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계란의 저장·보관 조건에 따른 위생적 품질 변화
Effects of Storage Time and Temperature on the Hygienic Quality of Shell Eggs 원문보기

韓國環境保健學會誌 = Journal of environmental health sciences, v.41 no.6, 2015년, pp.438 - 448  

김종규 (계명대학교 식품보건학부 공중보건학전공) ,  박정영 (계명대학교 식품보건학부 공중보건학전공) ,  김중순 (계명대학교 경영공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Objectives: This study was performed to examine the effects of storage time and temperature and their interaction on the hygienic quality parameters of shell eggs. Methods: Eggs from 40-week-old Hy-Line Brown hens were sampled immediately after being laid and subjected to storage periods of four wee...

주제어

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
단일식품으로 계란이 식생활에 많이 애용되는 이유는 무엇인가? 예로부터 50 g짜리 완전식품으로 불리는 계란은 어느 나라 어느 민족이나 섭취하는 식품이다. 단일식품으로 높은 영양가에 비해 에너지가 낮고 소화 흡수가 잘 되며 가격이 저렴한 편이므로 식생활에 많이 애용되고 있다.1) 우리나라에서 계란 소비량을 보면 1인당 연간 소비량은 1975년에 82개였던 것이 1980년 119개, 1990년 167개, 2000년 180개, 그리고 2010년 236개로 꾸준히 증가하였다.
위생문제가 발생할 가능성이 있는 계란의 안정성 관리 강화를 위한 정부의 조치는 무엇인가? 우리나라에서 소비재 농산물 중 채소나 과일의 경우 도매시장과 대형 소매유통업체를 통해 상당한 물량이 유통되기 때문에 어느 정도 모니터링이 가능하지만, 계란의 경우 도매시장조차 존재하지 않으므로 위생문제가 발생할 가능성이 높은 산업이다. 정부는 2001년 12월부터 품질과 규격에 따른 공정거래와 계란의 유통개선을 위하여 계란등급제를 시범사업으로 실시하였으며, 축산물가공처리법(현 축산물위생관리법) 개정으로 2002년 7월부터는 계란의 안전성 관리가 강화되었다.3,4)
2010년 우리나라 1인당 계란 소비량은 몇 개인가? 단일식품으로 높은 영양가에 비해 에너지가 낮고 소화 흡수가 잘 되며 가격이 저렴한 편이므로 식생활에 많이 애용되고 있다.1) 우리나라에서 계란 소비량을 보면 1인당 연간 소비량은 1975년에 82개였던 것이 1980년 119개, 1990년 167개, 2000년 180개, 그리고 2010년 236개로 꾸준히 증가하였다.2)
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참고문헌 (25)

  1. American Egg Board. Incredible Egg. http://www.incredibleegg.org/egg-nutrition/. [accessed 03 Aug. 2015]. 

  2. Hyunchuk News. Per capita egg consumption in Korea. Available: http://www.hyunchuk.co.kr/news/5161. [accessed 03 Dec. 2010]. 

  3. Korea Ministry of Government Legislation. Livestock Products Sanitary Control Act. 2015. http://www.law.go.kr/main.html. [accessed 03 Aug. 2015]. 

  4. Korea Ministry of Government Legislation. http://oneclick.law.go.kr/CSP/Main.laf. [accessed 03 Aug. 2015]. 

  5. QIA (Animal, Plant and Fisheries Quarantine and Inspection Agency). The Processing Standards and Ingredient Specifications for Livestock Products. available: http://www.qia.go.kr/viewwebQiaCom.do?id7659&type1_41jgbz. [accessed 17 Dec. 2010]. 

  6. Korea Livestock Products HACCP Accreditation Service. Available: http://www.ihaccp.or.kr/site/haccp/main.do. [accessed 03 Aug. 2015]. 

  7. Waste eggs were used for bakery and others. http://www.ohmynews.com/NWS_Web/View/at_pg.aspx? CNTN_CDA0002087101, 15.03.05 [accessed 03 Aug. 2015]. 

  8. Koppel K, Suwonsichon S, Chitra U, Lee J, Edgar Chambers E. Eggs and poultry purchase, storage, and preparation practices of consumers in selected Asian countries. Foods 2014;3:110-127. 

  9. Carr RH. The measurement of freshness of unbroken eggs. Poult Sci. 1968;18(3):225-230. 

  10. Lee YW. An experimental study on the sanitary conditions of eggs. Korean J Env Hlth Soc. 1974;1:9-13. 

  11. Lee SM, Kim KH, Lee JG, Park EJ, Kim JI. Changes of egg quality during storage. Korean J Vet Serv. 2002;25(1):15-22. 

  12. Suk, YO, Kwon JT. Effects of egg storage, storage temperature, and insemination of hens on egg quality. Korean J. Poult. Sci. 2004;31(4):203-212. 

  13. Lee SM, Hong CH. Changes of egg quality according to eggshell treatment and storage condition. Korean J Vet Serv. 2005;28:225-234. 

  14. Chang YI, Yoo JH, Han SW, Chang KS. Quality characteristics of shell eggs stored in the artificial cave for energy saving. Food Engineering Progress. 2011;5(4):202-211. 

  15. Korea Institute for Animal Products Quality Evaluation(KAPE). Grade Information 365+. Grade Information 365+. Available: https://www.ekape.or.kr/view/user/institution/standard _egg_01.asp. [accessed 03 Aug. 2015]. 

  16. Kim JG. Food Hygiene and Sanitation. Seoul; Shinkwang Publishing Co. 2006; pp. 671-677. 

  17. Hempe .M, Lauxen RC, Savage JE. Rapid determination of egg weight and specific gravity using a computerized data collection system. Poult. Sci. 1988;67:902-907. 

  18. Brand HVD, Parameter HK, Kemp B. Effects of housing system cout door vs cages and age of laying hens on egg characteristics. Br Poult Sci. 2004;45:745-752. 

  19. Rayan GN, Galal A, Fathi MM, El-Attar AH. Impact of layer breeder flock age and strain on mechanical and ultrastructural properties of eggshell in chicken. Int J Poult Sci. 2010; 9(2):139-147. 

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  21. An JH, Park JM, Gu JG, Yoon SJ, Lee JS, Kim JM, et al. A study of establishment and exploitation of bio-markers for determination of shelf-life of eggs and egg Products. Korean J Food Sci Ani Resour. 2012;32(3):354-363. 

  22. Silversides FG, Scott TA. Effect of storage and layer age on quality of eggs from two lines of hens. Poult Sci. 2001;80(8):1240-1245. 

  23. Kim HT, Ko HJ, Kim KY, Kato K, Kita Y, Nishizu T. Determination of egg freshness and internal quality measurement using image analysis. Korean J Biosystems Eng. 2007;32:166-172. 

  24. Akyurek H, Okur AA. Effect of storage time, temperature and hen age on egg quality in free-range layer hens. J Ani Vet Advances. 2009;8(10):1953-1958. 

  25. Williams KC. Some factor affecting albumen quality with particular reference to Haugh unit score. World's Poult Sci J. 1992;48:5-16. 

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