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"식료찬요(;食療纂要)"에서 돼지고기를 이용한 식치(食治)에 대한 고찰(考察)
Pork as Food Therapy in "Shikryochanyo" 원문보기

大韓韓醫學原典學會誌 = The journal of Korean medical classics, v.24 no.3, 2011년, pp.87 - 98  

신재혁 (원광대학교 한의학전문대학원) ,  송지청 (한의과대학 원전학교실) ,  엄동명 (한의과대학 원전학교실)

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Shikryochanyo written by Jeon Soonyi is a text that extracted paragraphs related to food therapy from medical books or materia medica of Korea and China. "Shikryochanyo" treats disease by food instead of herbs(or drugs) and pork is the majority of methods as food therapy in "Shikryochanyo". So there...

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참고문헌 (5)

  1. 全循義撰, 金鐘德譯. '食療纂要'. 수원. 농촌진흥청. 2004. 

  2. 동양의학대사전편찬위원회. 東洋醫學大事典. 서울. 경희대학교 출판국. 1999. 

  3. 李時珍. '本草綱目'. 北京. 中醫古籍出版社. 1994. 

  4. 신승운. 조선초기의 의학서 '食療纂要'에 대한 연구. 서지학회. vol.40. 2008. 

  5. 김종덕. '食療纂要' 대한 사상의학적 고찰. 사상체질의학회지. 제17권 제1호. 

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