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논문 상세정보

해양부산물 아미노산액비 및 유용미생물시용이 인삼의 품질에 미치는 영향

Effect of Korean Effective Microorganisms and Seafood Amino Acid Fertilizer on the Root Quality of Panax ginseng

Abstract

Contents of ginsenosides 7 subordinations of two-year ginseng (fresh ginseng) is 1.27% and three-year ginseng is 2.09%, so the three-year ginseng root increased 64.9% compared to the two-year root. Compared with the comparison group, ginsenosides component content of KEM+SAF-applied group increased 24% in case of the two-year root and 20% in case of the three-year root. In vitamin C content, two-year root showed 59.4% higher and three-year root showed 37.7% higher in KEM+SAF applied group compared with the comparison group. In case of vitamin E, the two-year root indicated 5.6% higher and three-year root indicated 1.5% higher in KEM+SAF applied group compared with the comparison group, but there is no significant difference. In phytosterol three components (campesterol, stigmasterol, sitosterol), two-year root showed 25.3, 3.6, 14.1% higher for each, and three-year root showed 23.6, 6.8, 12.9% higher in KEM+SAF applied group and 14.4% was higher on average. In DPPH, two-year root indicated 34.4% higher and three-year root indicated 42.4% higher in KEM+SAF applied group compared to the comparison group. To sum up the results, KEM+SAF applied group showed (1)22% ginsenosides components content, (2)48.6% vitamin C content, (3)3.6% vitamin E content, (4)14.4% phytosterol content, (5)38.4% DPPH higher averagely compared to the comparison group.

질의응답 

키워드에 따른 질의응답 제공
핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
유용미생물
농업적 활용방면에서 유용미생물은 어떻게 이용되고 있는가?
농업 부산물의 부숙 촉진효과 및 생물학적 방제 제로 살균 및 살충력을 이용한 생물 농약, 미생물이 분비하는 각종 영양 및 생리활성물질 등으로 이용하고 있다

이들 다양한 기술 중에 유기물의 분해자역할을 하는 유용미생물의 발효 및 활용기술의 확립과 작물의 유기영양을 공급하는 농수산 부산물 재활용 기술이 요구되고 있다(김 등, 1997; 안과 김, 2010). 유용미생물의 농업적 활용으로 농업 부산물의 부숙 촉진효과 및 생물학적 방제 제로 살균 및 살충력을 이용한 생물 농약, 미생물이 분비하는 각종 영양 및 생리활성물질 등으로 이용하고 있다(김 등, 1999; 나 등, 1997; 比嘉, 1991). 해양부산물의 발효퇴비는 다양한 미네랄과 아미노산 등을 함유하고 있어 작물재배에 종합영양제로 활용이 가능하다(比嘉, 1991).

해양부산물의 발효퇴비
해양부산물의 발효퇴비는 어떻게 활용할 수 있는가?
다양한 미네랄과 아미노산 등을 함유하고 있어 작물재배에 종합영양제로 활용이 가능하다

유용미생물의 농업적 활용으로 농업 부산물의 부숙 촉진효과 및 생물학적 방제 제로 살균 및 살충력을 이용한 생물 농약, 미생물이 분비하는 각종 영양 및 생리활성물질 등으로 이용하고 있다(김 등, 1999; 나 등, 1997; 比嘉, 1991). 해양부산물의 발효퇴비는 다양한 미네랄과 아미노산 등을 함유하고 있어 작물재배에 종합영양제로 활용이 가능하다(比嘉, 1991). 이러한 식물에 대한 직접적인 아미노산의 작용 외에도 토양미생물의 영양원으로 작용하여 미생물의 증식을 활발하게 하여 식물의 뿌리활력과 토양 부식의 기본이 된다(Cho 등, 1993; Park 등, 1993; 堀井, 2000).

수삼 생중량당 ginsenoside
수삼 생중량당 ginsenoside 함량은 6년차 이후 어떠한가?
6년차 이후의 ginsenoside 함량은 변화가 적다

그리고 수삼 생중량당 ginsenoside(7종) 함량도 2~5년차 까지 급격히 증가하여 묘삼의 2배에 달한다. 그러나 6년차 이후의 ginsenoside 함량은 변화가 적다(도와 이, 1993; 양, 1991; 최, 1991). 본 연구는 고려인삼(Panax Ginseng C.

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참고문헌 (26)

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