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논문 상세정보

초록

고시된 아플라톡신 시험법의 정량한계, 검출한계를 개선한 분석법을 유효화하였으며, 개선한 분석법으로 강활, 개자 등의 생약 400개의 시료를 분석하였다. 사군자와 제니 각 1건에서 아플라톡신 $B_1$이 각 $2.3\;{\mu}g$/kg 검출되었으며, 사군자와 대풍자 1건에서 정량한계 미만의 아플라톡신이 검출되었다. 탕제로의 이행률은 아플라톡신 $B_1$의 경우 약 20% 정도의 이행률을 나타냈다. 아플라톡신 $B_1$ 기준치보다 낮게 검출되어 현재까지는 아플라톡신으로부터 안전한 것으로 판단되었다.

Abstract

This study was conducted to monitor aflatoxins in various medicinal herbs, providing available data for the safety of those products. To monitor aflatoxins in medicinal herbs, a total of 400 samples of 40 different herbs were collected in commercial retailers in Seoul, Daejeon, Gwangju, Daegu, and Busan from March to August, 2008. The samples that passed the sensory evaluation were tested for aflatoxins. Aflatoxins in samples were analyzed by HPLC-florescence coupled with photochemical enhancement. Samples were extracted with 70% methanol and then diluted to the appropriate concentration. A refining process was performed using an immunoaffinity column. The analytical method used in this study was validated. The $R^2$ value for aflatoxin $B_1$ was 0.99946, and the detection range was from 0.25 to 10.0 ng/mL. The accuracy of the analysis was ranged from 83.2% to 101.8%. The relative standard deviation (RSD) in the aflatoxin $B_1$ analysis was 3.4%, demonstrating the precision of this method. In addition, the detection limit and quantitative analysis limit of aflatoxin $B_1$ was $0.53\;{\mu}g/kg$ and $1.76\;{\mu}g/kg$, respectively. These results indicated that the analytical method used in this study was appropriate. The results of HPLC showed that 1% (4 samples) of the samples may contain aflatoxins. The concentration of quantified aflatoxin was $2.3\;{\mu}g/kg$ for both Quisqualis fructus and Remotiflori radix samples. The other samples were below the limit of quantification. Moreover, the concentration of aflatoxin $B_1$ which is made by specific fungi were below the level of regulation. Only 20% of aflatoxin $B_1$ were transferred to hot water. Therefore, the levels of aflatoxins in medicinal herbs were considered to be safe especially considering the aflatoxin transfer ratio.

질의응답 

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핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
아플라톡신
아플라톡신은 어떻게 생성되는가?
Aspergillus spp. 곰팡이에 의해 생성

그 중 아플라톡신은 간에 직접적인 영향을 미쳐 간암을 유발시키는 것으로 곰팡이독소 중에서 가장 발암력이 강한 것으로 알려져 있다. 곰팡이독소 중 아플라톡신은 식품 및 농산물과 관련하여 인간과 가축에게 가장 치명적인 독성을 나타내는 곰팡이독소로서 Aspergillus spp. 곰팡이에 의해 생성되며 대표적인 균주로는 A. flavus, A.

아플라톡신
아플라톡신의 대표적인 균주는 무엇인가?
A. flavus, A. parasiticus, A. nomius, A. bombycis, A. ochraceoroseus, A. pseudotamari 등

곰팡이독소 중 아플라톡신은 식품 및 농산물과 관련하여 인간과 가축에게 가장 치명적인 독성을 나타내는 곰팡이독소로서 Aspergillus spp. 곰팡이에 의해 생성되며 대표적인 균주로는 A. flavus, A. parasiticus, A. nomius, A. bombycis, A. ochraceoroseus, A. pseudotamari 등이 알려져 있다. 아플라톡신은 주로 고온 다습한 열대나 아열대지방에서 잘 생성되며 수확에서 건조까지 저장기간이 길고, 환기가 불충분할수록 잘 생성된다.

아플라톡신
아플라톡신은 농산물 중에서는 어디에서 잘 생성된다고 알려져 있는가?
농산물 중에서는 쌀, 보리, 밀 등의 곡류와 땅콩, 파스타치오, 호두와 같은 견과류, 옥수수 등과 같이 탄수화물 함량이 높은 기질에서 잘 생성되는 것으로 알려져 있다

아플라톡신은 주로 고온 다습한 열대나 아열대지방에서 잘 생성되며 수확에서 건조까지 저장기간이 길고, 환기가 불충분할수록 잘 생성된다. 특히, 농산물 중에서는 쌀, 보리, 밀 등의 곡류와 땅콩, 파스타치오, 호두와 같은 견과류, 옥수수 등과 같이 탄수화물 함량이 높은 기질에서 잘 생성되는 것으로 알려져 있다. 아플라톡신은 아플라톡신 B1, B2, G1, G2, M1, M2 등이 대표적이며 현재까지 약 20종의 이성체가 알려져 있다(1).

