$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

고지방 식이로 유도된 비만 백서에서 뽕잎 추출물의 항비만 효과

Anti-obesity Effect of Mulberry Leaves Extraction in Obese Rats High-fat Diet

Abstract

The aims of this investigation was to examine the anti-obesity effects of oral administration with Mulberry leaves extraction in the high-fat diet induced obesity rats. We investigated the anti-obesity effects of the extract from Mulberry leaves on the progress of high fat diet for 8 weeks. Experimental rats were divided into 5 different experimental groups including an normal group (normal dieat; n=10), control group (high fat diet; n=10), I (Mulberry leaves extraction 100 mg/kg oral administration induced obesity; n=10), II (Mulberry leaves extraction 300 mg/kg oral administration; n=10), and III (Mulberry leaves extraction 500 mg/kg oral administration; n=10). It is to analysis changes in body weight, epididymal fat weight, blood lipid profiles, and fat histological findings. Body weights were significantly increase in control group than normal groups(p<0.05). The level of total cholesterol, LDL-C and TG were significantly lower in experimental groups than control group (p<0.05). In histopathologic finding of fat-tissue around testicle experimental group I and II were more decreased than high fat diet-induced control group in fat cell size. These results suggested that the Mulberry leaves extraction oral administration made the increase of anti-obesity effect in high-fat diet induced obesity rats.

참고문헌 (25)

  1. Chua, S.C.Jr. Monogenic models of obesity. Behav Genet.27: 277-284, 1997 
  2. Messerli, F.H., Nunez, B.D., Ventura, H.O., Snyder, D.W.Overweight and sudden death. Increased ventricularectopy in cardiopathy of obesity. Arch Intern Med.147(10):1725-1728, 1987 
  3. Sjostrom, L., Lindroos, A.K., Peltonen, M., Torgerson, J.,Bouchard, C., Carlsson, B., Dahlgren, S., Larsson, B.,Narbro, K., Sjostrom, C.D., Sullivan, M., Wedel, H.Swedish Obese Subjects Study Scientific Group. Lifestyle,diabetes, and cardiovascular risk factors 10 years afterbariatric surgery. N Engl J Med. 351(26):2683-2693, 2004 
  4. Modan, M., Halkin, H. Hyperinsulinemia or increasedsympathetic drive as links for obesity and hypertension.Diabetes Care. 14(6):470-487, 1991 
  5. Dustan, H.P. Obesity and hypertension. Diabetes Care.14(6):488-504, 1991 
  6. DeFronzo, R.A, Ferrannini, E. Insulin resistance. Amultifaceted syndrome responsible for NIDDM, obesity,hypertension, dyslipidemia, and atheroscleroticcardiovascular disease. Diabetes Care. 14(3):173-194, 1991 
  7. Amati, F., Dube, J.J., Coen, P.M., Stefanovic-Racic, M.,Toledo, F.G., Goodpaster, B.H. Physical inactivity andobesity underlie the insulin resistance of aging. DiabetesCare. Apr 28, 2009 
  8. Tamori, Y., Kasuga, M. Obesity and insulin resistance.Nippon Rinsho. 67(2):236-244, 2009 
  9. Lee, W.C., Kim, A.J., Kim, S.Y. The study on the functionalmaterials and effects of mulberry leaf. Food Sci Industry.36: 2-14, 2003 
  10. 이완주, 김애정, 김선여. 뽕잎의 기능성물질 탐색 및 효과 구명. 식품과학과 산업. 36(3):2-14, 2003 
  11. 유수경, 김미지, 김진원, 이순재. YK-209 뽕잎이 Streptozotocin유발 당뇨쥐 소장의 이당류 분해 효소 활성과 혈당강하에 미치는 영향. 한국식품영양과학회지 31(6):1071-1077, 2002 
  12. Kimura, M., Chen, F., Nakashima, N., Kimura, I., Asano,A., Koya, S. Antihyperglycemic effect of N-containingsugars derived from mulberry leaves in streptozotocininduceddiabetic mice. J Traditional Med. 12: 214-216, 1995 
  13. 장미진, 이순재. 뽕잎과 누에가루 혼합환의 Streptozotocin유발 당뇨 쥐에서의 혈당강하 효과. 한국식품영양과학회지33(10):1611-1617, 2004 
  14. Kim, S.K., Kim, S.Y., Kim, H.J., Kim, A.J. The effect ofmulberry-leaf extract on the body fat accumulation inobese fa/fa male Zucker rats. J Korean Soc Food Sci Nutr.30: 516-520, 2001 
  15. Kim, N.H., Moon, P.D., Kim, S.J., Choi, I.Y., An, H.J.,Myung, N.Y., Jeong, H.J., Um, J.Y., Hong, S.H., Kim, H.M.Lipid profile lowering effect of $Soypro^{TM}$ fermented withlactic acid bacteria isolated from Kimchi in high-fatdiet-induced obese rats. Biofactors. 33(1):49-60, 2008 
  16. Wellen, K.E., Hotamisligil, G.S. Inflammation, stress, anddiabetes. J Clin Invest. 115(5):1111-1119, 2005 
  17. Tilg, H., Moschen, A.R. Adipocytokines: mediators linkingadipose tissue, inflammation and immunity. Nat RevImmunol. 6(10):772-783, 2006 
  18. Peckham, S.C., Entenman, C. The influence of ahypercaloric diet on gross body and adipose tissuecomposition in the rat. Res Dev Tech Rep. 5: 23, 1962 
  19. Schlienger, J.L., Pradignac, A. Nutrition approaches toprevent chronic disease. Rev Prat. 59(1):61-65, 2009 
  20. 조영수, 차재영. 뽕나무와 꾸지뽕나무의 수피 수용성 추출물이 콜레스테롤 함유식이 투여 흰쥐의 지질농도 및 과산화지질 농도에 미치는 영향. 한국식품과학회지 33(1):128-134, 2001 
  21. 金井泉, 金井正光. 臨床檢査法提要(改訂第3版). 高文社, 서울,pp 1384-1386, 1993 
  22. Russell, D.W., Setchell, K.D.R. Bile acod biosynthesis.Biochem, 31: 4737-4749, 1992 
  23. Rim, J.C.K., Kang, S.A. Effect of high fat and highcarbohydrate diet on serum leptin and lipid concentrationin rats. Korean J Nutr. 34: 123-131, 2001 
  24. 김애정, 김선여, 최미경, 김명환, 한명륜, 정건섭. 뽕잎분말이고콜레스테롤 식이 투여 흰쥐의 지질대사에 미친 영향. 한국식품과학회, 37(4):636-641, 2005 
  25. 한정순, 한용봉. 고지방식이 및 식이섬유가 흰쥐의 정소상체 지방조직의 지방세포에 미치는 영향. 한국영양학회, 27(2):118-126, 1994 

