$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

건조방법이 복분자 분말의 갈변 및 흡습 특성에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 신선 복분자를 천일, 적외선 및 동결 건조한 다음 분쇄하고 이 분말의 색도와 수분활성도 ($a_w$) 0.11-0.90 범위에서 평형수분함량(EMC)을 각각 측정하였다. 갈변지표인 $L^*$값과 $a^*$값은 동결 건조한 복분자 분말이 다른 방법으로 건조한 분말보다 높고 낮은 값을 나타내었고, 황색도인 $b^*$값은 동결 건조 분말에서 가장 높은 수준을 보였다. EMC는 $a_w$의 증가와 함께 증가하는 경향을 보였으며 특히, 0.75 $a_w$ 이상에서 급격하게 증가하였다. 동일한 $a_w$에서 분말의 EMC는 동결건조품이 천일과 적외선 건조품 보다 유의적으로 높게 나타났다. 복분자 분말의 흡습곡선은 전형적인 sigmoid 형태를 보였고, 천일건조 분말은 Halsey model, 적외선 건조 분말은 Kuhn model, 그리고 동결 건조 분말은 Oswin model이 적합도가 가장 높았다. 단분자층 수분함량은 GAB 방정식으로 설명 할 수 있었으며, 적외선 건조 분말에서 0.005 g $H_2O/g$ dry solid, 천일 및 동결 건조 분말에서 0.019 g $H_2O/g$ dry solid를 각각 나타내었다. 이로써 건조방법은 복분자 분말의 갈변과 흡습 특성에 영향을 미치는 것으로 확인되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effects of drying methods on the browning and moisture sorption characteristics of Rubus coreanus were studied. Fruits were steamed for 5 min at $100^{\circ}C$, dried by sun drying, infrared drying, or freeze drying, and powdered to a size of 20 mesh. Color values were measured and eq...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

제안 방법

  • The objectives of this study were to determine the browning degree and the moisture sorption isotherms of Rubus coreanus, to establish a sorption isotherms model to fit the data in order to predict the moisture sorption isotherms and to calculate the content of water in the monomolecular layer.

대상 데이터

  • , USA), respectively, and dried until the moisture content of the samples reached 1 to 3%. The dried products were ground by a mill(J-NCM, JISICO, Korea) and sieved to size of 20 mesh.
  • Unripe fruits of Rubus coreanus were harvested on 15 July 2007 from a hill in the Jiri mountain region of Korea, transported immediately to the laboratory, graded according to size and defects, and kept at 4℃ until use.

데이터처리

  • The relationship between the experimental data for the equilibrium moisture content and water activity was adjusted to the following six equations(19-24). The coefficients in each equation were obtained using linear and non-linear least squares regression analyses.

이론/모형

  • The moisture content in the monolayer was determined by the following Brunauer-Emmett-Teller(BET) equation(26) and Guggenheim-Anderson-Boer(GAB) equation(27).
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (33)

  1. Kim, H.C. and Lee, S.L. (1991) Comparison of functional effects of geni Rubus. Korean. J. Herbol., 6, 3-11 

  2. Costantino, L., Albasini, A., Rasteli, G. and Benvenuti, S. (1992) Activity of polyphenolic crude extracts asscavengers of superoxide radicals and inhibitors of xanthine oxidase. Planta Med., 58, 342-345 

  3. Kim, S.H., Chung, H.G., Jang, Y.S., Park, Y.K., Park, H.S. and Kim, S.C. (2005) Characteristics and screening of antioxidative activity for the fruit by Rubus coreanus Miq. clones. J. Korean For. Soc., 94, 11-15 

  4. Park, J.H., Lee, H.S., Mun, H.C., Kim, D.H., Seong, N.S.,Jung, H.G., Bang, J.K. and Lee, H.Y. (2004) Effect of ultrasonification process on enhancement of immuno-stimulatory activity of Ephedra sinica stapf and Rubus coreanus Miq. Korean J. Biotechnol. Bioeng., 19, 113-117 

  5. Lee, M.K., Lee, H.S., Choi, G.P., Oh, D.H., Kim. J.D.,Chang, Y.Y. and Lee, H.Y. (2003) Screening of biological activities of the extracts from Rubus coreanus Miq. Korean J. Med. Crop Sci., 11, 5-12 

  6. Choi, J., Lee, K.T., Yun, S.Y., Ko, C.D., Jung, H.J. and Park, H.J. (2003) Antinociceptive and antiinflammatory effects of nigaichigoside F1 and 23-hydroxytormentic acid obtained from Rubus coreanus. Biol. Pharm. Bull., 26, 1436-1441 

  7. Chung, H.S., Hwang, S.H. and Youn, K.S. (2005) Extraction characteristics of Rubi Fructus in relation to drying methods and extraction solutions. Korean J. Food Preserv., 12, 436-441 

  8. Mujumdar, A.S. and Menon, A.S. (1995) Drying of solids: principles, classification, and selection of dryers. In: Handbook of Industrial Drying, Mujumdar, A.S.(Editor), Marcel Dekker, New York, USA, p.1-39 

