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중학교 재량활동 중 실시한 영양교육의 효과 평가
Effects of Nutritional Education Program through Discretional Activities in Middle School Students 원문보기

韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., v.43 no.5, 2010년, pp.489 - 499  

윤영란 (호남대학교 교육대학원 영양교육) ,  양은주 (호남대학교 조리영양학부 식품영양학)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effects of a nutritional education program for first grade middle school students were evaluated from August to December, 2006. The study subjects were 82 boys and 90 girls, residing in Gwangju, Korea. To assess the effects of the nutritional education program, pre- and post-questionnaires exami...

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문제 정의

  • 본 연구는 광주광역시 소재 중학교의 1학년 학생 172명을 대상으로 하여, 재량활동 시간에 영양교육을 실시한 후 영양교육 전·후의 영양지식과 식생활 태도 변화를 비교 분석하여 영양교육의 효과를 살펴보았다.
  • 본 연구는 중학교 1학년을 대상으로 하여 영양교육을 실시한 후, 영양교육 전후의 영양지식 및 식생활 습관 변화에 대해 비교 분석하여 효과적인 영양교육 방안을 제시하고 중학교 학교급식에서 영양교육의 기초자료로 이용될 수 있도록 하는데 목적이 있다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
청소년기는 어떤 시기인가? 청소년기는 급속한 성장과 발달이 이루어지는 시기로 균형 있는 영양공급이 신체적·정신적 발달에 직접적인 영향을 줄 뿐 아니라, 일생을 통해 건강한 삶을 유지할 수 있는 기초를 형성하는 시기이다. 그러나 주부의 사회활동 참여 증가, 학생들의 방과 후 활동 증가, 핵가족화 등으로 인하여 가정에서의 식사지도, 식사예절 등과 같은 바른 식습관 형성에 필요한 교육의 기회가 감소되고 있어 학교급식을 통한 적절한 영양공급과 올바른 식습관 형성을 위한 영양교육의 중요성이 강조되고 있다.
청소년기의 식습관은 영양학적으로 어떠한 문제를 가지고 있는가? 우리나라 청소년의 대표적인 영양문제는 나쁜 식습관과 영양불균형으로 아침 결식률이 증가하고 있으며, 주요 미량 영양소의 영양섭취기준에 대한 섭취비율이 칼슘 55.4%, 철 84.4%, 리보플라빈 89.9%, 비타민 C 89.6%, 나트륨 329.2%로 미량 영양소 결핍과 나트륨 과잉의 영양불균형을 나타내고 있으며, 라면이나 탄산음료와 같은 가공식품이나 패스트푸드 섭취가 증가하고 있고, 비만 학생의 가공식품 섭취율이 더 높아 청소년의 식습관이 건전한 방향으로 유도될 수 있는 대책을 학교와 사회가 연계하여 수립하는 방안 마련이 시급하다.5)
학교급식을 통한 적절한 영양공급과 올바른 식습관 형성을 위한 영양교육이 중요해지는 이유는 무엇인가? 청소년기는 급속한 성장과 발달이 이루어지는 시기로 균형 있는 영양공급이 신체적·정신적 발달에 직접적인 영향을 줄 뿐 아니라, 일생을 통해 건강한 삶을 유지할 수 있는 기초를 형성하는 시기이다. 그러나 주부의 사회활동 참여 증가, 학생들의 방과 후 활동 증가, 핵가족화 등으로 인하여 가정에서의 식사지도, 식사예절 등과 같은 바른 식습관 형성에 필요한 교육의 기회가 감소되고 있어 학교급식을 통한 적절한 영양공급과 올바른 식습관 형성을 위한 영양교육의 중요성이 강조되고 있다.1,2)
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참고문헌 (23)

  1. Jung IK. A study on the perception of mothers on nutrition and eating habit education of elementay school children. Korean J Education Problem 2004; 20: 27-43 

