최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기생명과학회지 = Journal of life science, v.22 no.9 = no.149, 2012년, pp.1207 - 1213
전선영 (창원대학교 식품영양학과) , 백정화 (창원대학교 식품영양학과) , 정은정 (창원대학교 식품영양학과) , 차용준 (창원대학교 식품영양학과)
Onion peels is a natural source of high-value functional ingredients produced in the onion industry without suitable processing. The objective of this study was to evaluate characteristics of onion peel extract (OPE), including its biological activities, obtained from solvent extraction in 3 times p...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
양파껍질추출물에서 어떤 물질이 SOD 유사 활성에 영향을 줬나요? | 8, 64.4%로 본 연구의 양파껍질추출물이 보다 높은 SOD 유사활성을 보였는데, 이는 superoxide anion radical을 소거시킬 수 있는 flavonoids, polyphenols, tannin, carotene, α-tocopherol, ascorbic acid 등이 관여하는 것으로 보고되고 있다[35]. 따라서 양파껍질추출물은 우수한 항산화 활성을 지닐 것이라 추정된다. | |
양파 내 존재하는 물질 중 quercetin 구조와 효능은? | )는 백합과에 속하는 다년초로서 quercetin, quercitrin, rutin 등의 flavonoid물질이 풍부한 대표적인 식품이다[4,32]. 특히 quercetin은 양파의 주된 flavonoid 성분으로 벤젠환의 탄소에 -OH기와 탄소의 2와 3사이의 이중결합, 4의 탄소위치에 carbonyl기, 그리고 A고리와 B고리에 결합되어 있는 -OH기에 의해서 항산화 활성을 갖는 구조를 가지고 있어 활성산소의 산화활동을 억제하거나 제거하는 능력이 매우 강하며[6,33], collagen에 의해 촉진되는 혈소판의 활성을 억제시켜 혈행 개선효과를 가지는 것으로 알려져 있다[13]. 양파의 가식부분에는 0. | |
양파가공부산물인 껍질의 유용 성분 추출 연구가 유용할 것으로 판단한 이유는? | 그러나 단체급식의 위생화, 소비자의 신선식품선호 등의 추세로 대부분 껍질이나 뿌리를 절단한 깐양파와 같은 1차 가공형태로 유통되어지며 가공 후 발생하는 껍질과 뿌리는 부산물로서 사료로 이용하거나 일부는 폐기되고 있다. 이에 양파 가공부산물인 양파껍질로부터 유효성분인 flavonoid 물질을 추출·활용한다면 양파의 폐기율 감소와 더불어 생리활성물질을 가지는 고부가가치의 기능성 식품소재로서의 개발이 예측된다. |
AOAC. 1995. Official methods of analysis. 16th ed. pp, 69-74, Association of official analytical chemists, Washington DC.
Ariyama, K., Nishida, T., Noda, T., Kadokura, M. and Yasui, A. 2006. Effects of fertilization, crop year, variety and provenance factors on mineral concentration in onions. J. Agric. Food Chem. 54, 3341-3350.
Astrup, T. and Mullertz, S.1952. The fibrin plate method for estimating fibrinolytic activity. Arch. Biochem. Biophys. 40, 346-351.
Augusti, K. T. 1996. Therapeutic values onions (Allium cepa L.) and garlic (Allium sativum L). Indian J. Exp. Biol. 34, 634-640.
Bang, H. A. and Cho, J. S. 1998. Antioxidant effects on various solvent extracts from onion peel and onion flesh. J. Korea Nutr. Soc. 4, 14-19.
Basra, A. S., Singh, B. and Malik, C. P. 1994. Amelioration of the effects of ageing in onion seeds by osmotic priming and associated changes in oxidative metabolism. Biologia. Plantarum 36, 365-371.
Bilyk, A. D., Cooper, P. L. and Sapers, G. M. 1984. Varietal differences in distribution of quercetin and kaempferol in onion (Allium cepa L.) tissue. J. Agric. Food Chem. 32, 274-276.
Blois, M. S. 1958. Antioxidant determination by the use of a stable free radical. Nature 181, 1199-1200.
Cha, Y. J., Jeong, E. J., Jeon, S. Y. and Baek, J. H. 2011. Method for preparation of onion process residuum extract having antioxidant and fibrinolysis. Korean Patent. 10-1101189.
