최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.25 no.2, 2010년, pp.216 - 224
This study was conducted to aid in the development of the optimal recipe for chocolate with fermented and aged garlic extract (Allium sativum var. pekinense). We added garlic extract in order to increase the nutritional value of the chocolate. The optimal sensory composite recipe was determined, fol...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
발효숙성마늘은 어떤 색을 띠며 어떤 성상을 갖는가? | 일정기간 숙성 시킨 마늘은 검은색을 띄고 마늘 특유의 아린 맛이 없으며 젤리 같은 성상을 갖는다. 발효숙성마늘은 마늘 특유의 아린 맛이 없기 때문에 섭취 시 부담이 없는 장점을 가지고 있다(원 2007). | |
마늘의 중요한 생리활성기능으로는 무엇이 있는가? | 마늘의 중요한 생리활성기능으로는 항균, 항암, 항바이러스, 항산화, 면역증강, 혈액응고 억제, 스테미나 증강, 체질 개선, 성인병 예방, 간 기능회복, 피부미용, 혈당치 감소 작용, 고지혈증 및 동맥경화증 개선, 뇌기능 향상 등이 알려져 있다(Nakagawa 등 2001, Song 등 2001, Kim 2002, Kyung 등 2006). | |
마늘의 유효 성분은 무엇인가? | 마늘의 유효 성분은 allin, 즉 결정성 아미노산인 S-allyL-cysteine sulfoxide라고 알려져 있으며, 마늘 특유의 휘발성 향기 성분은 마늘 조직이 파괴되어 생성된 diallyl disulfide 및 저급 sulfide류로 분해되어 발생된다고 보고되고 있다(Lawson 등 1991). 또한 마늘의 diallyl thiosulfinate 는 vitamin B1과 동일한 생리활성을 가질 뿐 아니라 체내에서 흡수가 빠르고 장내 thiaminase 작용을 받지 않기 때문에 thiamine의 체내 이용을 높여 준다고 보고되 있다(Fujiwara 등 1995). |
원용섭. 2007. 숙성 흑마늘의 제조 방법. 국내등록특허 10-073842
Akiko H, Toru M. 2006. Aged garlic extract improves blood pressure in spontaneously hypertensive rats more safely than raw garlic. J. Nutr. 136:769S-773S
Cho JR, Kim JH, In MJ. 2007. Effect of garlic powder on preparation and quality characteristics of Yogurt. J. Korean Soc. Appl. Biol. Chem. 50(1):48-52
Eikai K, Naoto U, Shigeo K, Yoichi I. 2001. Immunomodulatory effects of aged garlic extract. J. Nutr. 131:1075S-1079S
Freeman F, Kodera Y. 1995. Garlic chemistry: stability of S-(2-propenyl)2-propene-1-sulfinothioate (allicin) in blood, slovents, and simulated physiological fluids. J. Agric. Food Chem. 43:2332-2338
Fujiwara M, Yoshimura M, Tsuno S. 1995. 'Allihiamine' A newly found dirivatives vitamin B. . On the allicin homologues in the plants of the allium species. J. Biochem. 42:591
Jung IC, Kim WJ, Park SH. 2006. Study of oriental prescription for medical foods applications (II)-Quality and sensory characteristics of chocolate added with Saengmaeg-san-. Korean J. Oriental Physiol. Pathol. 20: 629-633
Kim HK, Kwak, HJ, Kim KH. 2002. Physiological activity and antioxidative effect of garlic (Allium sativum L.) extract. Food Sci. Biotechnol. 11:500-506
Lawson LD, Wood SG, Hunges BD. 1991. HPLC analysis of allicin and other thiosulfinates in garlic clove homogenates. Planta Med. 57:263-270
Lee HW. 2004. (The) aerated chocolate made with emulsifier and characteristics of aerated chocolate. The graduate school of engineering Yonsei Univ. p 8
Lee JY, Seo JS, Bang BH, Jeong EJ, Kim KP. 2003. Preparation of chocolate added with Monascus barley Koli powder and quality characteristics. Korean J. Food Nutr. 16:116-122
Nagatoshi I, Benjamin HS, Kenjiro R, Hiromichi M, Yoichi I. 1999. Antioxidant effects of fructosyl, arginine, a Maillard reaction product in aged garlic extract. J. Nutr. Biochem. 10:373-376
Nakagawa H, Tsubura A. 2001. Growth inhibitory effects of dially disulfide on human breast cancer cell lines. Carcinogenesis. 22:891-897
Nakagawa S, Masamoto K, Sumiyoshi H, Kunihiro K, Fuwa T. 1980. Effect of raw garlic juice and aged garlic extract on growth of young rats and their organs after peroral administration. J. Toxicol. Sci. 5:91-112
Naoaki M, Mitsuyasu U, Naoki K, Isao S, Takeshi N, Minoru H, Hidekatsu T. 2006. Aged garlic extract ameliorates physical fatigue. Biol. Pharm. Bull. 29(5):962-966
Park YJ, Nam YL, Jeon BR, Oh NS, In MJ. 2003. Effects of garlic addition on quality and storage characteristics of soybean curd (tofu). J. Korean Soc. Agric. Chem. Biotechnol. 46:329-332
Rein D, Paglieroni TG, Wun T, Peaarson DA, Schmits HH, Gosselin R, Keen C. 2000. Cocoa inhibits platelet activaion and function. Am. J. Clin. Nutr. 72:30-35
Shin JH, Oh NS, In MJ. 2003. Development of formulation of teabag type garlic tea. J. Korean Acad. Ind. Soc. 4:279-283
Song K, Miller JA. 2001. The influence of heating on the anticancer properties of garlic. J. Nutr. 131:1054S-1057S
Yoo KM, Lee KW, Moon BK, Hwang IK. 2005. Antioxidant characteristics and preparation of chocolate added with Sochungryong-Tang (oriental medicinal plants extract). Korean J. Food Cookery Sci. 21:585-590
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
Free Access. 출판사/학술단체 등이 허락한 무료 공개 사이트를 통해 자유로운 이용이 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.