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참고문헌 (15)

  1. Bacaloni A, Cavaliere C, Cucci F, Foglia P, Samperi R, Lagana A. Determination of aflatoxins in hazelnuts by various sample preparation methods and liquid chromatography-tandem mass spectrosmetry. J. Chromatogr. A. 1179: 182-189 (2008) 
  2. Chung DH, Park SJ, Shim WB, Yang ZY, Kim JY, Thoungrussamee T, Jiratpong T, Choi JG, Je JH, Gang YF, Jeon YG, Yu SH, Kim KY. Study on the establishment of mycotoxin standard in herbal medicine. The Annual Report of KFDA, Korea. 10: 589-590 (2006) 
  3. Shim WB, Park SJ, Seo JA, Chung DH. Study of mycotoxin in herbal medicine. The Annual Report of KFDA, Korea. 11: 775-776 (2007) 
  4. Autrup JL, Schmidt J, Autrup H. Exposure to aflatoxin B1 in animal-feed production plant workers. Environ. Health Persp. 99: 195-197 (1993) 
  5. Papadopoulou-Bouraoui A, Stroka J, Anklam E. Comparision of two post-column derivatization systems, ultraviolet irradiation, and electrochemical determination, for the liquid chromatographic determination of aflatoxins in food. J. AOAC Int. 83: 411-416 (2002) 
  6. Waltking AE, Wilson D. Liquid chromatographic analysis of aflatoxin using post-column photochemical derivatization: Collaborative study, J. AOAC Int. 89: 678-692 (2006) 
  7. Trucksess M, Weaver C, Oles C, D'ovidio K, Rader J. Determination of aflatoxins and ochratoxin A in ginseng and other botanical roots by immunoaffinity column cleanup and liquid chromatography with fluorescence detection, J. AOAC Int. 89: 624-630 (2006) 
  8. Tavacar-Kalcher G, Vrtac K, Pestevssk U, Vengust A. Validation of procedure for the determination of aflatoxin $B_{1}$ in animal liver using immunoaffinity columns and liquid chromatography with postcolumn derivatation and fluorescence detection. Food Control 18: 333-337 (2007) 
  9. Wang Y, Chai T, Lu G, Quan C, Duan H, Yao M, Zucker BA, Schlenker G. Simultaneous detection of airbone aflatoxin, ochratoxin and zearlalenone in a poultry house by immunoaffinity clean-up and high-performance liquid chromatography. Environ. Res. 107: 139-144 (2008) 
  10. Nilufer D, Boyacioglu D. Comparative study of three different methods for the determination of aflatoxins in tahini. J. Agr. Food Chem. 50: 3375-3379 (2002) 
  11. Cho SH, Lee CH, Jang MR, Son YW, Lee SM, Choi IS, Kim SH, Kim DB. Aflatoxins contamination in spices and processed spice products commercialized in Korea, Food Chem. 107: 1283-1288 (2008) 
  12. Edinboro LE, Karnes HT. Determination of aflatoxin $B_{1}$ in sidestream cigarette smoke by immunoaffinity column extraction coupled with liquid chromatography/mass spectrometry. J. Chromatogr. A 1083: 127-132 (2005) 
  13. Ventura M, Gomez A, Anaya I, Diaz J, Broto F, Agut M, Comellas L. Determination of aflatoxins $B_{1}$, $G_{1}$, $B_{2}$, and $G_{2}$ in medical herbs by liquid chromatography-tandem mass spectometry, J. Chromatogr. A 1048: 25-29 (2004) 
  14. Gobel R, Rusky K. Simultaneous determination of aflatoxins, ochratoxin A, and zearlalenone in grains by new immunoaffinity column/liquid chromatography. J. AOAC Int. 87: 411-416 (2004) 
  15. Devi KT, Mayo MA, Reddy KL, Delfosse P, Reddy G, Reddy SV, Reddy DV. Production and characterization of monoclonal antibodies for aflatoxin $B_{1}$. Lett. Appl. Microbiol. 29: 284-288 (1999) 

이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. 이수정, 성낙주, 강신권 2014. "자건 멸치의 품질 개선에 대한 산성 전해수의 영향" 한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, 21(3): 357~364 

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