$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

알코올 급여 흰쥐의 혈청 지질 및 조직 과산화지질 농도에 미치는 홍국발효홍삼분말의 영향

Effects of Monascus-Fermented Korean Red Ginseng Powder on the Contents of Serum Lipid and Tissue Lipid Peroxidation in Alcohol Feeding Rats

생명과학회지 = Journal of life science, v.19 no.7 = no.111, 2009년, pp.983 - 993  

차재영 (대선주조(주)) ,  안희영 (동아대학교 생명공학과) ,  엄경은 (동아대학교 생명공학과) ,  박보경 (동아대학교 생명공학과) ,  전방실 (동아대학교 생명공학과) ,  박진철 (동아대학교 생명공학과) ,  이치형 (중부대학교) ,  조영수 (동아대학교 생명공학과)

초록
AI-Helper 아이콘AI-Helper

홍국균을 홍삼 분말에 접종하여 발효시킨 홍국발효홍삼을 이용하여 알코올 투여 흰쥐의 혈중 지질 농도 및 조직 내 산화 스트레스에 미치는 영향에 대하여 검토하였다. 혈중 총 지질 및 유리지방산 농도는 알코올 대조군(AC)에서 증가가 홍국발효홍삼 투여군(AMFRG)에서 감소경향을 보였으며, 중성지질 농도는 양성 대조군(AS) 및 홍삼 투여군(ARG)에서 유의적으로 감소하였다. 혈청 총 콜레스테롤 농도는 정상 대조군(N C)에 비해 알코올 대조군(AC)에서 유의적으로 증가하였고, 홍국발효홍삼 투여군(AMFRG)에서 알코올 대조군(AC)보다는 낮았지만 통계상의 유의적인 차이는 없었다. 혈중 HDL-cholesterol 농도는 정상 대조군(NC)에 비해 알코올 투여군 모두에서 증가하는 경향을 보였는데, 특히 홍국발효홍삼 투여군 (AMFRG)에서 유의적으로 증가하였다. 동맥경화지수(AI)는 정상 대조군(NC)에 비해 알코올 대조군(AC)에서 증가한 반면 양성 대조군(AS) 및 홍삼 투여군(ARG)에서 감소경향을 보였고, 홍국발효홍삼 투여군(AMFRG)에서 유의적으로 감소하였다. 간장, 심장, 비장, 고환에서 생체막 과산화지질 생성 정도는 정상 대조군(NC)에 비해 알코올 대조군(AC)에서 유의적으로 증가하였고, 이러한 증가는 홍국발효홍삼 투여군(AMFRG)에서 유의적으로 감소하였다. 과산화지질 생성 촉진작용이 있는 비헴철 함량도 알코올 대조군(AC)의 간 조직에서 증가한 반면 홍국발효홍삼 투여군(AMFRG)에서 유의적으로 감소하였고, 간 조직 내 내인성 항산화 물질인 glutathione 농도는 알코올 대조군(AC)에서 유의적으로 감소하였고, 홍국발효홍삼 투여군(AMFRG)에서 유의적으로 증가하여 상호간의 높은 상관관계를 나타내었다. 이상의 실험결과 홍국발효홍삼은 홍삼과 홍국의 상호작용에 의한 시너지 효과로 알코올 투여 동물실험에서 혈중 지질 개선효과는 물론 조직 내 항산화 활성 증가로 산화스트레스를 경감시키는 효능이 있는 것으로 사료되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effects of Monascus-fermented Korean red ginseng (MFRG) on the contents of serum lipids and tissues lipid peroxidation was investigated in alcohol feeding rats (AC group). Serum contents of total lipid and free fatty acid in alcohol feeding rats were significantly increased, but these increases ...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 본 연구는 홍국균을 홍삼 분말에 접종하여 발효시킨 홍국발효홍삼을 이용하여 알코올 투여 흰쥐의 혈중 지질 농도 및 조직 내 산화스트레스에 미치는 효과에 대하여 검토하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (62)

