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가열조건에 따른 유지의 트랜스 지방산 생성과 산패도 측정에 관한 연구
Measurement of Trans Fatty Acid formation and Degree of Rancidity in Fat and Oils According to Heating Conditions 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.23 no.4, 2008년, pp.469 - 478  

안명수 (성신여자대학교 식품영양학과) ,  서미숙 (성신여자대학교 식품영양학과) ,  김현정 (성신여자대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In this study, degree of rancidity and trans fatty acid formation were examined in fat and oils, including soybean oil (SB), canola oil (CA), corn germ oil (CO), olive oil (OL), palm oil (PO), and beef tallow (BT), during heating for 10-130 minutes at 160-200$^{\circ}C$. In order to deter...

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문제 정의

  • 이에 따라 본 연구에서는 학교급식과 산업체 등의 단체급식과 패스트푸드 점에서 많이 이용되는 튀김음식에 사용되는 대두유, 올리브유, 채종유, 팜유, 옥배유, 우지를 160, 180, 200℃에서 가열하면서 산패도와 드랜스 지방산 생성의 상관관계를 조사하는 한편 트랜스지방산량이 적은 적절한 튀김 방법을 모색하고자 하였다.
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참고문헌 (17)

  1. 김동훈. 1993. 식품화학. 탐구당. 서울. pp 566-573 

  2. 안명수. 2005. 올리브유의 닭튀김 적성에 관한 연구. 성신여자대학교 산학협력단 보고서. pp 3-4 

  3. Ackman RG, Mag TK. 1998. Trans fatty acids and the potential for less in technical products. In: Sebedio 

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