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논문 상세정보

키토산과 목초액 처리가 가지 및 잎상추의 생육에 미치는 영향

The Effect of Chitosan and Wood Vinegar Treatment on the Growth of Eggplant and Leaf Lettuce

초록

친환경자재인 키토산과 목초액 처리가 가지 및 잎상추의 생육에 미치는 효과를 검토한 결과 다음과 같은 몇 가지 결론을 얻었다. 1. 키토산과 목초액 처리가 가지의 생육에 미치는 영향 1) 키토산과 목초액 처리 전 후 토양의 성분변화는 큰 차이는 없었으며, 총 미생물 수가 증가한 경향을 보였고, 미생물 종류 중에는 세균수가 많이 증가하였다. 그리고 방선균, 사상균 및 트리코데마수는 처리간 일정한 경향은 없었다. 2) 가지의 생육 및 수량은 대조구에 비해 키토산과 목초액 처리구에서 공히 유의하게 높았으며, 처리간에는 유의적인 차이는 없었다. 가지의 10a당 수량은 키토산과 목초액 처리구 공히 대조구에 비해 수량이 증가하였고, 처리 간에는 유의적인 차이는 없었다. 2. 키토산과 목초액 처리가 잎상추의 생육에 미치는 영향 1) 키토산과 목초액 처리 전 후 토양의 성분변화는 큰 차이는 없었으며, 미생물상에서는 총 미생물수가 증가하였고, 미생물 종류 중에는 세균수가 많이 증가하였다. 그 외 방선균, 사상균 및 트리코데마수는 처리간 일정한 경향은 없었다. 2) 잎상추의 생육은 대조구에 비해 키토산과 목초액 처리 공히 유의적인 차이가 인정되었으며, 처리간에는 유의적인 차이는 인정되지 않았다. 대체적으로 처리농도가 높을수록 생육이 양호한 것으로 나타났다.

Abstract

From the experiments on the effect of chitosan and wood vinegar, which are environment-friendly materials, on the growth of eggplant and leaf lettuce, the following results were obtained. 1. The effect of chitosan and wood vinegar treatment on the growth of eggplant 1) There was no difference in soil component elements before and after treatment with chitosan and wood vinegar. The total number of microorganisms tended to increase after treatment with chitosan and wood vinegar, while the number of bacteria increased among microorganisms. However, there was no consistent tendency in the number of Acinomycetes, fungi, and trichodema between treatments. 2) The growth and the yield of eggplant increased compared with the control plot in both the chitosan-treated plot and the wood vinegar-treated plot. However, there was no significant difference between the treatments. The yield of eggplant per 10a increased in chitosan- and wood vinegar-treated plots compared with the controlled plot. There was no significant difference in treatments, however, the plot treated with 800 times-diluted solution showed a higher growth. 2. The effect of chitosan and wood vinegar treatment on the growth of leaf lettuce 1) There was no difference in soil component elements before and after treatment with chitosan and wood vinegar. The number of bacteria increased among microorganisms. However, there was no consistent tendency in the number of Acinomycetes, fungi, and trichodema between treatments. 2) The growth of leaf lettuce in both chitosan-treated plot and wood vinegar-treated plot increased compared with the control plot, however, there was no significant difference between the treatments. On the whole, the plot treated with greater concentration showed a higher growth.

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (4)

  1. Lee, Sung-Suk ; Ahn, Byoung-Jun ; Cho, Sung-Taig 2010. "Antimicrobial Activities of Wood Vinegar and Application as Natural Fungicides and Food Preservatives" 목재공학 = Journal of the Korean wood science and technology, 38(4): 341~348 
  2. Jeong, Soon-Jae ; Cho, Mi-Yong ; Seok, Woon-Young ; Lee, Sang-Lok ; Lee, Hyoung-Joo ; Oh, Ju-Sung 2011. "Effects of Organic Materials, Chitosan, Wood Vinegar, and EM Active Solution on Soil Microbial and Growth in Chinese Cabbage" 생명과학회지 = Journal of life science, 21(4): 584~588 
  3. Moon, Young-Hun ; Lee, Jin-Ho ; Ahn, Byung-Koo ; Choi, In-Young ; Cheong, Seong-Soo 2012. "Effects of Chitosan on Red Pepper (Capsicum annuum L.) Cultivation for Eco-friendly Agriculture" 韓國土壤肥料學會誌 = Korean journal of Soil Science and Fertilizer, 45(4): 635~641 
  4. Seong, Bong-Jae ; Han, Seung-Ho ; Kim, Sun-Ick ; Kim, Hyun-Ho ; Cho, Jin-Woong 2014. "The Effect of Pyroligneous Acid on Leaf Tissue and Root Growth of Ginseng(Panax Ginseng C. A. Meyer)" Korean journal of crop science = 韓國作物學會誌, 59(1): 97~100 

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