  1. Aleynik, S. I. and C. S. Lieber. 2003. Polyenylphosphatidylcholine corrects the alcohol-induced hepatic oxidative stress by restoring S-adenosylmethionine. Alcohol. Alcohol. 38, 208-212 

  2. Babitha, S., C. R. Soccol, and A. Pandey. 2007. Solid-state fermentation for the production of Monascus pigments from jackfruit seed. Bioresour Technol. 98, 1554-1560 

  3. Bliznakov, E. G. 2000. More on the Chinese red-yeast-rice supplement and its cholesterol-lowering effect. Am. J. Clin. Nutr. 71, 152-154 

  4. Castelli, W. P., R. J. Garrison, P. W. F. Wilson, R. D. Abborr, S. Kalousdian, and W. B. Kannel. 1986. Incidence of coronary heart disease and lipoprotein cholesterol levels. The Framingham study. JAMA 256, 2835-2845 

  5. Cha, J. Y., Y. Mameda, K. Oogami, K. Yamamoto, and T. Yanagita. 1998. Association between hepatic triacylglycerol accumulation induced by administering orotic acid and enhanced phosphatidate phosphohydrolase activity in rats. Biosci. Biotechnol. Biochem. 62, 508-513 

  6. Cha, J. Y., H. J. Kim, and Y. S. Cho. 2000. Effect of water- soluble extract from leaves of Morus alba and Cudrania tricuspidata on the lipid peroxidation in tissues of rats. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 29, 531-536 

  7. Cha, J. Y., H. J. Kim, B. S. Jun, and Y. S. Cho. 2000. Effect of water extract of leaves from Morus alba and Cudrania tricuspidata on the lipid concentration of serum and liver in rats. Agric. Chem. Biotechnol. 43, 303-308 

  8. Cha, J. Y., B. S. Jun, and Y. S. Cho. 2003. Effect of Korean red ginseng powder on the lipid concentrations and tissues lipid peroxidation in the rats fed high fat diet. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 32, 124-130 

  9. Chiba, H., M. Takasaki, R. Masuyama, M. Uehara, Y. Kanke, K. Suzuki, and S. Goto. 1998. Time course of change in hepatic lipid peroxide level in iron-deficient rats. J. Jpn. Soc. Nutr. Food Sci. 51, 201-206 

  10. Do, K. M., Y. B. Park, S. H. Bok, M. K. Lee, T. S. Jeong, and M. S. Choi. 2001. Alteration of lipid metabolism by ginseng supplements with different levels of vitamin E in high cholesterol-fed rats. J. Food Sci. Nutr. 6, 66-72 

  11. Duncan, D. B. 1959. Multiple range and multiple F test. Biometrics 1, 1-42 

  12. Endo, A. 1979. Monacolin-K, a new hypocholesterolemic agent produced by Monascus species. J. Antibiot. 32, 852-854 

  13. Friedman, R. B., R. E. Anderson, S. M. Entine, and S. B. Hirshberg. 1980. Effects of diseases on clinical laboratory tests. Clinical Chemistry 26, 1D-476D 

  14. Goel, A., V. Dani, and D. K. Dhawan. 2005. Protective effects of zinc on lipid peroxidation, antioxidant enzymes and hepatic histoarchitecture in chlorpyrifos-induced toxicity. Chem. Biol. Interact 156, 131-140 

  15. Gordon, T., W. P. Casfelli, M. C. Hjortland, W. B. Kennel, and T. R. Dawher. 1977. Hight density lipoprotein as a protective factor against coronary heart diseases, the Framingham study. Am. J. Med. 62, 707-714 

  16. Huang, C. F., T. C. Li, C. C. Lin, C. S. Liu, H. C. Shih, and M. M. Lai. 2007. Efficacy of Monascus purpureus Went rice on lowering lipid ratios in hypercholesterolemic patients. Eur. J. Cardiovasc. Prev. Rehabil. 4, 438-440 

