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인천지역 남녀 대학생들의 식습관, 건강관련 생활습관, 신체증상 및 체성분에 관한 비교 연구
A Comparative Study on the Dietary Habits, Life Habits, Physical Symptoms and Body Composition of University Students by Gender Differences in Incheon City 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.26 no.4, 2013년, pp.928 - 935  

장재선 (가천대학교 식품영양학과) ,  홍명선 (가천대학교 헬스케어경영학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was designed to investigate the dietary habits, life habits, physical symptoms, and body composition of male and female students attending college in incheon, based on which to encourage proper dietary habits among and enhance the physical and psychological health of college students. The...

주제어

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 인천지역 일부 남녀 대학생들을 대상으로 그들의 식습관에 영향을 줄 수 있는 요인으로, 건강관련 생활습관, 신체증상 및 체성분을 조사 · 분석하여 대학생의 올바른 식습관의 확립과 신체적, 심리적인 건강을 위한 기초자료로 제공하고자 한다.
  • 본 연구는 인천지역 일부 남녀 대학생들을 대상으로 올바른 식습관의 확립과 신체적, 심리적인 건강을 위한 기초자료로 제공하고자 실시하였으며, 식습관에 영향을 줄 수 있는 요인으로 건강관련 생활습관, 신체증상, 체성분을 조사․분석한 결과는 다음과 같다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
개인의 식습관에 따라 무엇인 결정되는가? 개인의 식습관에 따라 섭취하는 음식의 질이나 양이 결정되어 결과적으로 개개인의 건강상태에 영향을 미치게 되는데, 특히 대학시절의 식습관이 중․고등학교 시절과는 달리 성인기 전반에 걸쳐 큰 영향을 미치게 되며(Song 등 1998), 다양한 수업시간, 과제, 아르바이트, 동아리 활동 등으로 인해 시간 관리가 적절하지 못하여 식사시간이 불규칙해지고, 전날 과다한 음주 등의 이유로 아침을 결식하여 간식에 대한 의존도가 높아지는 등의 식생활에 문제점을 가지고 있다(Lee & Kwak 2006; Ko MS 2007; Oh YS 2009; Hong SB 2012). 또한, 대학생들은 경제력이 제한되어 식품을 선택할 때 값이 싸고 이용하기 편리하며, 기호 위주의 식품을 선택하므로 불량한 영양 상태를 초래할 수 있다고 지적된 바 있다(Chung 등 1982).
건강이란? 사회 발전과 환경 변화에 따라 개인의 건강문제가 개인에 국한되지 않고, 사회전체 구성원들이 건강에 대한 인식을 새롭게 하고 있다. 세계보건기구(WHO)의 헌장에는 “건강이란 질병이 없거나 허약하지 않은 것만 말하는 것이 아니라, 신체적․정신적․사회적으로 완전히 안녕한 상태에 놓여 있는 것”이라고 정의하고 있다. 이에 식습관, 신체증상과 같은 신체적 건강, 스트레스와 같은 정신적 건강, 사회구성원으로서의 역할 등 사회적 건강을 고려하여 올바른 식습관과 균형식의 섭취, 심리적 안정과 함께, 스트레스 해소 등 해결책의 강구가 필요한 시점에 와 있다(Lim 등 2013).
올바른 식습관의 확립과 신체적, 심리적인 건강을 위한 기초자료 제공을 위한 연구에서 대상의 일반적인 특성은? 1. 대상자의 일반적인 특성으로는 남학생 96명(39.2%), 여학생 149명(60.8%), 거주 형태는 자택 및 친척집 202명(82.4%), 자취 43명(17.6%), 통학 수단은 도보 48명(19.6%), 자전거 1명(0.4%), 자가용 5명(2.0%), 버스 65명(26.5%), 지하철 126명(51.4%), 학년은 1학년 60명(24.5%), 2학년 54명(22.0%), 3학년 84명(34.3%), 4학년 47명(19.2%)으로 나타났다. 또한 건강관련 생활습관에서 운동 여부는 ‘하고 있다’ 120명(49.
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참고문헌 (18)

  1. Cho HJ, Choi SD, Lee OY, Cho DY, Yu BY. 2001. Association between body mass index and the BEFSI-K score of the adolescent in an urban area. J Korean Acad Fam Med 22: 698-707 

  2. Chon KK, Kim KH, Yi JS. 2000. Development of the revised life stress scale for college students. Korean J Health Psychology 5:316-335 

  3. Han KS. 2005. Self efficacy, health promoting behaviors and symptoms of stress among university students. J Korean Acad Nurs 35:585-592 

  4. Hong SB. 2012. Dietary habits and snacking among university students living on campus and condition of applying nutrition labelling. Master thesis, Konkuk Uni. Korea. p. 5 

  5. Jin YH, You KH 2010. A study on the eating habit and eating out behavior of the university students in the Gyeonggi area. Korean J Community Nutr 15:687-693 

  6. Kim DS, Chung YS, Park SK. 2004. Relationship between the stress hormone, salivary cortisol level and stress score by self-report measurement. Korean J Health Psychology 9: 633-645 

  7. Kim MH, Lee YS. 2006. A study on the nutrient intake and food habits of college students in Chungnam area. The Korean Journal of Community Living Science 17:143-158 

  8. Ko MS. 2007. The comparison in daily intake of nutrients and dietary habits of college students in Busan. Korean J Comm Nutr 12:259-271 

  9. Lee MS, Kwak CS. 2006. The comparison in daily intake of nutrients, quality of diets and dietary habits between male and female college students in Daejeon. Korean J Community Nutrition 11:39-51 

  10. Lim GH, Kim BH, Ryu JG, Moon HJ, Park GR, Park MJ, Park JW, Song HY, Oh MT, Han CH. 2012. The Ultimate of Public Health. Gigu Publishing Co., pp. 14-26 

  11. Min KH. 2010. Study on healthy food behavior and recognition of healthy asian food. Korean J Food Cookery Sci 26: 521-529 

  12. Min SH, Oh HS, Kim JH. 2004. Dietary behaviors and perceived stress of university students. Korean J Food Culture 19: 158-169 

  13. Oh YS. 2009. A study on the health related life behavior and dietary of female university students by residence type in the Gyeongju area. Korean J Food Culture 24:351-358 

  14. Park YJ. 2010. A study on physical status, psychological status of university student gender and dietary status. Master thesis, Ulsan Uni. Korea 

  15. Park JH, Jung JH, Kim HS. 2011. Study on dietary of college women according to the residence type in Seoul. J Korean Diet Assoc 17:335-348 

  16. Song YJ, Paik HY, Lee YS. 1998. Qualitative assessment of dietary intake of college students in Seoul area. J Korean Home Economics Association 36:201-205 

  17. Yu HJ. 2012. Eating habits and snacking in relation residential environment and gender of college students in chungnam area. Master thesis, Konkuk Uni. Korea. pp. 62-63 

  18. Zhao Jie. 2010. The study into investigation of eating habits and dining-out activities according to the sex of Ulsan university students. Master thesis. Ulsan Uni. Korea. p. 64 

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