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청국장에서 분리한 Bacillus subtilis GS-2에 의한 Poly(γ-Glutamic Acid) 생산의 최적 배양조건
Influences of Culture Medium Components on the Production Poly (γ-Glutamic Acid) by Bacillus subtilis GS-2 Isolated Chungkookjang 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.25 no.3, 2012년, pp.677 - 684  

방병호 (을지대학교 식품영양학과) ,  이문수 (한국생명공학연구원) ,  김관필 (롯데제과) ,  이동희 (건국대학교 미생물공학과)

초록
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Poly-${\gamma}$-glutamic Acid(${\gamma}$-PGA)를 다량 생산하는 균주를 우리나라의 전통발효식품인 청국장으로부터 Bacillus subtilis GS-2를 분리하였다. 이 균은 glutamic acid 의존형 균으로, 이 균에 의한 ${\gamma}$-PGA 생산 최적 조건을 검토한 바, 단순배지(L-glutamic acid 2.0%, glucose 1.0%, $NH_4Cl$ 0.5%, $KH_2PO_4$ 0.05%, $MgSO_4$ $7H_2O$ 0.01%, pH 7.0)로 진탕배양(220 rpm) 하였을 때, 배양시간 48시간, 최적온도 $33^{\circ}C$, 그리고 초기 pH 6.5로 나타났다. 영양원으로 glutamic acid 3%, sucrose 3%, $NH_4Cl$ 0.25%, $KH_2PO_4$ 0.15%, $MgSO_4$ $7H_2O$ 0.015%에서 ${\gamma}$-PGA 최대 생산량이 31.0 $g/{\ell}$이었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

A bacterium strain GS-2 isolated from the Korean traditional seasoning food, Chungkookjang and was determined to produce large amounts of ${\gamma}$-PGA with high productivity when provided with simple nutrients (L-glutamic acid 2.0%, glucose 1.0%, $NH_4Cl$ 0.5%, $KH_2PO_4...

주제어

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제안 방법

  • All experiments were carried out in triplicate and the data were expressed as mean±SD of triple determinations.

이론/모형

  • The residual protein content in the purified γ-PGA pre-paration was determined by the Bradford dye binding method (1976).
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참고문헌 (30)

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