최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., v.42 no.5, 2009년, pp.474 - 485
정명애 (대구가톨릭대학교 식품영양학과) , 윤지영 (대구가톨릭대학교 식품영양학과) , 조성희 (대구가톨릭대학교 식품영양학과)
The purpose of the present study was to evaluate the characteristics of nutrient intakes of adults aged 20-64 years in Daegu and Gyeongbuk areas in comparison with Seoul and the whole nation. Data from the 1st (1998) to 3rd (2005) Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) wer...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
국민건강·영양조사는 몇 년을 주기로 시행되는가? | 한국인의 영양섭취상태는 1969년도 국민영양조사를 기점 으로 시작된 후 1998년도에 국민건강·영양조사로 바뀌면 서 현재까지 3년을 주기로 정기적으로 시행하고 있다. 국민건강·영양조사는 전에 비하여 개선된 영양섭취조사방법으 로 이루어지며 건강지표들도 많이 포함되어 명실공이 우리 국민들의 영양과 건강상태에 대한 좋은 정보를 제공해 주 고 있다. | |
국민건강·영양조사는 영양섭취조사방법으로 어떤 관점에서 분석 보고되는가? | 국민건강·영양조사는 전에 비하여 개선된 영양섭취조사방법으 로 이루어지며 건강지표들도 많이 포함되어 명실공이 우리 국민들의 영양과 건강상태에 대한 좋은 정보를 제공해 주 고 있다. 또한 국민건강·영양조사에서 얻은 방대한 자료를 이용하여 영양 섭취와 질병 관련성,1-5) 연령,6,7) 식행동 및 식사패턴,8-11) 그 외 식품관련성,12,13) 특수 식이성분의 섭취 량 조사,14,15) 영양섭취의 사회경제학적 측면16-20)등 여러 관 점에서 다양하게 분석, 보고되고 있다. | |
국민건강·영양조사의 장점은 무엇인가? | 한국인의 영양섭취상태는 1969년도 국민영양조사를 기점 으로 시작된 후 1998년도에 국민건강·영양조사로 바뀌면 서 현재까지 3년을 주기로 정기적으로 시행하고 있다. 국민건강·영양조사는 전에 비하여 개선된 영양섭취조사방법으 로 이루어지며 건강지표들도 많이 포함되어 명실공이 우리 국민들의 영양과 건강상태에 대한 좋은 정보를 제공해 주 고 있다. 또한 국민건강·영양조사에서 얻은 방대한 자료를 이용하여 영양 섭취와 질병 관련성,1-5) 연령,6,7) 식행동 및 식사패턴,8-11) 그 외 식품관련성,12,13) 특수 식이성분의 섭취 량 조사,14,15) 영양섭취의 사회경제학적 측면16-20)등 여러 관 점에서 다양하게 분석, 보고되고 있다. |
Park HS, O SU, Kang JH, Park YU, Choe JM, Kim YS, Choe UH, Yu HJ, Kim YS. Prevalence and associated factors with metabolic syndrome in south Korea-From the Korean National Health and Nutrition Examination Ssurvey, 1998-. Korean J Obes 2003; 12(1): 1-14
Moon HK, Park JH. Comparative analysis and evaluation of dietary intake between with and without hypertension using 2001 Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES). Korean J Nutr 2007; 40(4): 347-361
Lee HJ, Lee HS, Lee YN, Jang YA, Moon JJ, Kim CI. Nutritional environment influences hypertension in the middle-aged Korean adults-Based on 1998 & 2001 National Health and Nutrition Examination Survey-. Korean J Community Nutr 2007; 12 (3): 272-283
Moon HK, Jeong JY, Kim SY. Analysis of dietary intake of Koreans by dyslipidemia using 2001 Korean National Health and Nutrition Examination Survey data. Korean J Nutr 2007; 40(5): 435-450
Chung CE. Establishment of total sugar reference value for Koreans: Association of total sugar intakes and metabolic syndrome from Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2002. Korean J Nutr 2007; 40(1): 29-38
Choi JH, Moon HK. Dietary pattern by sex and age with menu analysis using 1998, 2001 National Health and Nutrition Examination Survey of Korea. Korean J Community Nutr 2007; 12 (6): 798-814
Kim KR, Kim SA, Kim MK. Nutritional status and food insufficiency of korean population through the life-course by education level based on 2005 National Health and Nutrition Examination Survey. Korean J Nutr 2008; 41(7): 667-681
Chung SJ, Kang SH, Song SM, Ryu SH, Yoon JH. Nutritional quality of Korean adults' consumption of lunch prepared at home, commercial places, and institutions: Analysis of the data from the 2001 National Health and Nutrition Examination Survey. Korean J Nutr 2006; 39(8): 841-849
Kwon MK, Park YS. A study on nutritional status and eating behaviors of underweight adolescent boys using 2001 NHANES of Korea. Korean J Community Nutr 2007; 12(3): 235-246
Yeoh YJ, Yoon JH, Shim JE, Chung SJ. Factors associated with skipping breakfast in Korean children: Analysis of data from the 2001 National Health and Nutrition Examination Survey. Korean J Community Nutr 2008; 13(1): 62-68
