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논문 상세정보

항비만성 Lipase 저해물질을 함유한 식품첨가용 상황버섯 분말의 제조 및 특성

Manufacture and Characteristics of Food Additives, Phellineus linteus Powder-containing Anti-obesity Lipase Inhibitor

초록

천연물로부터 항비만 lipase 저해물질을 개발하여 산업화에 용용 하고자 lipase 저해활성이 높은 상황버섯 추출물을 동결 건조 방법과 분무건조 방법을 이용하여 각각의 상황버섯 분말을 제조하여 이들의 특성을 조사한 결과, 덱스트린과 검아라비아를 10% 이상 첨가함으로써 물성이 우수한 식품첨가용 분말을 제조할 수 있었고, 최적 분무건조 온도는 $130^{\circ}C$ 전후이었다. 또한, 제조된 상황버섯 분말을 밀봉하여 6개월간 음지에서 상온 저장하였을 때 분말상태는 양호하였고, 분말 제조 시 0.3M의 oxalic acid, citric acid, ascorbic acid를 각각 첨가하였을 때 무처리 보다 색상 변화가 적었다.

Abstract

This study was performed to develop anti-obesity Phellineus linteus powder for application as food additives. P. linteus powders which contained anti-obesity lipase inhibitor were prepared by freeze drying and spray drying. Effects of various additives on the quality of their powders were investigated. 10% over addition of dextrin and gum-arabia was good in the rheological properties of their powders and optimal spray temperature was near $130^{\circ}C$. When their powders were sealed and storaged at room temperature for 6 months, its characteristics were not changed. Especially, changes of its colors was repressed by addition of 0.3 M oxalic acid, citric acid and ascorbic acid than those by non-treatment.

참고문헌 (11)

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이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. Lee, Jong-Kug ; Kang, Min-Gu ; Kim, Young-Hun ; Lee, Jong-Soo 2012. "Screening of Medicinal Plants containing Lipase Inhibitor and Optimal Extraction Conditions" 韓國藥用作物學會誌 = Korean journal of medicinal crop science, 20(1): 1~7 

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