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우즈베키스탄 고려인의 한국 전통 음식에 대한 인식과 민족 정체성과의 관계

Relationship between the Perception of Korean Traditional Food and National Identity of Uzbekistan-Koreans

東아시아食生活學會誌 = Journal of the East Asian Society of Dietary Life, v.19 no.5, 2009년, pp.668 - 680  

정영숙 (대구대학교 가정복지학과) ,  박영선 (대구대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was conducted to evaluate the relationship between the perception of Korean traditional food and the national identity of Uzbekistan-Koreans. National identity was characterized into 4 dimensions, i.e., psychological identity, national independence, compatriot affection, an...

주제어

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
우즈베키스탄 고려인들이 한국의 전통 양식을 그대로 유지하고 있는 영역이 식생활인데 그 예시로는 어떠한 것이 있는가? 민족성을 유지하고 민족의식을 갖기 위해서는 일련의 문화적 요소들을 공통적으로 갖고 있어야 하는데, 여기서 문화적 동질성을 논할 때 빼놓을 수 없는 것은 전통 식생활에 대한 인식과 태도이다. 고려인의 의식주 생활상에 대한 연구들은 한국의 전통 양식을 그대로 유지하고 있는 영역은 식생활이며, 고려인들은 여전히 김치를 먹고 있으며, 이것으로 김치 공동체를 만들 수 있다고 주장한다(Chung 2004).
중앙 아시아의 소수 민족인 고려인이 우즈베키스탄으로 대거 이주한 계기는 무엇인가? 구소련에는 냉전 종결시 40만명을 웃도는 한국계 사람들이 거주하고 있고(Korean Ministry of Foreign Affairs and Trade 2008), 중앙아시아 지역 고려인들이 신생 독립국인 우즈베키스탄으로 편입 되면서 우즈백 문화가 새로운 준거 대상으로 떠올랐다. 중앙 아시아의 소수 민족인 고려인이 우즈베키스탄으로 대거 이주한 계기는 1937년 러시아에 의한 강제 이주에서 비롯되었다. 그 당시 18만 명의 고려인이 연해주로부터 우즈베키스탄을 비롯한 중앙아시아로 강제 이주되었고, 이듬해인 1938년에 2차로 중앙아시아 각지와 러시아 지역으로 분산 거주하게 되었다(Lee & Lee 2004).
우즈베키스탄 고려인들이 민족성을 유지하고 민족의식을 갖기 위한 문화적 요소들 중 한가지는 무엇인가? 우즈베키스탄 고려인들은 정체성을 유지하고 민족 의식을 갖기 위해 문화적 공통성을 갖는 부분에 관심을 가져왔다. 민족성을 유지하고 민족의식을 갖기 위해서는 일련의 문화적 요소들을 공통적으로 갖고 있어야 하는데, 여기서 문화적 동질성을 논할 때 빼놓을 수 없는 것은 전통 식생활에 대한 인식과 태도이다. 고려인의 의식주 생활상에 대한 연구들은 한국의 전통 양식을 그대로 유지하고 있는 영역은 식생활이며, 고려인들은 여전히 김치를 먹고 있으며, 이것으로 김치 공동체를 만들 수 있다고 주장한다(Chung 2004).
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참고문헌 (10)

  1. Appadurai RD (1998) The social life of things. Cambridge University Press. 

  2. Buckster A (1999) Keeping koster : Eating and social identity among the Jews of Denmark. Ethnology Association Proceedings, summer. 

  3. Jeong JY (2004) Food culture and identity of the Koreans in Uzbekistan. Master's Thesis The Academy of Korean Studies. 

  4. Kang JS (2001) National identity of Koreans and living culture in central Asia. Journal of Asia-Pacific Studies 8: 105-131. 

  5. Lee YS, Lee JS, Lee SH, Joung JK (2004) A study on the dwellings of Korean diaspora of Kazakhstan in central Asia. Journal of Korean Home Economics Association 42: 95-112. 

  6. Lee, YS, Lee, SH (2004) A study on the dwellings of Korean diaspora of Uzbekistan. Journal of Korean Home Economics Association 42: 1-18. 

  7. Lim, Y (2007) Uzbekistan's ethnic policy and identity of Korean Diaspora. Master's Thesis Chonnam National University. 

  8. Ministry of Foreign Affairs and Trade (2008) Koreans Overseas. http://www.mofat.go.kr 

  9. Park YS, Chung YS (2007) Preference and intake frequencies of traditional Korean foods and foods of national holidays in the Yanbian region of China. Journal of the East Asian Society of Dietary Life 17: 153-163. 

  10. Tan, CB (2001) Food and ethnicity with reference to the Chinese in Malaysia. Changing Chinese Food Ways in Asia, Chinese University of Hone Kong. 

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