최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국환경생태학회지 = Korean journal of environment and ecology, v.30 no.1, 2016년, pp.98 - 103
정상목 (순천향대학교 생명시스템학과) , 강슬기 (순천향대학교 생명시스템학과) , 이한주 (순천향대학교 생명시스템학과) , 손지수 (순천향대학교 생명시스템학과) , 전재혁 (순천향대학교 생명시스템학과) , 신현웅 (순천향대학교 생명시스템학과)
Pyropia yezoensis were sampled from Jeonnam in Korea, Jiansu in China and Saga in Japan. Sampled P. yezoensis were analyzed proximate composition by Association official Analytical Chemists(AOAC) method, minerals by ICP-OES and amino acid by amino acid analyzer. Three areas resulted that contents of...
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
한국 김이 무기질 함유량이 많은 이유는? | 위 실험의 결과로 한국 장흥 해안이 반폐쇄형 내만으로서 중국 연운항, 일본 사가현 해안에 비해 유·무기물의 유입이 많아 김의 무기질 함유량이 높은 것으로 사료된다. 또한 MOF(2014)의 조사에 따르면, 한국 장흥과 근접한 고흥 연안의 용존 무기질소(DIN)와 용존 무기인(DIP)의 합이 54. | |
김은 어떤 식품인가? | 김은 영양성분 및 무기질이 풍부하고 필수아미노산이 많이 함유되어 있는 건강식품으로(Dawczynski C et al., 2007) 비타민 A, B, D가 풍부하며 김에서 추출 가능한 수용성 식이섬유인 포피란은 콜레스테롤 저하 및 항산화 활성을 나타낸다(Zhang et al. | |
일본 김에서 검출되지 않은 무기질은? | 미량 원소는 한국과 중국의 경우 Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Zn이 있으며 일본은 Co가 검출되지 않았다. 3국 모두 미량 원소 중 철의 함량이 평균 162. |
AOAC(1995) Fish and other marine products. In: William H(de.), Official methods of analysis 18th, USA, pp. 1-35.
Biao, X., D. Zhuhong and W. Xiarong(2004) Impact of the intensive shrimp farming on the water quality of the adjacent coastal creeks from Eastern China. Mar. Poll. Bull. 48:543-553.
Dawczynski C, Schubert R and Jahresis G(2007) Amino acids, fatty acids, and dietary fibre in edible seaweed products. Food Chem. 103: 891-899.
Hodoki, Y. and T. Murakami(2006) Effects of tidal flat reclamation on sediment quality and hypoxia in Isahaya Bay. Mar. Freshw. Ecosyst. 16:555-597.
Jung, S. M., S. G. Kang, K. T. Kim, H. J. Lee, A. R. Kim and H. W. Shin(2015) Analysis of proximate composition, minerals and amino acid content of a red alga Pyropia dentata based on cultivation sites. Korean J. Environ. Ecol. 28(5):1-6.
Katano, T., K. Yoshino and T. Matsubara (2012) Wax and wane of Chattonella (Raphidophyceae) bloom with special reference to competition between Skeletonema (Bacillariophyceae) in the Ariake Sea, Japan. J. Oceanogr. 68:497-507.
Kim, K. H. and C.S. Kim(1982) Studies on the manufacture of Underia pinnatifida laver and it's physicochemical properties I. Histochemical properties. Korean J. Food Sci. Technol, 14:336-341. (in Korean with English abstract)
Kim S.J., J.S.Mon, S.G. Kang and S.T. Jung(2003) Extraction of Prphyran from decolored Laver. Korean J. Food Sci. Technol. 35(6): 1017-1021.(in Korean with English abstract)
Lee, K. H., S. H. Song and I. H. Jeong(1987) Quailty changes of dried lavers during processing and storage.
Noda, H. and Y. Horiguchi(1975) Studies on the Flavor Substances of 'Nori', the Dried Laver Porphyra tenera-I Dimethyl Sulfide and Dimethyl- $\beta$ -propiothetin. B. Jpn. Soc. Sci. Fish. 41(4): 481-486.
MOF(2014) Seawater quality. Ministry of Maritime Affairs and Fisheries. Korean J. Fish. Aquat. Sci. 20(5):408-418. (in Korean with English abstract)
Mok, J. S., T. S. Lee, K. T. Son, K. C. Song, J. Y. Kwon, K. J. Lee and J. H. Kim(2011) Proximate Composition and Mineral Content of Laver Porphyra yezoensis from the Korean Coast. Kor. J. Fish Aquat. Sci. 44(5):554-559. (in Korean with English abstract)
Park C.K, C.H Park and J.N Park.(2001) Extractive nitrogenous constituents and their monthly variation of fresh laver Porphyra yezoensis. Food Sci. Biotechnol. 10:364-374.
Ren, Y., S. Dong, X. Wang, F. Wang, X. Tian and Q. Gao(2013) Preliminary study on ecological characteristics of one plastic artificial substrate in sea cucumber Apostichopus japonicus (Selenka) culture pond. Marine Sciences 1:005
Ruiz-Capillas C and Moral A.(2001) Changes in free amino acids during chilled storage of hake (Merluccius merluccius L.) in controlled atmospheres and their use as a quality control index. Eur. Food. Res. Technol. 212:302-307.
Shin, D.M, S.R An, S.K In and J.G Koo(2013) Seasonal Variation in the Dietary Fiber, Amino Acid and Fatty Acid Contents of Porphyra yezoensis, Kor. J. Fish Aquat. Sci. 46(4):337-342.(in Korean with English abstract)
Shpigel M., Ragg N.L.,Lupatsch I. and A. Neori (1999) Protein content determines the nutritional value of the seaweed Ulva Lactuca L for the Abalone haliotis tuberculata L. and H. Discus Hannai Ino. J. Shellfish Res. 18(1): 227-233.
Zhang Q, Li N, Liu X, Zhao Z, Li Z and Xu Z. (2004) The structure of a sulfated galactan from porphyra haitanensis and its in vivo antioxidant activity. Carbohyd. Res. 339:105-111.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.