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식품알레르기 발생실태 및 학교급식 알레르기 유발식품 표시제에 대한 학부모 인식에 관한 연구
A Study on Food Allergy Occurrence and Parental Perceptions of Food Allergen Labeling System in School Food Service 원문보기

한국지역사회생활과학회지 = The Korean Journal of Community Living Science, v.27 no.3, 2016년, pp.521 - 531  

이은주 (부산대학교 교육대학원 영양교육전공) ,  류호경 (부산대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to measure the prevalence of food allergies among kindergarten and elementary school children and their parents' perceptions of the Food Allergen Labeling System in school food service (FALSSFS). The surveys were conducted by the parents of children in Yangsan-si, Gyeongsang...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구는 경남 양산시에 소재한 병설유치원 및 초등학교 학생의 학부모를 대상으로 식품알레르기 유병률 및 식품알레르기 특성 그리고 학교급식 알레르기 유발식품 표시제에 대한 인식 등을 비교하고자 실시하였다. 568명의 학부모를 대상으로 1·2차로 나누어 설문지를 배부하여 회수된 설문지 중 응답이 불성실한 설문지를 제외한 434부의 설문지를 IBM SPSS Statistics 21을 이용하여 분석 하였으며 그 결과는 다음과 같다.
  • 본 연구에서는 학교급식 알레르기 유발식품 표시제가 시행된 지 2년이 경과 된 시점에서 타 연령에 비해 임상적 식품알레르기 유병율이 높은 유치원생 및 초등학생의 학부모를 대상으로 자녀의 식품알레르기 발생실태를 파악하고, 유병아동과 일반아동 학부모의 학교급식 알레르기 유발식품 표시제에 대한 관심도, 만족도 및 요구도 등 인식을 조사하여 선행연구와 비교해 봄으로써 학생 건강증진 및 학교급식 안전성 향상을 위한 효율적인 학교급식 알레르기 유발식품 표시제 운영의 정착을 위한 기초자료를 제공하고자 한다.
  • 그러나 식품알레르기는 관리만 잘하면 증상의 예방이 가능하므로 개인적인 차원에서 뿐만 아니라 사회적인 차원에서도 모니터링과 관리가 필요하다(Ahn 2011). 식품알레르기 유병자의 경우 가공식품의 구입뿐만 아니라 외식이나 단체급식 시 음식을 섭취할 때도 해당 식품의 성분에 대한 정확한 정보를 얻고자 한다. 그러나 성장기 아동과 청소년의 경우 무분별하게 식품을 제한하거나 적절한 대체식품을 제공받지 못하면 영양불량과 성장지연 등의 위험이 따를 수 있으므로 적절한 대체 식품에 대한 체계적인 관리가 요구된다(Lee 2013).
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
성장기 아동의 식품알레르기를 예방할 때 주의해야 하는 사항은? 식품알레르기 유병자의 경우 가공식품의 구입뿐만 아니라 외식이나 단체급식 시 음식을 섭취할 때도 해당 식품의 성분에 대한 정확한 정보를 얻고자 한다. 그러나 성장기 아동과 청소년의 경우 무분별하게 식품을 제한하거나 적절한 대체식품을 제공받지 못하면 영양불량과 성장지연 등의 위험이 따를 수 있으므로 적절한 대체 식품에 대한 체계적인 관리가 요구된다(Lee 2013).
식품알레르기란 무엇인가? 알레르기를 일으키는 물질, 즉 항원이 식품인 경우 ‘식품알레르기’라고 한다. 식품알레르기는 전 세계 어린이의 6~8%가 경험하고 있는 흔한 질환 중의 하나이다(Sicherer et al.
식품알레르기 증상을 경험한 아동의 비율은? ‘국제 소아천식 및 알레르기질환의 역학조사(International Study of Asthma and Allergies in Childhood, ISAAC)’의 일환으로 국내에서 실시된 조사에서 1995년과 2000년 각각 초등학생의 10.9%와 8.9%, 중학생의 11.3%와 12.6%가 일생 동안 식품알레르기 증상을 경험한 적이 있다고 응답하였고(Hong et al. 2008), 서울지역 초등학생을 대상으로 2005년 실시된 조사에서는 그 비율이 11.
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참고문헌 (20)

