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논문 상세정보

천연 유래 수첨 레시틴을 이용한 올레아놀릭산 가용화 제형 개발

Development of a Solubilization Product Containing Oleanolic Acid with Hydrogenated Lecithin

초록

최근 전 세계적으로 석유 유래 합성 화장품 원료의 사용을 배제한 천연 화장품을 찾는 고객들이 계속적으로 증가하고 있지만 이러한 천연 화장품 중에서도 기능성을 소구하는 제품은 거의 없는 상황이다. 이는 천연 유래 원료중에서 기능성이 검증된 원료가 거의 없을 뿐 아니라, 그러한 천연 기능성 원료들이 있다고 하더라도 그것들을 천연 원료만으로 안정한 제형을 유지하기가 매우 힘들기 때문이다. 본 연구는 난용성 천연 주름 기능성 물질인 올레아놀릭산을 천연 유래 수첨 레시틴을 이용하여 안정하게 가용화시키는 것에 관한 것이며, 유기농 화장품 인증이 가능한 가용화 제형의 처방을 개발하는 것을 목표로 하였다. 다른 합성 가용화제를 사용할 경우 $45^{\circ}C$에서 2 ~ 3일 내에 올레아놀릭산의 석출이 관찰되었지만, 천연 유래 수첨 레시틴을 이용한 제형에서는 4주 동안 입자 크기의 큰 변화 없이 안정하게 유지되었다. 제형 내 올레아놀릭산의 함량은 $25^{\circ}C$$40^{\circ}C$에서 보관중인 샘플을 대상으로 24주간 측정하였는데, 두 온도에서 모두 90 % 이상을 보여주어 올레아놀릭산이 제형 내 분해 없이 안정하게 유지되는 것을 확인하였다. 또한 보습력 및 주름 개선 등의 임상시험을 통해 제품의 피부 효능과 안전성을 확인하였다.

Abstract

Recently, the number of customers who want natural cosmetics without petroleum originated cosmetic ingredients is increasing over the world, however, there are few natural cosmetics that claim functionality in the products. Because there are few functional cosmetic ingredients from nature and though so, it is very difficult to stabilize the final products manufactured by using those functional cosmetic ingredients in the long period. This study is on stabilization of oleanolic acid, insoluble anti-wrinkle cosmetic ingredients from nature, with hydrogenated lecithin in the solubilization product, aiming for developing a formulation of solubilization products which can be certified as organic cosmetics. In case of other synthetic solubilizers, they showed unstability at $45^{\circ}C$ within 2 ~ 3 days, however, for natural origin hydrogenated lecithin a stable product was made without particle size change during 4 weeks. The stability of oleanolic acid in the solubilization product was measured for 24 weeks at $25^{\circ}C$ and $40^{\circ}C$, both samples showed over 90 wt% value of the initial one, which can prove that oleanolic acid was stabilized in the product without any degradation. Also through clinical tests, the effect of moisturizing, anti-wrinkle, safety were confirmed.

참고문헌 (8)

  1. J. Liu, Pharmacology of oleanolic acid and ursolic acid, J. Ethnopharm., 49(2), 57 (1995). 
  2. F. D. Gunstone, J. L. Harwood, and F. E. Padley, The lipid handbook London: Chapman and Hall (1944). 
  3. N. J. Krog, Food emulsions and their chemical and physical properties in food emulsions, eds. S. E. Friberg and K. Larsson, Marcel Dekker, 112, New York (1997). 
  4. J. M. Whittinghill, J. Norton, and A. Proctor, A fourier transform infrared spectroscopy study on the effect of temperature on soy lecithin-stabilized emulsions, J. Amer. Chem. Soc., 76(12), 1393 (1999). 
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  6. V. Klang and C. Valenta, Lecithin-based nanoemulsions, J. Drug Del. Sci. Tech., 21(1), 55 (2011). 
  7. M. T. Baker and M. Naguib, Propofol : the challenges of formulation. Anesthesiology, 103(4), 860 (2005). 
  8. D. H. Won, S. Y. Kim, G. N. Lim, and S. N. Park, A study on the stability of DOPC liposome, J. Soc. Cosmet. Scientists Korea, 37(1), 55 (2011). 

이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. Han, Sang-Keun ; Lee, Dong-Kyu 2015. "Study of stabilizing and efficacy evaluation in human of Oleanoic acid with poly-glyceryl nano emulsion system" 한국유화학회지 = Journal of oil & applied science, 32(1): 157~164 

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