  9. Krokida, M.K. and Maroulis, Z.B. (1997) Effect of drying method on shrinkage and porosity. Drying Technol., 10, 1145-1155 

  10. Krokida, M.K., Maroulis, Z.B. and Saravacos, G.D. (2001) The effect of the method of drying on the colour of dehydrated products. Int. J. Food Sci. Technol., 36, 53-59 

  11. Yang, C.S.T. and Atallah, W.A. (1985) Effect of four drying methods on the quality of immediate moisture lowbush blueberries. J. Food Sci., 50, 1233-1237 

  12. Saravacos, G.D. (1967) Effect of the drying method on the water sorption of dehydrated apple and potato. J. Food Sci., 32, 81-84 

  13. Krokida, M. and Maroulis, Z. (2000) Quality changes during drying of food materials. In: Drying Technologyin Agriculture and Food Sciences, Mujumdar, A.S.(Editor), Science Publishers, NH, USA, p.77-87 

  14. Kim, H.K., Jo, K.S., Kang, T.S. and Shin, H.S. (1987) Browning and sorption characteristics of dried garlic flakes with relative humidity and storage temperature. Korean J. Food Sci. Technol., 19, 176-180 

  15. Tsami, E., Maroulis, Z.B., Morunos-Kouris, D. and Saravacos, G.D. (1990) Water sorption isotherms of raisins, currants, figs, prunes and apricots. J. Food Sci., 55, 1594-1597 

  16. Mclaughlin, C.P. and Magee, T.R.A. (1998) The determination of sorption isotherm and the isosteric heats of sorption for potatoes. J. Food Eng., 35, 267-280 

  17. Sukumar, D., Hermavathy, J. and Bhat, K.K. (2002)Moisture sorption studies on onion powder. Food Chem., 78, 479-482 

  18. Shin, H.K., Hwang, S.H. and Youn, K.S. (2003)Absorption characteristics and prediction model of ginger powder by different drying methods. Korean J. Food Sci. Technol., 35, 211-216 

  19. Bradley, R.S. (1936) Polymolecular adsorbed films. Part I. The adsorption of argon on salt crystals at low temperatures and the determination of surface fields. J. Am. Chem. Soc., 77, 1467-1474 

  20. Caurie, M. (1981) Derivation of full range moisture isotherms. In: Rockland, L.B. and Stewart, G.F. (Editor), Water Activity: Influences on Food Quality, Academic Press, New York, USA, p.63-87 

  21. Halsey, G. (1948) Physical adsorption in non-uniform surfaces. J. Chem. Physi., 16, 931-937 

  22. Henderson, S.M. (1952) A basic concept of equilibrium moisture. Agric. Eng., 33, 29-32 

  23. Kuhn, I.J. (1964) A new theoretical analysis of adsorption phenomena. Introductory part: The characteristics expression of the main regular types of adsorption isotherms by a single simple equation. J. Colloid Sci., 19, 685-698 

  24. Oswin, C.R. (1946) The kinetics of package life. III. The isotherm. J. Soc. Chem.. Indus., 65, 419-421 

  25. Lomauro, C.J., Bakshi, A.S. and Labuza, T.P. (1985)Evaluation of food moisture sorption isotherm equations. Part I. Fruit, vegetable and meat products. LWT, 18, 111-117 

  26. Brunauer, S., Emmett, P.H. and Teller, E. (1938)Adsorption of gases in multimolecular layers. J. Am.Chem. Soc., 60, 308-319 

  27. Anderson, R. (1946) Modifications of the BET equation. J. Am. Chem. Soc., 68, 689-691 

  28. Castaner, M., Gil, M. I., Ruiz, M. V. and Artes, F. (1999) Browning susceptibility of minimally processed Baby and Romaine lettuces. Eur. Food Res. Technol., 209, 52-56 

  29. Chung, H.S., Hwang, S.H. and Youn, K.S. (2005)Physicochemical characteristics of Ponciri fructus in relation to drying treatment. Korean J. Food Preserv., 12, 449-454 

  30. Rao, K.J., Dhas, P.H.A., Emerald, M.E., Ghosh, B.C.,Balasubramanyam, B.V. and Kulkarni, S. (2006)Moisture sorption characteristics of chhana podo at $5^{\circ}C$ and $35^{\circ}C$ J. Food Eng., 76, 453-459 

  31. Boquet, R., Chirife, J. and Iglesia, H.A. (1978) Equatins for fitting water sorption isotherms of foods. J. Food Technol., 13, 319-329 

  32. Westgate, P., Lee, J.Y. and Ladisch, M.R. (1992)Modeling of equilibrium sorption of water vapor on starch materials. Trans. ASAE., 35, 213-219 

  33. Iglesias, H.A. and Chirife, J. (1976) A model for describing the water sorption behavior of foods. J. Food Sci., 41, 984-992 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로