  1. Ahn KM(2011) Food allergy: diagnosis and management. Department of Pediatrics, Samsung Medical Center, Sungkyunkwan University School of Medicine, Seoul, Korea(31), 163-167 

  2. Choi YM(2013) Comparison of knowledge perception on food allergy labelling and dietary life practices by food allergy experiences of the upper grades students at an elementary school in young in area. Master's Thesis, Dankook University, p 17 

  3. Ha JC(2010) Survey results show food allergens. Korea Consumer Agency. pp 1-31 

  4. Hong SJ, Ahn KM, Lee SY, Kim KE(2008) The prevalence of asthma and allergic diseases in Korean children. Pediatr Allergy Respir Dis 18(1), 15-25 

  5. Jung YH, Ko H, Kim HY, Seo JH, Kwon JW, Kim BJ, Kim HB, Lee SY, Jang GC, Song DJ, Kim WK, Shim JY, Hong SJ(2011) Prevalence and risk factors of food allergy in preschool children in Seoul. Korean J Asthma Aller Clin Immunol 31(3), 177-183 

  6. Kgnews(2013) Brain dead even elementary school student of milk with a dairy allergy eat supply of curry. Available from http://www.kgnews.co.kr/news/articleView.html?idxno339506[cited 2014. 10. 5] 

  7. Kim EG(2010) Comparison of the food allergy between nutrition teachers and children in elementary and middle school. Master' Thesis, Chung-ang University, p18 

  8. Kim YG, Yu KH, Ly SY(2013) Perception of elementary school parents in Gyeongbuk area on Aallergenic Food Labeling System and children's food allergy status. Korean J Human Ecol 22(5), 491-506 

  9. Korea Food & Drug Administration(2012) Food labeling. Available from http://www.foodnara.go.kr.[cited 2014. 10. 5] 

  10. Kwak DK(2012) Report of Induced study of 'Food Alleraggn Labeling System in School food Service. 

  11. Lee AH(2013) Prevalence of food allergy and perceptions on food allergen labeling in school food service among Korean students. Master's Thesis, Yonsei University 

  12. Lee KH(2014) An analysis on prevalence and allergen of food allergies. J Agric Med Community Health 39(1), 14-24 

  13. Lee SY, Kim KW, Ahn KM, Kim HH, Pyun BY, Park YM, Kim KE(2011) Consumer's use and satisfaction of allergic food labels. Pediatr Allergy Respir Dis 21(4), 294-301 

  14. Moon JS, Lee SY, Nam CM, Choi JM, Choe BK, Seo JW, Oh KW, Jang MJ, Hwang SS, Yoo MH, Kim YT, Lee CG(2008) @007 Korean National Growth Chart; review of developmental process and outlook. Korean J Pediatr 51, 1-25 

  15. Park EJ(2012) Study on level of perception and execution about food allergy in Seoul district school meal services. Graduate School of Education Master's Thesis, Kyung Hee University, p28 

  16. Park JY, Park GY, Han YS, Shin MY(2013) Survey of food allergy in elementary school children in Bucheon-city and relationship between food allergy and other allergic diseases. Allergy Asthma Respir Dis 1(3), 266-273 

  17. Sampson HA(2004) Update on food allergy. J Allergy Clin Immunol 113, 805-819 

  18. Seo W, Jang EY, Han YS, Ahn KM, Jung JT(2011) Management of food allergies in young children at a child care center and hospital in Korea. Korean Pediatr Allergy Respir Dis 21(1), 32-38 

  19. Sicherer SH, Furlong TJ, DeSimone J, Sampson HA(2001) The US peanut and tree nut allergy registry: characteristics of reactions in schools and day care. J Pediatr 138(4), 560-565 

  20. Son KY, Park KS, Hwang HH, Yun BS, Lee SJ, Kim MA(2007) Prevalence of allergic diseases among primary school children in Ilsan, Gyeonggi and changes of symptoms after environmental control. Pediatr Allergy Respir Dis 17, 384-393 

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