이 논문을 인용한 문헌 (4)

  1. Moon, Ji-Hye ; Sung, Jee-Hye ; Choi, In-Wook ; Kim, Yoon-Sook 2010. "Anti-Obesity and Hypolipidemic Activity of Taro Powder in Mice Fed with High Fat and Cholesterol Diets" 한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, 42(5): 620~626 
  2. Kim, Hee-Yeon ; Lim, Sang-Hyun ; Kwon, Chang-Ju ; Park, Yu-Hwa ; Lee, Kwang-Jae ; Park, Dong-Sik ; Kim, Kyung-Hee ; Kim, Song-Mun ; Park, Chung-Berm 2011. "Effect of Lythrum salicaria L. Ethanol Extract on Lipid Metabolism and Anti-Obesity in Rat Fed High Fat Diet" 韓國藥用作物學會誌 = Korean journal of medicinal crop science, 19(5): 319~324 
  3. Ryu, Il Hwan ; Kwon, Tae Oh 2012. "Enhancement of Piperidine Alkaloid Contents by Lactic Acid Fermentation of Mulberry Leaves (Morus alba L.)" 韓國藥用作物學會誌 = Korean journal of medicinal crop science, 20(6): 472~478 
  4. Park, Jung Ae ; Jin, Kyong-Suk ; Lee, Ji Young ; Kwon, Hyun Ju ; Kim, Byung Woo 2014. "Anti-Oxidative and Anti-Obesity Effects of Amomum Cardamomum L. Extract" 한국미생물·생명공학회지 = Korean journal of microbiology and biotechnology, 42(3): 249~257 

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :
  • KCI :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

상세조회 0건 원문조회 0건

DOI 인용 스타일