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NTIS 바로가기한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, v.27 no.5, 2011년, pp.523 - 530
정복미 (전남대학교(여수) 영양식품학) , 신미옥 (양산대학교 커피바리스타제과과)
This study was conducted to investigate antimicrobial, antioxidant and anticancer activities of Opuntia humifusa (OH) petal extracts. The methanol and hexane extracts of OH petals showed their highest antimicrobial activity against Clostridium perfringens. The OH petal butanol fraction had the best ...
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핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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천년초는 무엇인가? | 천년초(Opuntia humifusa, OH)는 선인장과 식물로 부채선인장아과(Opuntioideae) 부채선인장(Opuntia)속으로 부르며, 줄기의 형태가 손바닥과 비슷하여 손바닥선인장으로도 불린다(In JG 등 2006). 천년초는 5월부터 6월까지 노란 꽃이 피고, 뿌리에서는 삼 냄새가 나서 태삼이라고 불린다(Lee DH 2011). | |
천년초는 겨울에 비닐하우스가 없는 노지에서 어떠한 특성을 발휘하는가? | 천년초는 5월부터 6월까지 노란 꽃이 피고, 뿌리에서는 삼 냄새가 나서 태삼이라고 불린다(Lee DH 2011). 가을에는 붉은 열매를 수확하며, 겨울에는 비닐하우스가 없는 노지에서 영하의 혹한에도 자체의 수분을 절반으로 감소시켜 얼어 죽지 않고 생명력을 유지하는 특성을 갖고 있다. 또한, 병충해에 죽지 않아 농약 등 제초제나 화학비료를 사용하지 않으며 자연 상태 그대로 재배한다(Cha MN 2010). | |
천년초에는 무엇이 함유되어 있는가? | 천년초의 가시를 제외한 줄기, 열매, 뿌리, 꽃은 각각의 영양성분 및 색소가 함유되어 있어 상품가치가 뛰어나며, 각각의 특성을 살려 제품화가 가능하다. 특히 천년초는 페놀성 물질과 플라보노이드, 식이섬유, 비타민 C, 칼슘, 무기질 및 아미노산, 복합 다당류 등과 인체에 중요한 각종 영양성분을 함유하고 있으며(Cho IK 등 2009), 그 중에서도 식이섬유소와 칼슘은 다른 식물에 비해 다량 함유되어 있다(Choi JH 2010). |
Cha MN. 2010. Physicochemical properties and antioxidant activities of opuntia humifusa. MS thesis. Chonbuk National University. Jeonju, Korea. pp 12-14
Cho EJ, Kim MJ, Choi WS. 2007. Quality properties of Jeung-pyun with added with prickly pear(Cheonnyuncho) powder. J East Asian Societary Life 17:903-910
Cho Y, Choi MY. 2009 Quality characteristics of jelly containing added pomegranate powder and Opuntia humifusa powder. Korean J Food Cookery Sci 25:134-142
Choi, JH. 2010. Structural analysis and immuno-stimulating characteristics of opuntia humifusa. MS thesis. Kyonggi University. Seoul, Korea. p 4
Chung HJ. 2000. Antioxidative and antimicrobial activities of Opuntia ficus indica var. saboten. Korean J Food Cookery Sci 16:160-166
Crow JP. 1997. Dichlorodihydrofluorescein and dihydrorhodamine 123 are sensitive indicators of peroxynitrite in vitro: implications for intracellular measurement of reactive nitrogen and oxygen species. Nitric Oxide 1:145-157
In JG, Lee BS, Han SH, Shin CW, Yang DC. 2006. A study of the origin of Chunnyeoncho opuntia. Korean J Medicinal Corp Sci 14:566-567
Jung BM. 2010. Quality characteristics and storage properties of wet noodle with added Cheonnyuncho fruit powder. Korean J Food Cookery Sci 26:821-830
Kim KT, Choi AR, Lee KS, Joung YM and Lee KY. 2007. Quality characteristics of bread made from domestic Korean wheat flour containing cactus Chounnyuncho (Oputia humifusa) powder. Korean J Food Cookery Sci 23:461-468
Kim MH, Hong GJ. 2009. Quality properties of Jeolpyun supplemented with Cheonnyuncho (Opuntia humifusa). Korean J Food Cookery Sci 25 :415-420
Lee DH. 2011. The Effect of (Chunneyonho) Opunita humifusa extract on the atopy skin condition. MS thesis. Seokyeong University, Seoul, Korea p 10
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