  17. Hwang, S. Y., S. K. Kim, S. H. Kim, Y. S. Kwak, and Y. J. Jeong. 1999. Effect of Korean red ginseng on clinical chemical parameters in male guinea pigs exposed acutely to 2,3,7,8-tetrachlorobenzo-p-dioxin. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 28, 1349-1354 

  18. Inkeles, S. and D. Eisenberg. 1981. Hyperlipidemia and coronary atherosclerosis. Medicine (Baltimore) 60, 110-123 

  19. Inoue, M., C. Z. Wu, D. Q. Dou, Y. J. Chen, and Y. Ogihara. 1999. Lipoprotein lipase activation by red ginseng saponins in hyperlipidemia model animals. Phytomedicine 6, 257-265 

  20. Jang, Y. J., M. H. Kim, S. H. Nam, and M. Y. Kang. 2007. Effects of solid-state fermented rice on lipid metabolism and antioxidant status in high-cholesterol-fed rats. J. Med. Food 10, 608-614 

  21. Jeon, B. S., J. W. Park, G. G. Shin, B. K. Kim, H. K. Kim, Y. S. Cho, and J. Y. Cha. 2004. Effect of fermented mushroom milk on hyperlipidemia and hepatic injury in streptozotocin-induced diabetic and Zucker fatty rats. Food Sci. Biotechnol. 13, 576-580 

  22. Jeong, T. C., H. J. Kim, J. I. Park, C. S. Ha, J. D. Park, S. I. Kim, and J. K. Roh. 1997. Protective effects of red ginseng saponins against carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in Sprague Dawley rats. Planta Med. 63, 136-140 

  23. Jewell, S. A., D. Di Monte, A. Gentile, A. Guglielmi, E. Altomare, and E. Albano. 1986. Decreased hepatic glutathione in chronic alcoholic patients. J. Hepatol. 3, 1-6 

  24. Journoud, M. and P. J. Jones. 2004. Red yeast rice: a new hypolipidemic drug. Life Sci. 74, 2675-2683 

  25. Kang, D. Z., J. B. Um, S. K. Lee, and J. H. Lee. 2003. Content of rutin and monacoline K in the red buckwheat fermented with Monascus ruber. Korean J. Food Sci. Technol. 35, 242-245 

  26. Kim, B. K., G. K. Shin, B. S. Jeon, D. W. Bae, and J. Y. Cha. 2001. Cholesterol-lowering effect of mushroom powder in hyperlipidemic rats. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 30, 510-515 

  27. Kim, E. Y. and M. R. Rhyu. 2000. The chemical properties of Doenjang prepared by Monascus koji. Korean J. Food Sci. Technol. 32, 1114-1121 

  28. Kim, H. J., Y. J. Chun, J. D. Park, S. I. Kim, J. K. Roh, and T. C. Jeong. 1997. Protection of rat liver microsomes against carbon tetrachloride-induced lipid peroxidation by red ginseng saponin through cytochrome P450 inhibition. Planta Med. 63, 415-418 

  29. Kim H. J., S. H. Nam, H. S. Kim, and S. K. Lee. 1977. Studies on the components of Korean Panax ginseng, C. A. Meyer. Korean J. Food Sci. Technol. 9, 109-123 

  30. Kim, M. J., J. S. Lee, O. M. Ha, J. Y. Jang, and S. Y. Cho. 2002. Effects of Pueraria thunbergiana bentham water extracts on hepatic alcohol metabolic enzyme system in rats. J. Korea Soc. Food Sci. Nutr. 31, 92-97 

  31. Kim, Y. K., Q. Guo, and L. Packer. 2002. Free radical scavenging activity of red ginseng aqueous extracts. Toxicology 172, 149-156 

  32. Knekt, P., R. Jarvinen, A. Reunanen, and J. Martela. 1997. Flavonoid intake and coronary mortality in Finland: a cohort study. Br. Med. J. 312, 478-481 

