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한국인의 당류 섭취현황과 만성질환에 미치는 영향
intake of dietary sugar and its influence on chronic disease in the korean population 원문보기

식품과학과 산업 = Food science and industry, v.49 no.3, 2016년, pp.2 - 11  

하경호 (서울대학교 보건대학원 보건영양학교실) ,  정효지 (서울대학교 보건대학원 보건영양학교실) ,  송윤주 (가톨릭대학교 생활과학부 식품영양전공)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

As recently many studies on the relationship between excessive sugar intake and chronic disease have been reported across the world, more attention to sugar intake has been paid. Sugars, called simple sugars, is a kind of carbohydrate and sum of monosaccharides and disaccharides. Sugars that are par...

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제안 방법

  • 가당음료에 해당하는 탄산음료, 과일주스, 액상요구르트, 두유, 미숫가루음료 및 식혜의 섭취 빈도를 주당섭취횟수로 환산하여 합산 후, 가당 음료의 성별, 연령별 평균 주당섭취횟수를 산출하여 그림 4에 제시하였다. 남자는 평균적으로 1주일에 4.

대상 데이터

  • 한편, 아동 및 청소년의 당류 섭취와 비만과의 연관성에 대하여도 최근 연구결과가 발표되었다. 본 연구진은 2002년부터 2011년까지 서울 및 경기지역에서 아동 및 청소년을 대상으로 수행된 다섯 개의 연구들을 합쳐서, 총 2,599명의 9~14세 아동 및 청소년에 대한 당류 섭취량을 평가하고 이와 관련하여 비만과의 관계를 살펴보았다(3). 당류 섭취량을 급원별로 우유 및 과일을 통한 당류와 가공식품을 통한 당류로 분류하여 각각의 섭취량을 사분위수로 나누었을 때, 가공식품을 통한 당류에서는 비만과의 유의한 상관관계가 관찰되지 않았다.
  • 이와 같은 의미에서 개개인의 음료 섭취 수준을 정확히 파악하는 것이 중요하다. 이에 본 고에서는 2012~2014년 국민건강영양조사의 식품섭취빈도조사 자료를 이용하여 19~64세의 성인 10,367명의 음료섭취실태를 분석해보았다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
2015 세계보건기구의 당류 섭취 가이드라인은 무엇을 권고하였는가? 최근 전 세계적으로 당류 과잉섭취와 만성질환과의 연관성이 보고되면서, 당류 과잉섭취에 대한 우려의 목소리가 높아지고 있다. 이에 2015년 세계보건기구는 그동안의 연구결과에 대한 체계적 문헌고찰을 통하여 당류 섭취 가이드라인을 발표하였는데, 유리당 형태로 당류를 섭취할 때 이를 총 에너지의 10% 미만으로 섭취할 것으로 권고하였고, 추후에는 5% 미만으로 줄이는 것도 적극적으로 검토하고 있다고 발표하였다(1).
첨가당과 유리당의 가장 큰 문제는 무엇인가? 건강과 관련이 있는 당류는 이 중에서 첨가당과 유리당의 형태로, 이는 식품의 가공 및 조리시에 첨가하는 모든 단순 당류를 말한다. 이들은 대체적으로 포만감을 주지 않으면서 다른 영양소 없이 에너지밀도만 높이기 때문에 문제가 된다. 특히 첨가당의 제1급원 식품은 가당음료로, 이를 통해 섭취하는 당류 섭취가 건강상에 영향을 준다.
당류의 과잉섭취는 무엇과 관련있는가? 당류의 과잉섭취는 당류의 급원식품과 밀접하게 관련이 있다. 당류의 급원식품은 과일, 우유 및 유제품으로 이들의 섭취는 건강에 좋은 영향을 주는 것으로 보고되고 있다(3,4).
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참고문헌 (36)

  1. World Health Organization. Guideline: Sugars intake for adults and children. World Health Organization, Geneva, Switzerland (2015) 

  2. Food and Agriculture Organization, World Health Organization. The role of carbohydrates in nutrition. In: Carbohydrates in Human Nutrition. FAO, Rome, Italy (1998) 

  3. Ha K, Chung S, Lee HS, Kim CI, Joung H, Paik HY, Song Y. Association of Dietary Sugars and Sugar-Sweetened Beverage Intake with Obesity in Korean Children and Adolescents. Nutrients 8: 31 (2016) 

  4. Zheng M, Rangan A, Olsen NJ, Andersen LB, Wedderkopp N, Kristensen P, Grontved A, Ried-Larsen M, Lempert SM, Allman-Farinelli M, Heitmann BL. Substituting sugar-sweetened beverages with water or milk is inversely associated with body fatness development from childhood to adolescence. Nutrition 31: 38-44 (2015) 

  5. Mann J, Cummings JH, Englyst HN, Key T, Liu S, Riccardi G, Summerbell C, Uauy R, van Dam RM, Venn B, Vorster HH, Wiseman M. FAO/WHO scientific update on carbohydrates in human nutrition: conclusions. Eur. J. Clin. Nutr. 61: S132-S137 (2007) 

  6. U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services. Nutrition and Your Health: Dietary Guidelines for Americans. Home and Garden Bulletin No. 232. USDA, Washington, DC, USA (2000) 

  7. Committee on Medical Aspects of Food Policy, Department of Health. Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom: Report of the Panel on Dietary Reference Values of the Committee on Medical Aspects of Food Policy. No. 41. H.M. Stationery Office, London, UK (1991) 

  8. World Health Organization. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series, No. 916. World Health Organization, Geneva, Switzerland (2003) 

  9. Centers for Disease Control and Prevention. The CDC Guide to Strategies for Reducing the Consumption of Sugar-Sweetened Beverages (2010) 

  10. U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. Washington, DC, USA (2015) 

  11. Hess J, Latulippe ME, Ayoob K, Slavin J. The confusing world of dietary sugars: definitions, intakes, food sources and international dietary recommendations. Food Funct. 3: 477-486 (2012) 

  12. Ministry of Health and Welfare. Dietary Reference Intakes for Koreans 2015. Ministry of Health and Welfare, Sejong, Korea (2015) 

  13. 식품의약품안전처. 제1차 ('16-'20) 당류 저감 종합계획 (2016) 

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  17. Public Health England, Food Standards Agency. National Diet and Nutrition Survey. Results from Years 1,2,3 and 4 (combined) of the Rolling Programme (2008/2009-2011/2012). Public Health England, London, UK (2014) 

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  33. Song Y, Park MJ, Paik HY, Joung H. Secular trends in dietary patterns and obesity-related risk factors in Korean adolescents aged 10-19 years. Int. J. Obes. (Lond). 34: 48-56 (2010) 

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  35. Shi Z, Lien N, Kumar BN, Holmboe-Ottesen G. Socio-demographic differences in food habits and preferences of school adolescents in Jiangsu Province, China. Eur. J. Clin. Nutr. 59: 1439-1448 (2005) 

  36. Ha K, Chung S, Joung H, Song Y. Dietary sugar intake and dietary behaviors in Korea: a pooled study of 2,599 children and adolescents aged 9-14 years. Nutr. Res. Pract. 10:e46 (2016) 

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