Chen, J. H. and Ho, C. T. 1997. Antioxidant activities of caffeic acid and its related hydroxycinnamic acid compounds. J. Agric. Food Chem. 45, 2374-2378.
Dewanto, V., Wu, X., Adom, K. K. and Liu, R. H. 2002. Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity. J. Agric. Food Chem. 50, 3010-3014.
Herrmann, K. 1976. Flavonols and flavones in food plants, A review. J. Food Tech. 11, 433-448.
Hubbard, G. P., Stevens, J. M., Cicmil, M., Sage, T., Jordan, P. A., Williams, C. M., Lovegrove, J. A. and Gibbins, J. M. 2003. Quercetin inhibits collagen-stimulated platelet activation through inhibition of multiple components of the glycoprotein VI signaling pathway. J. Thromb. Haemost. 1, 1079-1088.
Hubbard, G. P., Wolffram, S., de Vos, R., Bovy, A., Gibbins, J. M. and Lovegrove, J. A. 2006. Ingestion of onion soup high in quercetin inhibits platelet aggregation and essential components of the collagen-stimulated platelet activation pathway in man: a pilot study. Br. J. Nutr. 96, 482-488.
Hubbard, G. P., Wolffram, S., Lovegrove, J. A. and Gibbins, J. M. 2003. The role of polyphenolic compounds in the diet as inhibitors of platelet function. Proc. Nutr. Soc. 62, 468-478.
Iqbal, S., Bhanger, M. I. and Anwar, F. 2005. Antioxidant properties and components of some commercially available varieties of rice bran in Pakistan. Food Chem. 93, 265-272.
Jang, E. K., Seo, J. H. and Lee, S. P. 2008. Physiological activity and antioxidative effects of aged black garlic (Allium sativum L.) Extracts. Korean J. Food Sci. Technol. 40, 443-448.
Jang, H. S. 2009. Quality stability of concentrated onion extracts having biological activity during storage. MS Thesis. Changwon National University. Changwon, Korea.
KFDA. 2008. Health functional food code. Korea Food and Drug Administration, pp. III.3.6.3-1-2, Seoul, Korea.
KFDA. 2009. Korea Food Code. Korea Food and Drug Administration, pp. 386-387, Seoul, Korea.
KFDA. 2009. Korea Food Code. Korea Food and Drug Administration, pp. 676-683, Seoul, Korea.
KFDA. 2011. Bulletin of Korea Food and Drug Administration No. 2011-34. pp. 9-11.
Kim, S. K. and Kim, M. K. 2004. Effect of dried powders or ethanol extracts of onion flesh and peel on lipid metabolism, antioxidative and antithrombogenic capacities in 16-month-old rats. Korean J. Nutr. 37, 623-632.
Leighton, T., Ginther, C., Fluss, L., Harter, W. K., Cansado, J. and Notario, V. 1992. Molecular characterization of quercetin and quercetin glycosides in Allium vegetables. Phenolic Compounds in Food and Their Effects on Health II, pp. 220. ACS, Washington, D.C.
Marklund, S. and Marklund, G. 1974. Involvement of superoxide anion radical in the autoxidation of pyrogallol and a convenient assay for superoxide dismutase. Eur. J. Biochem. 47, 469-474.
Park, P. S. and Lee, M. Y. 1992. The Effects of Onion and Garlic on Copper- Phenanthroline Complex Induced DNA Degradation. J. Korean Soc. Food Nutr. 21, 367-371.
Park, Y. K. 1995. Source and processing technology of vegetable juice and the trend of study. Bull. Food Techonol. 8, 59-68.
Rice-Evans, C. A., Miller, N. J., Bolwell, P. G., Bremley, P. M. and Pridham, J. B. 1995. The relative antioxidant activities of plant-derived polyphenolic flavonoids. Free Radic. Res. 22, 375-383.
Vanderhoek, J. Y., Makheja, A. N. and Bailey, J. M. 1980. Inhibition of fatty acid oxygenases by onion and garlic oils. Evidence for the mechanism by which these oils inhibit platelet aggregation. Biochem. Pharmacol. 29, 3169-3173.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.