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천년초 꽃잎의 생리활성
Physiological Activities of Opuntia humifusa Petal 원문보기

한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, v.27 no.5, 2011년, pp.523 - 530  

정복미 (전남대학교(여수) 영양식품학) ,  신미옥 (양산대학교 커피바리스타제과과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to investigate antimicrobial, antioxidant and anticancer activities of Opuntia humifusa (OH) petal extracts. The methanol and hexane extracts of OH petals showed their highest antimicrobial activity against Clostridium perfringens. The OH petal butanol fraction had the best ...

주제어

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문제 정의

  • 그러므로 본 연구에서는 천년초 꽃잎(Opuntia humifusa petal)을 시료로 하여 항균, 항산화 효과 및 암세포 성장억제효과를 각각 검토하여 향후 천년초의 응용범위를 다양화하기 위한 일환으로 본 연구를 실시하여 보고하고자 하였다.

가설 설정

  • 2) The different small letters mean significant difference among the different concentrations(column) in the same solvent(α<0.05).
  • 3) The different capital letters mean significant difference among the solvent at the same concentration in the row(α<0.05).
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
천년초는 무엇인가? 천년초(Opuntia humifusa, OH)는 선인장과 식물로 부채선인장아과(Opuntioideae) 부채선인장(Opuntia)속으로 부르며, 줄기의 형태가 손바닥과 비슷하여 손바닥선인장으로도 불린다(In JG 등 2006). 천년초는 5월부터 6월까지 노란 꽃이 피고, 뿌리에서는 삼 냄새가 나서 태삼이라고 불린다(Lee DH 2011).
천년초는 겨울에 비닐하우스가 없는 노지에서 어떠한 특성을 발휘하는가? 천년초는 5월부터 6월까지 노란 꽃이 피고, 뿌리에서는 삼 냄새가 나서 태삼이라고 불린다(Lee DH 2011). 가을에는 붉은 열매를 수확하며, 겨울에는 비닐하우스가 없는 노지에서 영하의 혹한에도 자체의 수분을 절반으로 감소시켜 얼어 죽지 않고 생명력을 유지하는 특성을 갖고 있다. 또한, 병충해에 죽지 않아 농약 등 제초제나 화학비료를 사용하지 않으며 자연 상태 그대로 재배한다(Cha MN 2010).
천년초에는 무엇이 함유되어 있는가? 천년초의 가시를 제외한 줄기, 열매, 뿌리, 꽃은 각각의 영양성분 및 색소가 함유되어 있어 상품가치가 뛰어나며, 각각의 특성을 살려 제품화가 가능하다. 특히 천년초는 페놀성 물질과 플라보노이드, 식이섬유, 비타민 C, 칼슘, 무기질 및 아미노산, 복합 다당류 등과 인체에 중요한 각종 영양성분을 함유하고 있으며(Cho IK 등 2009), 그 중에서도 식이섬유소와 칼슘은 다른 식물에 비해 다량 함유되어 있다(Choi JH 2010).
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참고문헌 (17)

  1. Cha MN. 2010. Physicochemical properties and antioxidant activities of opuntia humifusa. MS thesis. Chonbuk National University. Jeonju, Korea. pp 12-14 

  2. Cho EJ, Kim MJ, Choi WS. 2007. Quality properties of Jeung-pyun with added with prickly pear(Cheonnyuncho) powder. J East Asian Societary Life 17:903-910 

  3. Cho IK, Jin SW, Kim YD. 2009. Analysis of components in the parts of Opuntia ficusindica from Shinan Korea. Korean J Food Preserv 16:742-746 

  4. Cho Y, Choi MY. 2009 Quality characteristics of jelly containing added pomegranate powder and Opuntia humifusa powder. Korean J Food Cookery Sci 25:134-142 

  5. Choi HJ, Park SC, Hong TH. 2005. Anti-tumor activity of fermented lipid Oputia humifusa in cervical cancer cells and its chemical composition. Korean J Soc Food Sci Nutri 34:1525-1530 

  6. Choi, JH. 2010. Structural analysis and immuno-stimulating characteristics of opuntia humifusa. MS thesis. Kyonggi University. Seoul, Korea. p 4 

  7. Chung HJ. 2000. Antioxidative and antimicrobial activities of Opuntia ficus indica var. saboten. Korean J Food Cookery Sci 16:160-166 

  8. Crow JP. 1997. Dichlorodihydrofluorescein and dihydrorhodamine 123 are sensitive indicators of peroxynitrite in vitro: implications for intracellular measurement of reactive nitrogen and oxygen species. Nitric Oxide 1:145-157 

  9. In JG, Lee BS, Han SH, Shin CW, Yang DC. 2006. A study of the origin of Chunnyeoncho opuntia. Korean J Medicinal Corp Sci 14:566-567 

  10. Jung BM. 2010. Quality characteristics and storage properties of wet noodle with added Cheonnyuncho fruit powder. Korean J Food Cookery Sci 26:821-830 

  11. Kim KT, Choi AR, Lee KS, Joung YM and Lee KY. 2007. Quality characteristics of bread made from domestic Korean wheat flour containing cactus Chounnyuncho (Oputia humifusa) powder. Korean J Food Cookery Sci 23:461-468 

  12. Kim MH, Hong GJ. 2009. Quality properties of Jeolpyun supplemented with Cheonnyuncho (Opuntia humifusa). Korean J Food Cookery Sci 25 :415-420 

  13. Lee DH. 2011. The Effect of (Chunneyonho) Opunita humifusa extract on the atopy skin condition. MS thesis. Seokyeong University, Seoul, Korea p 10 

  14. Lee KS, Kim MG, Lee KY. 2004. Antimicrobial effect of the extracts of cactus Chounnyouncho (Opuntia humifusa) against food borne pathogens.Korean J Soc Food Sci Nutri 33:1268-1272 

  15. Lee KS, Oh CS, Lee KY. 2005. Antioxidative effect of the fractions extracted from a cactus cheonnyuncho (Opuntia humifusa). Korean J. Food Sci Technol 37:474-478 

  16. Park MK, Lee YJ, Kang ES. 2005. Hepato protective effect of Cheonnyuncho (Opuntia humifusa) extract in rats treated carbon tetrachloride. Korean J Food Sci Technol 37:822-826 

  17. Yoon JA, Hahm SW, Park JE, Son YS. 2009. Total polyphenol and flavonoid of fruit extract of Opuntia humifusa and its inhibitory effect on the growth of MCF-7 human breast cancer cells. Korean J Soc Food Sci Nutr 38:1679-1684 

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