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농촌지역 노인의 고혈압 유병율과 영양위험요인
The Prevalence of Hypertension and Related Nutritional Risk Factors of Elderly Living in a Rural Area 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.20 no.4, 2015년, pp.291 - 300  

이미숙 (한남대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Objectives: The prevalence of hypertension in Korean rural elderly was significantly higher than that of the general population. Determining the potential risk factors of hypertension would be useful for managing and improving the treatment and prevention of hypertension in rural areas. Methods: We ...

주제어

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 식사패턴이 유사한 농촌지역 노인을 대상으로 어떤 신체적, 생화학적 위험요인과 영양섭취 및 식생활습관 등의 영양위험요인이 고혈압 유병과 관계가 있는지 분석해 봄으로써, 우리나라에서 유병률이 가장 높은 농촌의 고혈압 관리 시스템 구축에 필요한 기초자료를 마련하고자 한다.
  • 또한 한국인에 있어서도 고혈압의 치료는 혈압을 낮추는 것뿐만 아니라 당뇨병과 고콜레스테롤혈증 같은 다른 위험요인도 개선시켜 전반적인 심혈관계 질병의 위험을 감소시킨다고 한다[4]. 따라서 정부에서는 HP 2020 (Health Plan 2020)의 목표인 건강수명의 연장과 건강형평성의 제고를 달성하기 위한 중점과제 중의 하나인 심뇌혈관질환 발생을 줄이기 위해, 30세 이상의 고혈압 유병율을 2020년까지 23%로 감소시키는 것을 목표로 하고 있다[5].

가설 설정

  • 1) Values are adjusted for age, sex and % body fat.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
고혈압의 치료의 효능은? 한국인의 2012년 사망원인 중 2위와 3위는 심장질환과 뇌혈관질환이 차지하고 있으며[1], 동맥경화, 심근경색, 심부전, 뇌졸중 등 심뇌혈관질환의 일차 위험요인이 고혈압이라는 것은 잘 알려진 사실이다[2,3]. 또한 한국인에 있어서도 고혈압의 치료는 혈압을 낮추는 것뿐만 아니라 당뇨병과고콜레스테롤혈증 같은 다른 위험요인도 개선시켜 전반적인 심혈관계 질병의 위험을 감소시킨다고 한다[4]. 따라서 정부에서는 HP 2020 (Health Plan 2020)의 목표인 건강수명의 연장과 건강형평성의 제고를 달성하기 위한 중점과제 중의 하나인 심뇌혈관질환 발생을 줄이기 위해, 30세 이상의 고혈압 유병율을 2020년까지 23%로 감소시키는 것을 목표로 하고 있다[5].
고혈압의 요인은 무엇인가? 잘 알려진 바와 같이 고혈압은 가족력, 연령, 비만, 스트레스, 운동 및 식사성 요인 등 유전적 요인과 환경적 요인에 의해 발병되며[8], 이 중에서 고혈압 예방과 관리 차원에서 교정 가능한 요인은 운동과 식생활요인이라고 볼 수 있다. 그동안 식생활요인에 관한 많은 연구들은 어떤 특정 영양소, 식품 또는 에너지 섭취량이 고혈압 등 만성질환 발생률과 관계가 있다는 보고들이었다[9,10].
고협압 관련하여 청년보다 노인에 대해 집중 해야 하는 이유는? 한국 성인의 고혈압 유병률은 2000년경부터 감소하여 2007년에 24.6%로 감소하였으나 다시 증가하기 시작하여 2012년에 29.0%로 증가하였다. 특히 65세 이상의 경우 남성은 49.3%에서 59.3%로 10% 증가했고, 여성은 61.8%에서 68.5%로 6.7% 증가했다[6]. 또한 도시지역보다 농촌 지역에서 고령화 현상이 빠르게 진행되고 있고, 특히 농촌에 거주하는 노인 인구 중 여성의 비율이 높다[7].
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참고문헌 (30)

  1. Ministry of Health and Welfare. Ministry of Health and Welfare Statistical Year Book [internet]. 2013 [cited 2014 Nov 25]. Available from: http://stat.mw.go.kr/. 

  2. Burt VL, Whelton P, Roccella E, Brown C, Culter JA, Higgins M et al. Prevalence of hypertension in the US adult population: results from the 3rd national health and nutrition examination survey, 1988-1991. Hypertens 1995; 25(3): 305-313. 

  3. Park JK, Kim CB, Kim KS, Kang MG, Jee SH. Meta-analysis of hypertension as a risk factor of cerebrovascular disorders in Koreans. J Korean Med Sci 2001; 16(1): 2-8. 

  4. Kim KI, Kim CH. Treating hypertension to reduce cardiovascular risk: A Korean perspective. Clin Ther 2012; 34(7): 1559-1568. 

  5. The Ministry of Health and Welfare. The National Health Plan 2020 [internet]. 2011 [cited 2015 Apr 8]. Available from: http://www.mw.go.kr/front_new/jb/sjb030301vw.jsp?PAR_MENU_ID03&MENU_ID0319&CONT_SEQ257824. 

