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NTIS 바로가기韓國有機農業學會誌 = Korean journal of organic agriculture, v.24 no.1, 2016년, pp.45 - 59
김오열 (단국대학교 대학원) , 김호 (단국대학교 환경자원경제학과)
The Hongseong-Gun school food service center (Hongseong SFSC) that is managed directly by local government is supplying local environmentally friendly foods from 2014. This study aimed to analyze a case on Hongseong SFSC and to propose improving directions. Hongseong SFSC showed higher supply ratio ...
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핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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친환경 로컬푸드 학교급식의 의의는? | 친환경 로컬푸드 학교급식의 의의는 교육활동과 생명운동, 지역운동, 지역생산물 소비(로컬푸드 시스템), 학농교류의 활성화 등 다섯 가지가 있다. 주요 내용은 다음과 같다(Kim H. | |
학교급식지원센터란? | 학교급식지원센터(센터)는 건전한 식재료를 학교에 원활하게 공급하고 투명한 예산 지원 및 집행을 지도 감독하며, 적절한 수급관리를 위한 기구이다. 충남도는 기초지자체(시군)가 직접 운영하는 지자체(시군) 직영형 학교급식지원센터를 기본 모델로 정하였다. | |
친환경 로컬푸드 학교급식의 의의 다섯 가지 중 학농교류의 활성화의 내용은 무엇인가? | 넷째, 친환경 로컬푸드 학교급식은 학교와 농촌이 만나고 교류하는 학농교류 활성화를 이끌어 낼 수 있다. 교류를 통해 학생과 학부모들은 급식 재료에 대한 신뢰를 높이고 지역농업과 농촌에 대한 관심과 애정을 고취시킬 수 있다. 즉, 지역 생산현장을 방문하고 체험활동을 통해 생산농민과 학생 ․ 학부모 ․ 교사 간에 상호 신뢰하고 상호 의존적인 관계를 형성할 수 있다. |
Chungnam-Do. 2014. Policies on School Food Service of Chungnam-Do in 2015.
Chungnam-Do. 2011. 2014. 2016. Internal Data.
Hongseong-Gun. 2014. Internal Data.
Hwang, Y. J. and S. Y. Gouk. 2011. A Study on Improving School Food Services System. KREI.
Kim, H. 2010. Programs on School Food Service with Environment-friendly Agri-products in Chungnam Province. KAOA Symposium in the Second Half of the Year.
Kim, O. Y. 2015. A Study on the Developing Issues and Operating Situations of School Meal Centers. Master's Thesis. Graduate School of Dankook Univ.
Ministry of Education. 2012. Improving Measures on Supply System of Foodstuff and Environment of School Food Service.
Suh, J. K and H. Kim. 2008. Developing Issues and Marketing Situations in Wholesale Market of Environmentally Friendly Agricultural Products. Korean Journal of Food Marketing. 25(1): 43-63.
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