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식사구성안의 생애주기별 권장 식단의 영양 적정성 분석 -2015 한국인 영양소 섭취기준-
Nutritional Adequacy Analysis of Recommended Menu in Dietary Reference Intakes for Koreans 2015 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.22 no.4, 2017년, pp.279 - 288  

김영남 (한국교원대학교 가정교육과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Objectives: Recommended Menu (RM) prepared according to the Target Pattern expected to meet the dietary reference intake (DRI) of nutrients. Nutritional adequacy of RM in 'DRI for Koreans 2015' were analyzed to verify whether such expectation was fulfilled. Methods: Dishes in RM are categorized by 5...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 권장 식단은 식사구성안(권장식사패턴)을 적용하여 영양학회의 전문가가 구성한 대표 식단으로, 지금까지 식단 구성과 관련하여 수행된 연구는 권장식사패턴 적용 연구와[5-8] 한국인의 일상식 상차림 패턴 적용 연구[9]가 있을 뿐, 영양소 섭취기준 책자에 제시된 권장 식단을 분석한 연구는 찾아볼 수 없었다. 따라서 본 연구에서는 식단 작성의 기준 및 참고가 되는 권장 식단의 영양 적정성을 평가하여, 에너지와 영양소 함량 면에서 기대 수준을 모두 충족시키고 있는지, 문제되는 영양소는 없는지 확인하고자 한다. 본연구의 결과는 바람직한 균형식단의 구성을 위한 기초 자료로 활용될 수 있기를 기대한다.
  • 본 연구는 식단 작성의 기준 및 참고가 되는 권장 식단의 영양 적정성을 평가하고자 한다. 권장 식단(Recommended Menu)이란 2015년 한국인 영양소 섭취기준 [4]에 제시된 식단을 지칭한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
일반적으로 사용하는 양념에는 무엇이 있는가? 일반적으로 사용하는 양념, 즉 간장, 된장 고추장, 파, 마늘 등의 사용량을 일일이 계산하는 것이 번거롭기 때문에 양념사용에서 비롯되는 에너지를 반영하기 위한 목적으로 식품군 배분 시 기준 에너지 보다 40~90 kcal 정도 적게 배분한다고 하였다[12]. 권장 식단의 양념 배정 에너지를 ‘기준 에너지 - (권장 식단의 에너지 함량 + 유지·당류군 에너지)’로 산출하였으며, 이는 유지·당류군의 경우 ‘조리 시 소량씩 사용’을 전제로 식단 구성에서 제외시키기 때문이다[4].
영양 과잉과 영양 결핍을 예방하기 위한 가장 좋은 방법은? 5%에 이르는 것으로 보고되었다[1]. 영양 과잉과 영양 결핍을 예방하기 위한 가장 효과적 수단은 에너지와 필수 영양소를 적정 수준으로 섭취하는 것이다. 우리나라 사람들은 에너지와 영양소를 어느 정도 섭취하는 것이 바람직한지에 대한 기준으로 한국인 영양소 섭취기준이 있다.
2015년에 조사된 한국 국민 중 불균형 섭취 인구 비율은? 현대인 가운데 많은 사람이 지나친 음식의 섭취로 인한 대사성 질환을 경험하고 있는 반면 섭취 부족 또는 불균형 섭취 인구도 적지 않은 비율로 나타나고 있다. 2015년 국민건강조사에 따르면 우리 국민 중 남자 39.7%, 여자 28.8%가 비만으로 진단되었고(19세 이상), 고혈압 유병률(30세 이상)은 남자 35.1%, 여자 29.1%로 보고되었으며, 한편으로 영양섭취부족자가 8.5%에 이르는 것으로 보고되었다[1]. 영양 과잉과 영양 결핍을 예방하기 위한 가장 효과적 수단은 에너지와 필수 영양소를 적정 수준으로 섭취하는 것이다.
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참고문헌 (13)

  1. Ministry of Health and Welfare, Korea Centers for Disease Control and Prevention. Korea health statistics 2015: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES VI-3) [Internet]. 2016 [cited 2017 Jun 28]. Available from: https://knhanes.cdc.go.kr/knhanes/sub04/sub04_03.do?classType7. 

  2. National Research Council. Recommended dietary allowances. 10th ed. Washington, DC: National Academy Press; 1989. p. 1-2. 

  3. Ministry of Health and Welfare, The Korean Nutrition Society, Ministry of Food and Drug Safety. Dietary reference intakes for Koreans. 1st revision. Seoul: The Korean Nutrition Society; 2010. p. 524-535. 

  4. Ministry of Health and Welfare, The Korean Nutrition Society. Dietary reference intakes for Koreans 2015. Sejong: Ministry of Health and Welfare; 2015. p. vi-xii, 433, 944-976. 

  5. Kim AR, Kim MJ, Kim YN. Nutritional assessment of menu plan prepared according to the target pattern: Menu prepared by home economics teachers and middle-school girls. Korean J Community Nutr 2011; 16(3):375-385. 

  6. Lee HY, Kim YN. Revision and application of the Target Pattern in Food Guidance System: Administered to 2nd grade middle school students. Korean J Community Nutr 2014; 19(3):274-282. 

  7. Park MJ, Kim YN. Revision of the Target Pattern based on single serving size of dishes for Korean adolescent meal plan. Korean J Community Nutr 2015; 20(1):21-29. 

  8. Park MJ, Kim YN. Proposition and application of a dish-based Target Pattern for Korean adolescent girls. Korean J Community Nutr 2015; 20(2):87-95. 

  9. Kim JO, Kim YN. Assessment of menu plan prepared by middle school students according to ordinary meal pattern and single serving size. Korean J Community Nutr 2013; 18(4):333-343. 

  10. The Korean Nutrition Society. Food composition table CD in dietary reference intakes for Koreans. Seoul: The Korean Nutrition Society; 2005. 

  11. The Korean Nutrition Society. Food values of portions commonly used. Seoul: The Korean Nutrition Society; 1998. p. 47, 171, 199, 233, 279. 

  12. The Korean Nutrition Society. Dietary reference intakes for Koreans. Seoul: The Korean Nutrition Society; 2005. p. 331-355. 

  13. Kim MH, Yang KM, Yoon JM, Yoon TJ, Lee BH, Lee YS et al. New clinical nutrition. Paju: Gigumunwhasa; 2012. p. 190. 

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