최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.44 no.11, 2015년, pp.1666 - 1671
정다운 (한양대학교 식품영양학과) , 임준 (한양대학교 식품영양학과) , 김천회 (한국건강기능식품협회 부설 한국기능식품연구원) , 김영경 (한국건강기능식품협회 부설 한국기능식품연구원) , 박윤진 (한국건강기능식품협회 부설 한국기능식품연구원) , 정윤화 (단국대학교 식품영양학과) , 엄애선 (한양대학교 식품영양학과)
The purpose of this study was to provide trustworthy nutritional information by analyzing sugar contents of commercial retort foods. A total of 70 retort food samples were collected, which included curry (n=21), blackbean- sauce (n=16), sauce (n=17), and meat (n=16) from markets in Seoul and Gyeongg...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
일반적으로 가공식품과 조리된 음식에서 검출되는 이당류는? | 당류 함량은 일반적으로 총 당류(total sugar)를 뜻하며 식품에 존재하는 모든 단당류와 이당류의 함량을 합한 값으로, 일반적으로 섭취하는 가공식품과 조리된 음식에는 단당류로 fructose, glucose, 이당류로는 sucrose, maltose, lactose가 주로 검출된다(18,19). | |
영양성분표시는 어떤 역할을 하는가? | 영양성분표시란 식품에 함유된 영양성분의 함량을 표시하는 것으로(16) 소비자에게 유용한 영양정보를 제공하고 이를 식품의 선택 및 구매에 활용하여 건강을 도모할 수 있도록 중요한 역할을 한다(17). 한국의 영양성분표시제도는 1994년에 처음 도입되어 현재 장기보존식품(레토르트식품), 빵류 및 만두류, 음료류, 즉석섭취식품 중 김밥, 샌드위치 등에 총 9가지 영양성분(열량, 탄수화물, 당류, 단백질, 지방, 포화지방, 트랜스지방, 콜레스테롤, 나트륨)을 의무표시 하도록 규정하고 있다. | |
영양성분표시제도에 따르면 당류의 세부 표시 기준은 어떻게 되는가? | 한국의 영양성분표시제도는 1994년에 처음 도입되어 현재 장기보존식품(레토르트식품), 빵류 및 만두류, 음료류, 즉석섭취식품 중 김밥, 샌드위치 등에 총 9가지 영양성분(열량, 탄수화물, 당류, 단백질, 지방, 포화지방, 트랜스지방, 콜레스테롤, 나트륨)을 의무표시 하도록 규정하고 있다. 당류의 세부표시 기준을 살펴보면 1 g 이상은 가장 가까운 1 g 단위로 표시할 수 있으며, 1g 미만은 1 g 미만으로, 0.5 g 미만은 0으로 표시 가능하다(16). |
Mattews R, Pehrsson P, Farhat-Sabet M. 1987. Sugar content of selected foods: individual and total sugars. In Home Economics Research Report No. 48. U.S Department of Agriculture (USDA), Hyattsville, MD, USA. p 1.
Havel PJ. 2005. Dietary fructose: implications for dysregulation of energy homeostasis and lipid/carbohydrate metabolism. Nutr Rev 63: 133-157.
Ahn BC, Joung H. 2005. Socioeconomic cost of obesity in Korea. Korean J Nutr 38: 786-792.
Choi HM. 2006. 21 Century nutrition. Kyomunsa, Paju, Korea. p 51.
Chung CE. 2007. Association of total sugar intakes and metabolic syndrome from Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2002. Korean J Nutr 40: 29-38.
Lustig RH, Schmidt LA, Brindis CD. 2012. Public health: The toxic truth about sugar. Nature 482: 27-29.
Nakamura J, Hamada Y, Sakakibara F, Hara T, Wakao T, Mori K, Nakashima E, Naruse K, Kamijo M, Koh N, Hotta N. 2001. Physiological and morphometric analyses of neuropathy in sucrose-fed OLETF rats. Diabetes Res Clin Pract 51: 9-20.
Cho SH, Chung CE, Kim SH, Chung HK. 2007. Establishment of total sugar reference value for Koreans. Korean J Nutr 40: 3-8.
Welsh JA, Sharma A, Cunningham SA, Vos MB. 2011. Consumption of added sugars and indicators of cardiovascular disease risk among US adolescents. Circulation 123: 249-257.
Chung SJ, Kim JH, Lee JS, Lee DH, Yu CH. 2004. A suggestion to develop a nutrition policy on food and nutrition labelling and education systems for fast food and carbonated soft drinks in Korea. Korean J Nutr 37: 394-405.
MHW. 2013. The sixth Korea National Health and Nutrition Examination Survey [KNHANE VI-1]. Ministry of Health and Welfare, Sejong, Korea. p 48,50,54.
WHO. 2009. Population nutrient intake goals for preventing diet-related chronic disease. World Health Organization, Geneva, Switzerland. p 57.
USDA. 2011. Dietary guidelines for Americans 2010. Appendix 7. US Department of Agriculture. Washington, DC, USA. http://www.cnpp.usda.gov/Publications/DietaryGuidelines/ 2010/PolicyDoc/Appendices.pdf (accessed May 2015).
McLean-Meyinsse PE. 2001. An analysis of nutritional label use in the Southern United States. J Food Distribution Research 32: 110-114.
Lee MS. 2010. Lipid composition and differences in crude fat contents in wheat flour and dry noodles according to determination methods. Korean J Food & Nutr 23: 381-385.
KFDA. 2015. Korea Food and Drug Administration Notification No. 2015-20 revised; 2015. Korea Food and Drug Administration, Cheongju, Korea.
Kwon KL, Park SH, Lee JH, Kim JY, Yoo KS, Lee JS, Kim SY, Sung H, Nam HS, Kim JW, Lee HY, Park HK, Kim MC. 2007. Prevalence of nutrition labeling and claims on processed, and packaged foods. Korean J Community Nutr 12: 206-213.
Oh HS, Park HO. 2000. A study on dietary intakes of elementary school children according to school foodservice type in Won-Ju. Korean J Dietary Culture 15: 338-348.
Kim GH. 2007. Investigation of sugar contents in children's foods. Korea Food and Drug Administration Report, Seoul, Korea. p 7.
Choi MH, Kwon KI, Kim JY, Lee JS, Kim JW, Park HK, Kim MC, Kim GH. 2008. Monitoring of total sugar contents in processed foods and noncommercial foodservice foods. Korean J Food Sci Technol 40: 337-342.
KFDA. 2013. Food code. Korea Food and Drug Administration, Cheongju, Korea. http://fse.foodnara.go.kr/residue/RS/ jsp/menu_02_01_01.jsp (accessed Sep 2015).
FDA. 2013. Guidance for Industry: A food labeling guide. Food and Drug Administration (FDA), Washington, DC, USA. http://www.fda.gov/food/guidanceregulation/guidancedocumentsregulatoryinformation/ labelingnutrition/ucm 2006828.htm (accessed Jul 2015).
Lee JW, Hwang JB, Nahmgung B, Park JW. 2014. A study on total sugar content in cooked rice and side dishes of eat-out Korean food. Food Eng Prog 18: 124-129.
Nishida C, Uauy R, Kumanyika S, Shetty P. 2004. The joint WHO/FAO expert consultation on diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: process, product and policy implications. Public Health Nutr 7: 245-250.
WHO. 2015. Sugars intake for adults and children guideline. World Health Organization, Geneva, Switzerland. p 4.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.