  6. Ministry of Health Welfare & Korea Centers for Disease Control and Prevention. Korea National Health and Nutrition Examination Survey [KNHANES V-3] [internet]. 2013 [cited 2014 Nov 25]. Available from: https://knhanes.cdc.go.kr/knhanes/. 

  7. Statistics Korea. Population Census [Internet]. 2010 [cited 2014 Nov 25]. Available from: http://kosis.kr. 

  8. Lee MS, Lee SY, Kim HA, Jung SJ, Kim WK, Kim HJ. Clinical Nutrition. Seoul: Powerbook; 2010. P. 144-153. 

  9. Park SH, Lee KS, Park HY. Dietary carbohydrate intake is associated with cardiovascular disease risk in Korean: Analysis of the third Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES III). Int J Cardiol 2010; 139(3): 234-240. 

  10. Park J, Lee JS, Kim J. Relationship between dietary sodium, potassium, and calcium, anthropometric indexes, and blood pressure in young and middle aged Korean adults. Nutr Res Pract 2010; 4(2): 155-162. 

  11. Hu FB. Dietary pattern analysis: a new direction in nutritional epidemiology. Curr Opin Lipidol 2002;13(1): 3-9. 

  12. Kant AK. Dietary patterns and health outcomes. J Am Diet Assoc 2004; 104(4): 615-635. 

  13. WHO Regional Office for Southeast Asia. Development of foodbased dietary guidelines for the Asian region [internet]. World Health Organization; 1999 [cited 2015 Apr 8]. Available from: http://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/dietguide_searo/en/. 

  14. Cheong BS, Lee SH, Yun HS, Cho SG, Lee JH, Seo JC et al. The clinical study of risk and lifestyle factors in stroke -419 case control study-. J Korean Acup Moxi Soc 2001; 18(6): 14-26. 

  15. Moon HK, Park JH. Comparative analysis and evaluation of dietary intake between with and without hypertension using 2001 Korea national health and nutrition examination survey. J Nutr Health 2007; 40(4): 347-361. 

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  17. Lim H, Choue R. Dietary pattern, nutritional density, and dietary quality were low in patients with cerebral infarction in Korea. Nutr Res 2011; 31(8): 601-607. 

  18. Cho YA, Kim J, Cho ER, Shin A. Dietary patterns and the prevalence of metabolic syndrome in Korean women. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2011; 21(11): 893-900. 

  19. Lee JE, Kim JH, Son SJ, Ahn Y, Lee J, Park C et al. Dietary pattern classifications with nutrient intake and health-risk factors in Korean men. Nutr 2011; 27(1): 26-33. 

  20. Korean Nutrition Society. Korean Dietary Reference Intakes 2010 [internet]. 2010 [cited 2014 Nov 25]. Available from: http://www.kns.or.kr/. 

  21. WHO (World Health Organization) Expert Consultation. Appropriate body-mass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. Lancet 2004; 363(9403): 157-163. 

  22. Lee RD, Nieman DC. Nutritional assessment. 5th ed. Singapore: McGraw-Hill Higher Education; 2010. p. 193. 

  23. Task Force for the management of dyslipidemias of the Korean Society of Lipidology & Atherosclerosis. Guidelines for the management of dyslipidemias. 3rd ed. Seoul: Chung-woon; 2015. p. 3. 

  24. Lee HJ, Lee HS, Lee YN, Jang YA, Moon JJ, Kim CI. Nutritional environment influences hypertension in the middleaged Korean adults: based on 1998 & 2001 national health and nutrition examination survey. Korean J Community Nutr 2007; 12(3): 272-283. 

  25. Eom JS, Lee TR, Park SJ, Ahn Y, Chung YJ. The risk factors of the pre-hypertension and hypertension of rural inhabitants in Chungnam-do. Korean J Nutr 2008; 41(8): 742-753. 

  26. Kim JA, Kim SM, Choi YS, Yoon D, Lee JS, Park HS et al. The prevalence and risk factors associated with isolated untreated systolic hypertension in Korea: the Korean national health and nutrition survey 2001. J Hum Hypertens 2007; 21(2): 107-113. 

  27. World Health Organization(WHO). WHO Health Report series. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases [internet]. World Health Organization; 2003 [cited 2015 Apr 8]. Available from: http://www.who.int/nutrition/publications/obesity/WHO_TRS_916/en/. 

  28. Ko GTC, Cockram CS, Chow CC, Chan WB, So WY, Ma R et al. Effects of body mass index, plasma glucose and cholesterol levels on isolated systolic hypertension. Int J Cardiol 2005; 101(3): 429-433. 

  29. Horio T, Miyazato J, Kamide K, Takiuchi S, Kawano Y. Influence of low high-density lipoprotein cholesterol on left ventricular hypertrophy and diastolic function in essential hypertension. Am J Hypertens 2003; 16(11): 938-944. 

  30. Bittner V, Johnson BD, Zineh I, Rogers WJ, Vido D, Marroquin OC et al. The triglyceride/high-density lipoprotein cholesterol ratio predicts all-cause mortality in women with suspected myocardial ischemia: A report from the Women's Ischemia Syndrome Evaluation (WISE). Am Heart J 2009; 157(3): 548-555. 

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