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연근 분말을 첨가한 죽의 품질 특성

Quality Characteristics of Jook Prepared with Lotus Root Powder

대한가정학회지 = Journal of the Korean Home Economics Association, v.47 no.3 = no.249, 2009년, pp.79 - 85  

박복희 (목포대학교 식품영양학) ,  조희숙 (목포대학교 식품영양학)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study examined the effects of added amounts of Lotus root powder on the physical and sensory properties, and consumer acceptability of Jook. As the level of Lotus root powder increased, L-value decreased and a and b values increased. The Jook also had higher viscosity and lower spreadability va...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 연근 분말의 생리활성을 활용하고, 전통식품에 접목하는 방안으로 연근 분말을 첨가한 죽을 개발함으로써 전통 향토식품 산업화와 농가소득 증대에 기여하고자 하였다.
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참고문헌 (26)

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