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Hood Method를 이용한 직화구이 음식점의 미세먼지 배출 특성
Emission Characteristics of Particulate Matters from Under-fired Charbroiling Cooking Process using the Hood Method 원문보기

韓國環境保健學會誌 = Journal of environmental health sciences, v.35 no.4 = no.109, 2009년, pp.315 - 321  

이준복 (서울특별시 보건환경연구원) ,  김흥주 (서울특별시 보건환경연구원) ,  정권 (서울특별시 보건환경연구원) ,  김신도 (서울시립대학교 도시과학대학 환경공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Under-fired charbroiling cooking processes are known as important contributors of particulate matter (PM). In this study, we characterized the emission of particulate matters from under-fired charbroiling cooking processes using the hood method. Accumulated mass concentration of $PM_{10}$...

주제어

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문제 정의

  • 이를 통하여 미세먼지의 오염원 기여도 평가와 대기질 개선 시책 수립에 기초자료를 제공하고자 한다. 또한 본 연구는 향후 배출계수 개발 및 배출원 목록 작성과 유해물질 정량을 위한 선행연구로써의 의미를 지닌다.
  • 본 연구는 모형을 직접 제작 후 Hood method를 이용하여 직화구이 음식점에서 고기의 연소 시 발생하는 먼지의 배출특성을 파악하고, 배출계수와 배출량을 추정하였다. 이를 통하여 미세먼지의 오염원 기여도 평가와 대기질 개선 시책 수립에 기초자료를 제공하고자 한다. 또한 본 연구는 향후 배출계수 개발 및 배출원 목록 작성과 유해물질 정량을 위한 선행연구로써의 의미를 지닌다.

가설 설정

  • 기기의 측정주기는 6초, 측정유량은 1.2 l/min로 하였고, C-factor(C-factor = 칭량한 필터의 무게/기기에 의한 이론적 필터의 무게)는 ‘1’로 가정하였다.
  • 본 연구의 배출계수의 추정에는 몇 가지 가정이 존재한다. 즉, 먼지는 구형입자이며, 밀도가 1 g/cm3를 가정하였다. 그러나 입자상 물질은 각 입경별로 입자를 구성하는 성분이 달라 입경별 밀도 차이가 있으므로, 본 연구의 입경별 질량 농도가 과대 또는 과소 평가될 수 있다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
정확한 배출목록은 대기오염을 저감하기 위한 관련 정책의 신뢰도나 효율성과도 직결되지만, 아직까지 국내에서 지역단위나 국가단위의 배출목록을 실질적으로 구축하지 못하고 있는 실정인 이유는? 최근 선진국을 중심으로 미세먼지의 건강 위해성 연구 및 규제기준의 강화에 관심이 높아지고 있는데, 이를 위하여 배출목록(Emission inventory)은 중요한 기초 자료로 활용되고 있다. 정확한 배출목록은 대기오염을 저감하기 위한 관련 정책의 신뢰도나 효율성과도 직결되지만 이는 매우 복잡하고 방대하여 아직까지 국내에서는 지역단위나 국가단위의 배출목록을 실질적으로 구축하지 못하고 있는 실정이다.1)
최근 선진국을 중심으로 미세먼지의 건강 위해성 연구 및 규제기준의 강화에 관심이 높아지고 있는데, 이를 위하여 무엇이 중요한 기초 자료로 활용되고 있는가? 최근 선진국을 중심으로 미세먼지의 건강 위해성 연구 및 규제기준의 강화에 관심이 높아지고 있는데, 이를 위하여 배출목록(Emission inventory)은 중요한 기초 자료로 활용되고 있다. 정확한 배출목록은 대기오염을 저감하기 위한 관련 정책의 신뢰도나 효율성과도 직결되지만 이는 매우 복잡하고 방대하여 아직까지 국내에서는 지역단위나 국가단위의 배출목록을 실질적으로 구축하지 못하고 있는 실정이다.
Hood method의 문제점으로 지적되어 온 점은? Hood method는 요리 기구 위에 후드 등을 설치하여 배출가스를 흡인함으로써 배출가스를 포집할 수 있게 하는 방법으로 비교적 적은 가격으로 간단하게 배출가스를 측정할 수 있는 방법이다.15) 그러나 이 방법은 요리기구를 기계적으로 흡입하는 공기의 흐름이 연소 특성을 변화시킬 가능성과 후드의 틈 사이로 연소 생성물의 일부가 누출될 가능성이 문제점으로 지적되어 왔으나, 흡입속도가 높을 경우 가장 신뢰성 있는 방법이다.16)
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참고문헌 (21)