  2. Serdula MK, Lvery D, Coates RJ, Freedman DS, Williamson DF, Byers T. Do obese children bebcome obese adults? A review of the literature. Prev Med 1993; 22: 167-177 

  3. Oh YM, Kim MH, Sung CJ. Effects of school lunch program on nutritional knowledge and attitude, and dietary behavior of Korean middle school students. Korean J Community Nutr 2005; 10(2): 163-173 

  4. Park YH, Kim HH, Sin KH, Shin EK, Bae IS, Lee YK. A study on practice of nutrition education and perception for implementing nutrition education by nutrition teacher in elementary schools. Korean J Nutr 2006; 39(4): 403-416 

  5. Ministry of Health and Welfare. The third Korea National Health & Nutrition Examination Survey; 2005 

  6. Lee BS. A comparative study on dietary life and recognition of diet related factors in elementary, middle, and high school students. J Am Diet Assoc 2004; 10(3): 364-374 

  7. Kim JH, Choi JH, Lee MJ, Moon SJ. An ecological study on eating behavior of middle school students in Seoul. Korean J Community Nutr 1998; 3(2): 292-307 

  8. Lee YM, Lee MJ, Kim SY. Effects of nutrition education through discretional activities in elementary school. J Korean Diet Assoc 2005; 11(3): 331-340 

  9. Lee YM. Effects of nutrition education through discretional activities in elementary school [Master's thesis]. Seoul: Yonsei Univ.; 2004 

  10. Yang IS, Kim HY, Lee HY, Kang YH. Effectiveness of webbased nutritional education program for junior and senior high school students. Korean J Nutr 2004; 37(7): 576-584 

  11. Bae SY. Effects of nutrition education in nutrition knowledge and dietary habit in elementary school [Master's thesis]. Jinju: Jinju National University of Education; 2004 

  12. Lee SA. Bae YJ. Sung CJ. A study on nutritional status of iron in Korean normal and obese male elementary school students. J Korean Diet Assoc 2006; 12(1): 55-67 

  13. Yeoh YJ, Yoon JH, Shim JE, Chung SJ. Factors associated with skipping breakfast in Korean children: Analysis of data from the 2001 National Health and Nutrition Survey. Korean J Community Nutr 2008; 13(1): 62-68 

  14. Yi BS, Yang IS. A exploratory study for identifying factors related to breakfast in elementary, middle and high school students. Korean J Community Nutr 2006; 11(1): 25-38 

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  16. Shin KH, Shin EK, Park YH, Kim HH, Bae IS, Lee YK. A survey on the perceived importance and difficulty to set up the job duties of nutrition teachers in elementary school. J Korean Diet Assoc 2006; 12(12): 105-117 

  17. White AA, Skinner JD. Can goal setting as a component of nutrition education effect behavior changes among adolescents. J Nutr Educ 1988; 20(6): 327-335 

  18. Kim YK, Shin WS. A comparison study on perception of body image and dietary habits of high school students between urban and rural areas. Korean J Community Nutr 2008; 13(2): 153-163 

  19. Kim MH, Lee KH. A comparison of the perceptions of children and their mothers of the effects of school lunch programs on children's dietary behaviors. J Korean Soc Food Sci Nutr 2003; 32(4): 636-644 

  20. Kim SA. Effects of nutrition education of school lunch programs on dietary pattern of elementary children in Pusan area. J Korean Soc Food Sci Nutr 1990; 19(4): 356-374 

  21. Chang HS, Roh SM. Comparison with dietary habits, dietary attitudes and nutritional knowledge according to sex of teenagers in Jeonnam province. Korean J Community Nutr 2006; 11(4): 459-468 

  22. Ahn Y, Kim HM, Kim KW. A study on weight control, nutritional knowledge, dietary attitudes and eating behaviors among high school female students. Korean J Community Nutr 2006; 11(2): 2050-217 

  23. Minstry of Education, Science and Technology. School Meals Act. Act No. 10386, July 23. 2010 

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