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논문 상세정보

학교급식 식재료 구매관리 및 품질관리 실태조사

Food Purchasing and Quality Management Practices in School Food Service

Abstract

The purposes of the study were to examine food purchasing management practices and to assess dietitians' awareness on food quality standards, use of food purchasing guidelines(food quality guidelines, supplier selection criteria), and organizational collaboration related to purchasing at school food service. A total of 400 dietitians working at elementary schools in Kyunggi Province were surveyed and 247 responses were returned. Excluding responses with significant missing data, 240 responses(60%) were used for data analysis. Compared to the previous reports, competitive bidding and shorter contract periods were preferred for purchasing food supplies. A dietitian, school staff, and food service staff participated in receiving and inspection together at 58.4% of the schools. An average score of the dietitians' awareness on the food quality standards was 3.28 based on a 5-point scale(1:strongly disagree, 5:strongly agree). Their awareness scores for the quality standards related to the genetically modified organism foods, organic foods, and pesticide residues were the lowest. The awareness scores increased significantly with their age(p<.001). In general, the food purchasing guidelines were used well at the schools ; the usage levels of the food quality guidelines and supplier selection criteria were significantly different by length of operation(p<.05) and dietitians' age(p<.05), respectively. The dietitians' perception score of the organizational collaboration related to purchasing was rated 3.46 and differed significantly by dietitians' educational background(p<.05). For improving food procurement management, standardized food quality and purchasing criteria need to be developed. As the demands on high quality food supplies increase for school food service, the dietitians should improve their knowledges on the food quality standards and implement effective and creative purchasing methods.

저자의 다른 논문

이 논문을 인용한 문헌 (10)

  1. 이연정 2009. "학교급식 종사자의 로하스(LOHAS)수준이 식재료 구매태도 및 급식품질에 미치는 영향 연구" 한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, 25(5): 564~574 
  2. 김윤화, 전소윤, 류경, 이연경 2010. "학교급식에 공급되는 식재료의 유통단계별 미생물 평가 -채소류, 가공식품-" 한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, 17(5): 586~594 
  3. 김윤화, 이연경 2010. "학교급식 식재료 유통업체의 위생관리 실태" 한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, 17(6): 889~896 
  4. 김윤화, 이연경 2011. "학교급식 식재료 및 완제품 배송직원의 위생관리 실태 조사" 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., 44(1): 74~81 
  5. 김윤화, 이연경 2011. "대구.경북지역 학교급식 식재료 납품업체 생산직원의 위생관리 실태조사" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 40(2): 274~282 
  6. 김윤화, 이연경 2012. "대구.경북지역 학교급식 식재료 구매 관리 실태 조사" 한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, 19(3): 376~384 
  7. 김윤화, 이연경 2012. "대구.경북지역 영양(교)사들의 학교급식 검수관리 실태 조사" 한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, 19(4): 611~618 
  8. 정지형, 김은진, 김명희, 최미경 2013. "충남지역 친환경 급식의 날 운영에 따른 초·중학생의 친환경 농산물에 대한 인식 및 급식만족도" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 42(1): 114~119 
  9. 서영호, 문광덕 2014. "서울지역 학교급식 식재료의 잔류농약 위해성 평가" 한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, 21(1): 69~74 
  10. 차명화, 서상록, 문민지, 양지혜, 성봄이, 정현숙, 류경 2014. "학교급식 수산물 가격 결정에 대한 서울 지역 학교영양(교)사의 인식" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 43(11): 1766~1773 

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