  1. Gyeonggi Research Institute : Development of Air Pollutants Emission Inventory System for Gyeonggi-Do, KEI Research Report 2002-03, 2002 

  2. Cass, G. R. : Organic molecular tracers for particulate air pollution sources. Trends in Analytical Chemistry, 17(16), 356-366, 1998 

  3. James J. Schauer, Wolfgang F. Rogge, Lynn M. Hildemann, Monica A. Mazurek, Glen R. Cass : Source apportionment of airborne particulate matter using organic compounds as tracers. Atmospheric Environment, 30(22), 3837-3855, 1996 

  4. Pechan : Methods for developing a national emission inventory for commercial cooking process: Technical memorandum, 2003 

  5. SJVUAPCD (San Joaquin Valley Unified Air Pollution Control District) Rule 4692. Commercial Charbroiling. Available from : http://www.arb.ca.gov. Accessed August 3, 2009 

  6. SCAQMD (South Coast Air Quality Management District) Rule 1138. Control of Emissions from Restaurant Operations. Available from : http://www.arb.ca.gov. Accessed August 3, 2009 

  7. BAAQMD (Bay Area Air Quality Management District) Regulation 6, Rule 2. Commercial Cooking Equipment, Available from : http://www.baaqmd.gov. Accessed August 3, 2009 

  8. EPA Average Anual Emissions, All Criteria Pollutants Years Including 1970-2001. Available from : http://www.epa.gov/ttnchei1/trends/index.html. Accessed August 3, 2009 

  9. Lee, S. C., Li, W.-M., Chan, L. Y. : Indoor air quality at restaurants with different styles of cooking in metropolitan Hong Kong. The Science of the Total Environment, 279, 181-193, 2001 

  10. He, L.-Y., Hu, M., Huang, X.-F., Yu, B.-D., Zhang, Y.-H., Liu, D.-Q. : Measurements of emissions of fine particulate organic matter from chinese cooking. Atmospheric Environment, 38, 6557-6564, 2004 

  11. See, S. W., Balasubramanian, R. : Chemical chracteristics of fine particles emitted from different gas cooking methods. Atmospheric Environment, 42, 8852-8862, 2008 

  12. See, S. W., Balasubramanian, R. : Risk assessment of exposure to indoor aerosols associated with Chinese cooking. Environmental Research, 101, 197-204, 2006 

  13. Baek, S.-O., Kim, Y.-S., Perry, R. : Indoor air quality in homes, offices and restaurants in Korean urban areas-Indoor/Outdoor relationships. Atmospheric Environment, 31(4), 529-544, 1997 

  14. Lee, H., Park, S. S., Kim, K. W., Kim, Y. J. : Source identification of PM2.5 particles measured in Gwangju, Korea. Atmospheric Research, 2008, 1-13, 2008 

  15. Ballard-Tremeer, G., Jawurek, H. H. : Evaluation of the dilution chamber method for measuring emissions of cooking devices. Biomass and Bioenergy, 17, 481-494, 1999 

  16. Bhattacharya, S. C., Albina, D. O., Abdul Salam, P. : Emission factors of wood and charcoal-fired cookstoves. Biomass and Bioenergy, 23, 453-469, 2002 

  17. Lee, S. Y. : Emissions from street vendor cooking devices (charcoal grilling). EPA-600/R-99-048, 1999 

  18. Park, J. S., Kim, S. D. : The characteristics of secondary carbonaceous species within PM10 and PM2.5 in Seoul and Incheon Area. Journal of Korean Society for Atmospheric Environment, 21(1), 131-140, 2005 

  19. Hildemann, L. M., Cass, G. R., Markowski, G. R. : A Dilution stack sampler for collection of organic aerosol emissions-design, characterization and field-tests. Aerosol Science Technology, 10, 574-587, 1989 

  20. Korea Meat Trade Association : Meat Handbook. Available from : http://www.kmta.or.kr. Accessed August 3, 2009 

  21. Kim, S. D., Kim, C. H., Hwang, U. H. : A study on the particles density estimation in Seoul metropolitan. Journal of Environmental Health Science, 34(2), 131-136, 2008 

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