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국내 시판되는 녹차, 우롱차 및 홍차의 카테킨 함량과 항산화능 비교
The Comparison of Antioxidant Capacities and Catechin Contents of Korean Commercial Green, Oolong, and Black Teas 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.22 no.4, 2007년, pp.449 - 453  

이민준 (연세대학교식품영양과학연구소) ,  권대중 ((주) 해원바이오테크기술연구소) ,  박옥진 (여주대학 푸드코디네이션과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Using green tea(GT), oolong tea(OT), black tea(BT) and green tea bag(GTB) out of tea products in market, this study quantified polyphenol and catechins as anti-oxidant substances and analyzed their respective anti-oxidant capacities. As a result, more epigallocathechin(EGC) was found in GT and GTB a...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 현재 시판되고 있는 차의 종류 중 녹차, 홍차, 우롱차, 홍차 그리고 녹차 티백의 catechin류를 정량하고 항산화능을 분석해 보았다.
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참고문헌 (13)

  1. Cao G, Alessio HM, Culter RG. 1993. Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidant. Free Radical Biol Med, 14: 303-311 

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  3. Choi YM, Kim MH, Shin JJ, Lee JS. 2003. The antioxidant activities of the some commercial teas. J. Korean Soc Food Sci Nutr, 32(5): 723-727 

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  11. Susanne MH et al. 2004. Bioability and antioxidant activity of tea flavonols after consumption of green tea, black tea, or a green tea extract supplement. Am J Clin Nutr, 80: 1558-64 

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  13. Yeo SG. 1995. Antioxidant effect of tea extracts from green tea, oolong tea, and black tea. J Korean Soc. Food Nutr, 24(2): 299-304 

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