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한국 해조류 음식의 문헌적 고찰 - 1450${\\sim}$1950년대를 중심으로 -
A Study on Korean Seaweed Foods by Literature Review 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.22 no.1, 2009년, pp.75 - 85  

손정우 (배화여자대학 전통조리과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In this study, a total of 70 seaweed names among various kinds of seaweeds, including dried and powdered foods, were investigated by examining Korean foods literature published during 1450${\sim}$1950. There were 14 kinds of sea mustard, 13 kinds of laver, 3 kinds of kerp, 6 kinds of sea ...

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 1450~1950년대까지의 문헌 20~49)을조사하여 음식에 사용되는 해조류의 종류와 음식을 조리법에 따른 한국 전통음식 분류 시스템에 의해 분류5%하여 한국 음식 연구의 기초 자료를 제공하고자 한다.
  • 본 연구는 1450~1950대년까지의 문헌에 기록된 해조류의 종류와 음식을 조리법에 따른 한국 전통음식 분류 시스템에 의해 분류하여 한국음식 연구의 기초 자료를 제공하고자 실행되 었다.
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