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논문 상세정보

Streptococcus mutans에 대한 티트리의 항균 효과

Antibacterial effect of tea tree on Streptococcus mutans

Abstract

Objectives: The purpose of this study is to investigate the antibacterial effect of Streptococcus mutans of tea tree ingredient. Methods: The experimental groups were each given with different concentrations (30 or 50 vol%) of tea tree prepared in saline solution. The control group applied only saline solution. The tea tree coating of the specimen were examined under a scanning electron microscope. For the antibacterial activity test of the tea tree, the contact angle of the tea tree- coated specimen's surface was analyzed. The antibacterial effect against Streptococcus mutans was determined by counting the colony forming units (CFU). The statical statics were evaluated by using one-way ANOVA and paired t-test. Results: The tea tree treated group of hydrophilic more than non treated group. Antibacterial experiments demonstrated that tee tree solution was effective against Streptococcus mutans. However there was no significant difference in depending solution concentration groups. Conclusions: The antimicrobial activity of the tea tree containing solution showed its potential for use as coating for denture and medical materials.

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S.mutans
S.mutans는 무엇인가?
구강내에서 흔히 찾아볼 수 있는 균 중에 하나로 Lactobacillus과 함께 치아우식증의 주 원인균

S.mutans는 구강내에서 흔히 찾아볼 수 있는 균 중에 하나로 Lactobacillus과 함께 치아우식증의 주 원인균이다. 이러한 구강 내 상주균은 연령, 신체적 물리적 조건, 개인의 구강 위생상태에 따라 비율과 종류가 달라진다.

티트리 오일
티트리 오일이 바이러스 ,박테리아, 진균 등에 효과적인 이유는 무엇인가?
티트리 오일의 주성분이 세균의 세포막을 유지하고 기능을 할 수 없도록 하기 때문

일반적으로 식물에서 추출한 재료들이 천연 항미생물제로 사용되고 있으며, 그 중 티트리(Melaleuca alternifolia)는 terpinene-4-oi이 항미생물제의 주성분으로 바이러스 ,박테리아, 진균 등에 효과적이다[11]. 이는 선행연구에서 이미 확인하였듯이[12] 티트리 오일의 주성분이 세균의 세포막을 유지하고 기능을 할 수 없도록 하기 때문이다. 선행연구에서 티트리가 함유된 의치세정제는 구내염의 원인균인 Candida albicans에 우수한 항진균력을 보인 바 있었다[13].

의치를 세정하는 방법
의치를 세정하는 방법 중 화학적 방법의 단점은 무엇인가?
희석된 차아염소산나트륨 또는 과산화수소에 담가 세척할 경우 의치상의 표면을 변화시키기거나 맛과 냄새가 좋지 않다

기계적인 방법으로는 칫솔 등을 이용하여세척하는 방법으로 의치에 칫솔질을 제대로 할 수 없는 노약자와 심신장애자들에게서는 올바른 방법이 시행될 수 없으며, 잘못된 칫솔질은 의치 표면에 흠집을 만들고 거칠게 해 음식물 잔사와 치석의 축척을 더욱 많이 발생시킬 수 있다. 화학적 방법은 의치세정액에 담구어 세척하는 방법으로 희석된 차아염소산나트륨 또는 과산화수소에 담가 세척할 경우 의치상의 표면을 변화시키기거나 맛과 냄새가 좋지 않다는 단점이 있다[4,7]. 따라서 최근 천연재료를 이용한 의치세정제에 대한 연구가 증가되고 있다[8-10].

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