  33. Lee, C. K., Y. N. Han., N. Y. Kim, and I. J. Choi. 2003. The therapeutic effects of Korean red ginseng extracts on carbone tetrachloride- and galactosamine-induced hepatoxicity in rats. J. Ginseng Res. 27, 11-16 

  34. Lee, C. L., J. J. Wang, and T. M. Pan. 2008. Red mold rice extract represses amyloid beta peptide-induced neurotoxicity via potent synergism of anti-inflammatory and antioxidative effect. Appl. Microbiol. Biotechnol. 79, 829-841 

  35. Lee, S. I., J. G. Shin, and S. D. Kim. 2005. Effect of red ginseng-chungkukjang extracts on lipid profiles of serum in alcohol administrated diabetic-induced rats. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 34, 1362-1366 

  36. Lee, S. K., H. S. So, E. I. Hwang, B. S. Koo, K. H. Han, S. B. Ko, and N. M. Kim. 2008. Effect of ginseng and herbal plant mixtures on anti-obesity in obese SD rat induced by high fat diet. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 37, 437-444 

  37. Ma, J., Y. Li, Q. Ye, J. Li, Y. Hua, D. Ju, D. Zhang, R. Cooper, and M. Chang. 2000. Constituents of red yeast rice, a traditional Chinese food and medicine. J. Agric. Food Chem. 48, 5220-5225 

  38. Manninen, V., L. Tenkanen, P. Koskinen, J. K. Huttunen, M. Manntari, O. P. Heinonen, and M. H. Frick. 1992. Triglycerides and LDL-cholesterol concentrations on coronary heart disease risk in the Helsinki Heart Study. Circulation 85, 37-45 

  39. Murakami, A., M. Kishimoto, M. Kawaguchi, T. Matsuura, and T. Ichikawa T. 1998. Lipid peroxides and their relatives in organs of female rats fed diets containing excessive heme iron. J. Jpn Soc. Nutr. Food Sci. 51, 9-15 

  40. Nam, K. Y. and J. D. Park. 2000. Usage and dosage of ginseng radix (Panax ginseng C. A. Meyer) based upon traditional and recent scientific clinical applications. J. Ginseng Res. 24, 99-105 

  41. Ogawa, H., M. Sakai, K. Takatera, and T. Meguro. 1997. Effect of tienchi ginseng powder on blood pressure and lipid metabolism in SHRSP (stroke-prone spontaneously hypertensive-rats). J. Jpn. Soc. Nutr. Food Sci. 50, 127-132 

  42. Oh, S. I., C. Kim, H. J. Chun, and S. C. Park. 1998. Chronic ethanol consumption affects glutathione in rat liver. J. Nutr. 128, 758-763 

  43. Ohkawa, H., N. Ohishi, and K. Yagi. 1979. Assay for lipid peroxides in animal tissues by thiobarbituric acid reaction. Anal. Biochem. 95, 351-358 

  44. Park, J. C., J. Y. Cha, C. H. Lee, E. S. Doh, I. H. Kang, and Y. S. Cho. 2009. Biological activities and chemical characteristics of Monascus-fermented Korea red ginseng. J. Life Sci. (In submission) 

  45. Patrick, L. and M. Uzick. 2001. Cardiovascular disease: C-reactive protein and the inflammatory disease paradigm: HMG-CoA reductase inhibitors, alpha-tocopherol, red yeast rice, and olive oil polyphenols. A review of the literature. Altern. Med. Rev. 6, 248-271 

  46. Plaa, G. L. and H. Witschi. 1976. Chemicals, drugs and lipid peroxidation. Annu Rev. Pharmacol. Toxical. 16, 125-141 

  47. Pyo, Y. H. and T. C. Lee. 2007. The potential antioxidant capacity and angiotensin I-converting enzyme inhibitory activity of Monascus-fermented soybean extracts: evaluation of Monascus-fermented soybean extracts as multifunctional food additives. J. Food Sci. 72, S218-223 