Shim JE, Paik HY, Moon HK. Breakfast consumption pattern, diet quality and health outcomes in adults from 2001 National Health and Nutrition Examination Survey. Korean J Nutr 2007; 40(5): 451-462
Shim JS, Oh KW, Nam CM. Association of household food security with dietary intake-based on the third (2005) Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES 3). Korean J Nutr 2008; 41(2): 174-183
Chung HR. Health intended food use by Korean adults: Data from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2001. Korean J Nutr 2006; 12(4): 369-377
Chung CE. Ready-to-eat cereal consumption enhances milk and calcium intake in Korean population from 2001 Korean National Health and Nutrition Examination Survey. Korean J Nutr 2006; 39(8): 786-794
Yu KH, Chung CE, Cho SS, Ly SY. Analysis of dietary fiber intake in the Korean adult population using 2001Korean National Health and Nutrition Examination Survey data and newly established dietary fiber database. Korean J Nutr 2008; 41(1): 100-110
Kim BH, Lee JW, Lee YN, Lee HS, Jang YA, Kim CI. Food and nutrient consumption patterns of the Korean adult population by income level-2001 National Health and Nutrition Examination Survey. Korean J Community Nutr 2005; 10(6): 952-962
Song YJ, Joung HJ, Paik HY. Socioeconomic, nutrient, and health risk factors associated with dietary patterns in adult populations from 2001 Korean National Health and Nutrition Examination Survey. Korean J Nutr 2005; 38(3): 219-225
Moon HK, Park JH. Comparative analysis and evaluation of dietary intake between with and without hypertension using 2001 Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES). Korean J Nutr 2007; 40(4): 347-361
Lee JW. A comparative study on the nutritional status of the families with working housewives and with non-working ones: Analysis of 2001 Korean National Health and Nutrition Examination Survey data. Korean J Community Nutr 2008; 13(5): 610-619
Choi JH, Moon HK. Comparison of dietary patterns by sex and urbanization in different economic status. Korean J Community Nutr 2008; 13(3): 346-358
Ministry of Health & Welfare. Report on 1998 National Health and Nutrition Survey; 1999
Ministry of Health & Welfare. Report on 2001 National Health and Nutrition Survey; 2002
Lee JS, Yu CH, Park SH, Han GJ, Lee SS, Moon HK, Paik HY, Shin SY. A study on nutritional intake of the rural people in Korea-comparison of the nutrient intake by area and age. Korean J Nutr 1998; 31(9): 1468-1480
Kwak EH, Lee SL, Yoon JS, Lee HS, Kwon CS, Kwun IS. Macronutrient, mineral and vitamin intake in elderly people in rural area of north Kyungpook province in south Korea. Korean J Nutr 2003; 36(10): 1052-1060
Kim SM, Kim JR. A study of the nutritional iron status of adults in Taegu city. J Korean Soc Food Sci Nutr 1998; 27(1): 191-199
Jung YJ, Choi MJ. Studies of nutrient intake, life style and serum lipids level in middle-aged men in Taegu. Korean J Nutr 1997; 30(3): 277-285
Lee KS, Kim JM. Comparison of nutrients intake, bone density, total cholesterol and blood glucose in women living in Taegu city. J Korean Dietetic Assoc 2003; 9(1): 81-93
Korea Centers for Disease Control and Prevention. The third Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES III); 2005
Choi MJ. Studies of nutrient intake, life style and serum lipids level in adult women in Taegu. Korean J Nutr 1998; 31(4): 777-786
The Korean Nutrition Society. Dietary Refernce Intakes for Koreans. Seoul; 2005
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.