최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.25 no.1, 2012년, pp.1 - 8
유경혜 (대전보건대학 식품영양과) , 김미자 (우송대학교 외식조리영양학부) , 이선영 (충남대학교 식품영양학과)
The purpose of this study was to compare convenience food purchasing behaviors and food habits. The study, which asked surveyed 131 female college students in Daejeon, in 2011, on how they used nutrition labels. The subjects were divided into two groups, in terms of the way they checked examined nut...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
대학생들의 식생활의 문제점은 무엇인가? | 성인기에 들어서면서 독립적인 생활을 처음 접하게 되는 대학생들은 성인기와 노년기의 건강을 위하여(Winkleby & Cubbin 2004) 식습관을 바람직하게 하여야 함에도 불구하고, 다양한 수업시간, 아르바이트, 과제, 동아리 등의 과외 활동으로 인해 시간관리가 적절하지 못하여 식사시간이 불규칙해지고 전날 과다한 음주 등의 이유로 아침을 결식하고 결식으로 인하여 간식에 대한 의존도가 높아지는 등의 식생활에 문제점을 가지고 있다(Ko MS 2007). 또한, 대학생들은 경제력이 제한되어서 식품을 선택할 때 값이 싸고 이용하기 편리하며, 기호 위주의 식품을 선택하므로 불량한 영양상태를 초래할 수 있다(Chung 등 1982). | |
경제력이 대학생의 식품 선택에 미치는 영향은 무엇인가? | 성인기에 들어서면서 독립적인 생활을 처음 접하게 되는 대학생들은 성인기와 노년기의 건강을 위하여(Winkleby & Cubbin 2004) 식습관을 바람직하게 하여야 함에도 불구하고, 다양한 수업시간, 아르바이트, 과제, 동아리 등의 과외 활동으로 인해 시간관리가 적절하지 못하여 식사시간이 불규칙해지고 전날 과다한 음주 등의 이유로 아침을 결식하고 결식으로 인하여 간식에 대한 의존도가 높아지는 등의 식생활에 문제점을 가지고 있다(Ko MS 2007). 또한, 대학생들은 경제력이 제한되어서 식품을 선택할 때 값이 싸고 이용하기 편리하며, 기호 위주의 식품을 선택하므로 불량한 영양상태를 초래할 수 있다(Chung 등 1982). 특히 여대생의 경우에는 습관, 충동, 사교, 스트레스 해소 등의 심리적인 이유(Salonen & Lakka 1987)로 남학생보다 간식을 즐겨 섭취하는(Ko MS 2007) 것으로 보고되어 있다. | |
대학생 중 남여 사이의 식생활의 차이점은 무엇인가? | 또한, 대학생들은 경제력이 제한되어서 식품을 선택할 때 값이 싸고 이용하기 편리하며, 기호 위주의 식품을 선택하므로 불량한 영양상태를 초래할 수 있다(Chung 등 1982). 특히 여대생의 경우에는 습관, 충동, 사교, 스트레스 해소 등의 심리적인 이유(Salonen & Lakka 1987)로 남학생보다 간식을 즐겨 섭취하는(Ko MS 2007) 것으로 보고되어 있다. 간식을 즐기는 여성은 식사 시에 더 많은 열량 섭취를 보이고, 체중 증가 속도가 빠르다고 보고되어 있다(Kern 등 2002). |
Cha BK. 2001. The study of intakes of nutrient related lipid and relationships among fiber intakes serum lipid levels, blood sugar and blood pressure of adult female in vegetarians. Korean J Nutr 34:313-321
Cho KS, Im BS, Kim SE, Kim GW. 2005. A survey on consumption behaviors of the fast-foods in university students. Korean J Human Ecology 14:313-319
Cho SH, Yu HH. 2007. Nutrition knowledge, dietary attitudes, dietary habits and awareness of food-nutrition labelling by high school students. Korean J Comm Nutr 12:519-533
Choi JH, Chung YJ. 2003. Consumer preferred formats of nutrition labels. Korean J Community Nutr 8:220-230
Choi SN, Chung NY, Yun ME. 2002. A study on the food habits and the dietary behaviors of university student in Seoul. Korean J Dietary Culture 17:57-63
Chung JY, Kim MJ. 2007. Using and understanding of nutrition labels and related factors amon female adults in the Seoul area. Koran J Community Nutrition 12:417-425
Chung YJ, Lee JW, Kim MR. 1982. Menu pattern and management of student's cafeteria(I). Korean J Nutr 15:107-118
Cung SJ, Kang SH, Song SM, Ryu SH, Yoon J. 2006. Nutritional quality of Korean adults' consumption of lunch prepared at home, commercial places and institutions: Analysis of the data from the 2001 national health and nutrition survey. Korean J Nutr 39:841-849
Ha AH, Yi SH, Kang NE. 2009. The patterns of purchasing diet/low-calorie food and obesity related eatign behavior in normal and obese female college students in Seoul area. Korean J Food & Nutr 22:650-661
Kern LS, Friedman KE, Reichmann SK, Costanzo PR, Musante GJ. 2002. Changing eating behavior a preliminary study to consider broader measures of weight control treatment success. Eat Behav 3:113-121
Ko MS. 2007. The comparison in daily intake of nutrients and dietary habits of college students in Busan. Korean J Comm Nutr 12:259-271
Kwon KL, Park SH, Lee JH, Kim JY, Yoo Ks, Lee JS, Kim SY, Sung HN, Nam HS, Kim JW, Lee HY, Park HK, Kim MC. 2007. Prevalence of nutrition labeling and claims on processed, and packaged foods. Korean J Comm Nutr 12:206-213
Lee IS, Choi BS, You DR, Park YM. 2002. College students characteristics and utilization of the nutrition labels on food package. Korean J Diet Cult 17:299-308
Lee JS. 2009. Perception on nutrition labeling of the processed food among elementary school teachers in Busan. Korean J Comm Nutr 14:430-440
Lewis CJ, Yetley EA. 1992. Focus group sessions on formats of nutrition labels. J Am Diet Assoc 92:62-66
Michle PM, Korslund MK, Finan A, Johnson J. 1994. Food label reading habits of WIC clients. J Nutr Educ 26:146-148
Ministry of Health and Welfare. 2006. 2005 The third Korea national health and nutrition examination survey (KNHANES III), Nutrition Survey
Salonen JT, Lakka T. 1987. Assessment of physical activity in population studies-validity and consistency of the methods in the Kuopio ischemic heart disease risk factor study. Scand J Sports Sci 9:89-95
Song YJ, Jong HJ, Paik HY. 2005. Socioeconomic, nutrient, and health risk factors associated with dietary patterns in adult populations from 2001 Korean national health and nutrition survey. Korean J Nutr 38:219-225
Winkleby MA, Cubbin C. 2004. Changing patterns in health behaviors and risk factor related to chronic diseases, 1990-2000. AM J Health Promot 19:19-27
Yeon JY, Bae YJ. 2010. Evaluation of nutrient and food intake status, and dietary quality -Focused on comparison with over-weight and normal female university students-. Korean J. Food & Nutr 23:453-461
Yoo JS, Chin JH, Kim MJ, Chang KJ. 2008. College students' dietary behavior, health-related lifestyles and nutrient intake status by physical activity levels using international physical activity questionnaire (IPAQ) in Incheon area. Korean J Nutr 41:818-831
Yu KH. 2009. Establishment of dietary fiber database and analysis of the dietary fiber intake of the Korean adult population using 2001 Korean National Health and Nutrition Survey data. Ph.D. Thesis, Chungnam National Uni. Daejeon. Korea
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.