phero­mone is not present and induction of the gene of interest depends on the exogenous addition of the pheromone.
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참고문헌 (27)

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