  48. Qureshi, A. A., N. Abuirmeileh, Z. Z. Din, Y. Ahmad, W. C. Burger, and C. E. Elson. 1983. Suppression of cholesterogenesis and reduction of LDL cholesterol by dietary ginseng and its fractions in chicken liver. Atherosclerosis 48, 81-94 

  49. Rouach, H., V. Fataccioli, M. Gentil, S. W. French, M. Morimoto, and R. Nordmann. 1997. Effect of chronic ethanol feeding on lipid peroxidation and protein oxidation in relation to liver pathology. Hepatology 25, 351-355 

  50. Saravanan, N. and N. Nalini. 2008. Hemidesmus indices protects against ethanol-induced liver toxicity. Cell Mol. Biol. Lett 13, 20-37 

  51. Sayyad, S. A., B. P. Panda, S. Javed, and M. Ali. 2007. Optimization of nutrient parameters for lovastatin production by Monascus purpureus MTCC 369 under submerged fermentation using response surface methodology. Appl. Microbiol. Biotechnol. 73, 1054-1058 

  52. Suh, S. H., S. Rheem, J. H. Mah, W. Lee, M. W. Byun, and H. J. Hwang. 2007. Optimization of production of monacolin K from gamma-irradiated Monascus mutant by use of response surface methodology. J. Med. Food 10, 408-415 

  53. Sung, J. H., N. W. So, B. H. Jeon, and C. C. Chang. 2004. Effect of white and red Panax ginseng extract on serum lipids level in high-fat-diet fed rats. J. Ginseng Res. 28, 33-38 

  54. Sung, K. S., C. Chun, Y. H. Kwon, K. H. Kim, and C. C. Chang. 2000. Effects of red ginseng component on the antioxidative enzymes activities and lipid peroxidation in the liver of mice. J. Ginseng Res. 24, 29-34 

  55. Suzuki, Y., K. J. Choi, K. Uchida, S. R. Ko, H. J. Sohn, and J. D. Park. 2004. Arginyl-fructosyl-glucose and arginyl-fructose, compounds related to browning reaction in the model system of steaming and heat-drying processes for the preparation of red ginseng. J. Ginseng Res. 28, 143-148 

  56. Tsukahara, M., N. Shinzato, Y. Tamaki, T. Namihira, and T. Matsui. 2009. Red yeast rice fermentation by selected Monascus sp. with deep-red color, lovastatin production but no citrinin, and effect of temperature-shift cultivation on lovastatin production. Appl. Biochem. Biotechnol. [Epub ahead of print] 

  57. Vallee, B. L. and K. H. Falchuk. 1993. The biochemical basis of zinc physiology. Physiol. Review 73, 79-118 

  58. Wang, A. B., C. Z. Wang, Z. A. Wu, J. Osinski, and C. S. Yuan. 2005. Determination of major ginsenosides in Panax quinquefolius (American ginseng) using, high-performance liquid chromatography. Phytochem. Analysis 16, 272-277 

  59. Wei, W., C. Li, Y. Wang, and D. Kritchevsky. 2006. Effect of Monascus purpureus-fermented rice on lipidemia and fatty liver in quail. Res. Commun. Mol. Pathol. Pharmacol. 119, 67-75 

  60. Wong, H. C. and P. E. Koehler. 1981 Production and isolation of an antibiotic from Monascus purpureus and its relationship to pigment production. J. Food Sci. 46, 589-592 

  61. Yamamoto, M., K. Uemura, S. Nakama, M. Uemiya, and A. Kumagai. 1983. Serum HDL-cholesterol-increasing and fatty liver-improving actions of Panax ginseng in high cholesterol diet-fed rats with clinical effect on hyperlipidemia 

  62. Yu, T. S., H. J. Choi, and C. G. Yoon. 2003. Effct of Monascus pigment extract on the alcohol metabolism in rats. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 32, 603-607 

저자의 다른 논문 :

LOADING...
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트