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대중매체 영향에 따른 일부 대학생의 식품안전 지식 조사
Studies on Food Safety Knowledge of College Students according to Mass-Media Impact 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.24 no.2, 2011년, pp.166 - 172  

최병범 (신흥대 식품영양과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to assess food safety knowledge of college students according to mass-media reports. To accomplish this, a survey was conducted to investigate the reliability, of primary mass-media sources on Bovine Spongiform Encephalopathy(BSE) as well as the preferences of college studen...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구는 식품안전과 관련된 대중매체의 보도가 청년 소비자인 대학생의 식품안전 지식에 미치는 영향을 알아보기 위하여 대중매체에 대한 대학생의 기호도와 광우병에 대한 지식을 조사하여, 향후 식품안전 문제에 대한 교육과 홍보의 기초자료 및 대책을 마련하고자 한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
인간광우병의 원인은? 인간광우병(variant Creutzfeldt-Jakob Disease, vCJD: 변형 크로이츠펠트-야곱병)은 인간의 “광우병”(Bovine Spongiform Encephalopathy, BSE: 소 해면체성 뇌병증) 소의 “변형 프리온(prion)” 단백질 섭취, 30개월령 이상 소의 SRM(Specified Risk Materials: 특정위험물질) 및 MM(methionine-methionine: 메티오닌-메티오닌)형 유전자에 기인한 것으로 알려져 더욱 더 주목받고 있다(Prusiner SB 1994; Cousen 등 1997; Kim YS 2001; Collins 등 2004; Lee YS 2004).
광우병과 치매 연관성에 대한 여학생의 확신 경향 정도는 남학생과 비교했을 때 어떠한가? 광우병과 치매 연관성에 대한 질문에는 남학생은 ‘조금 있다’(36%), ‘거의 없다’(29%), ‘없다’(19%)의 순이었고, 여학생은 ‘조금 있다’(53%), ‘거의 없다’(22%), ‘많다’(15%)의 순으로 응답하였다(Table 5A). 특히 여학생이 남학생보다 과반수 이상이 ‘조금 있다’ 이상으로 응답해 치매 연관성에 강한 확신 경향을 보여주었다. 전공자는 ‘조금 있다’(53%), ‘많다’(21%), ‘거의 없다’(17%)의 순이었고, 비전공자는 ‘조금 있다’(47%), ‘거의 없다’(25%), ‘많다’(15%),의 순으로 전공자와 비전공자 모두 과반수 이상이 ‘조금 있다’ 이상으로 응답해 전공자와 비전공자 모두 관계있다고 생각하였다(Table 5B).
식품안전에 관한 부정적인 소식은 소비자에게 어떠한 영향을 발생시키는가? 식품 및 외식산업에서 위해요인이 식품에 혼입될 가능성이 증가하면 식품안전 문제는 광역화 및 대규모화를 초래하여 특정 집단 및 특정 지역에만 국한하지 않고, 국가 전체 혹은 국민 전체에게로 광범위한 파급 효과를 낳게 된다고 보고되었다(Jin HJ 2006). 식품안전에 관한 부정적인 소식은 곧바로 소비자들의 즉각적인 반응으로 이어져 해당 제품에 대한 현저한 소비 감소로 나타나, 소비시장뿐만 아니라 식품산업과 식품무역에까지 영향을 끼친다고 알려졌다(Johnson FR 1988). 따라서 식품안전 문제에 대한 중요성만큼이나 대중매체 등 언론의 올바른 역할이 매우 중요하다.
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참고문헌 (14)

  1. Choi BB. 2009. Studies on the food safety informations of college students. Korean J Food & Nutr 22:612-617 

  2. Choi BB. 2009. Studies on the satisfactions of elderly welfare professionals in the northern Gyeonggi-do area. Korean J Food & Nutr 22:215-222 

  3. Collins SJ, Lawson VA, Masters CL. 2004. Transmissible spongiform encephalopathies. Lancet 363:51-61 

  4. Cousen SN, Vynnycky E, Zeider M, Will RG, Smith PG. 1997. Predicting the CJD epidemic in humans. Nature 385:197-198 

  5. Jin HJ, Koo WW. 2003. The effects of the BSE outbreak in Japan on consumer's preferences. European Review of Agricultural Economics 30:173-192 

  6. Jin HJ. 2006. Korean consumers' response in meat demand to public information regarding BSE outbreaks. Safe Food 1:9-45 

  7. Johnson FR. 1988. Economic cost of misinforming about risk: The EDB scare and the media. Risk Analysis 8:261-269 

  8. Kim YS. 2001. Prion diseases. J Korean Neurol Assoc 19:1-9 

  9. Lee EJ. 2001. The effect of BSE news reports on beef intake. Food Service Management Research 4:223-239 

  10. Lee YS. 2004. Mad cow disease and food safety. Proceedings of the Korean Society of Food Hygiene and Safety Conference, pp.91-97 

  11. Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries. Meatwatch system. Available from: http://www.mtrace.go.kr. Accessed Jun. 13, 2010 

  12. Piggott NE, Marsh TL. 2004. Does food safety information impact U.S meat demand? American J of Agricultural Economics 86:154-174 

  13. Prusiner SB. 1994. Biology and genetics of prion diseases. Ann Rev Microbiol 48:655-686 

  14. Seong JE. 2007. Type of technological risks and comparision of risk governance: The case of BSE risk management. Administrative Thesis 46:63-91 

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