최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.18 no.1, 2013년, pp.65 - 76
배정숙 (전북대학교 교육대학원) , 김미현 (강원대학교 식품영양학과) , 김숙배 (전북대학교 식품영양학과.인간생활과학연구소)
The purpose of this study was to investigate the effects of a nutrition education and personalized lunch service program in a senior welfare center. A total of 30 elderly (14 males, 16 females) aged 62~89 years participated in this study. Nutrition education lessons (2 hour/lesson/week) were provide...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
고령 인구가 증가함에 따라 우리나라는 어떤 사회로의 진입이 전망되는가? | 최근 우리나라는 생활수준의 향상과 의료기술의 발달로 평균 수명이 길어짐에 따라, 노인 인구가 크게 늘어나, 2018년 고령 인구가 14% 이상 인 고령 사회, 2026년 고령 인구가 20% 이상인 초 고령 사회로의 진입이 전망된다(Korea National Statistical Office 2010). | |
노인 인구가 크게 늘어나는데 기여한 것은? | 최근 우리나라는 생활수준의 향상과 의료기술의 발달로 평균 수명이 길어짐에 따라, 노인 인구가 크게 늘어나, 2018년 고령 인구가 14% 이상 인 고령 사회, 2026년 고령 인구가 20% 이상인 초 고령 사회로의 진입이 전망된다(Korea National Statistical Office 2010). | |
보건복지부가 국민건강증진 종합 계획을 통해 노인건강관리 사업을 추진하는 이유는? | 한편, 우리나라 65세 이상 노인의 86.7%가 최소 한 가지 이상의 만성질환을 가지고 있는 것으로 보고되어(Kang 등 2008), 급격한 노인인구 증가율은 노인의 만성질환 이환율의 증가로 이어질 것이다(Kim & Ryu 2009). 우리나라 노인은 경제능력이 부족하고, 영양 섭취와 직접적으로 관련된 식품 구매가 자유롭지 못하며, 식품 조리 과정 뿐 아니라 식사 행동도 타인의 도움을 받아야하는 비율이 높은 것으로 조사되어(Kang 등 2008), 이들의 영양관리는 열악하였다. 특히 저소득층 독거노인의 경우에는 영양관리가 더 열악하여, 영양 불량 문제가 만연하고, 만성질환 관리가 절실하다고 보고되었다(Yang & Bang 2008). |
Ahn HJ, Koo BK, Jung JY, Kwon HR, Kim HJ, Park KS, Han KA, Min KW (2009): Bowl-based meal plan versus food exchangebased meal plan for dietary intake control in Korean type 2 diabetic patients. Korean Diabetes J 33: 155-163
Choe JS, Baeg HY (2004): Seasonal variation of nutritional intake and quality in adults in longevity areas. Korean J Soc Food Sci Nutr 33(4): 668-678
Do HJ, Lee YM (2011): A study on customized nutrition intervention program design and application for the low-income elderly. Korean J Community Nutr 15(6): 716-729
Ha AH, Ryu HS (2010): Patterns of food habits and food intake by age: base on the nutrition counseling data of medical health examination. Korean J Food & Nutr 23(4): 531-541
Kang YH, Kim MY, Eliza L (2008): The relationship of perceived health status, activities of daily living and nutrition status in the community-dwelling Korea elderly. Korean J Acad Nurs 38(1): 122-130
Kim OS, Ryu HS (2009): The study on blood lipid levels according to the food habits and food intake patterns in Korean elderly. Korean J Food & Nutr 3: 421-429
Kim TY, Suh MO (2008): The effect of nutrition education on weight control in male workers by the community health center. J Korean Diet Assoc 14(4): 351-360
Korea Health Industry Development Institute, KHIDI (2009): Korea health industry statistics system. Available from http://www.khidi.or.kr [cited 2012 January 10]
Korean Diabetes Association (2011): Diabetes and Diet. Available form http://www.diabetes.or.kr [cited 2011 August 18]
Korean National Statistical Office (2010): The statistics of mortality and the causes. Available from http://www.kostat.go.kr [cited 2011 December 26]
Korean Nutrition Society (2010): Dietary Reference Intakes, Han-A Reum publishing, Seoul, pp.579-583
Lee DH (2010): The effects of quality of life in the elderly's health condition. J Korean Gerontological Society 30(1): 93-108
Lee SL, Kim YL, Lee SJ, Cho YK, Choi YK (2004): Effects of diabetes education on diabetic management in non insulindependent diabetics mellitus patients. J Korean Diet Assoc 10(30): 300-308
Shin JW, Park YK, Seo SR, Kim JE (2011): Factors influencing quality of life in elderly diabetic patients of Korea: Analysis from the Korea national health and nutrition examination survey in 2008. J Korean Gerontological Society 31(3): 479-487
Son SM, Im HS, Kim JH, Lee JH, Seo JS, Son JM (2008): Clinical Nutrition, 4th. Kyomunsa, Paju, pp. 147-149, pp. 186-189, pp. 230-231, pp. 261-262
Yang IS, Jung HY, Lee HY, Chae IS (2003a): Analyzing the current practice of the home-delivered meal(HDM) service program for homebound elderly. J Korean Community Nutr 8(5): 736-743
Yim KS, Lee TY (2004): Sociodemographic factors associated with nutrients intakes of elderly in Korea. Korean J Community Nutr 37(3): 210-222
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.