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국수에 대한 4종 해조류 에탄올 추출물에 의한 ABTS+, OH 라디칼, NO 라디칼, 철 이온 환원력
ABTS+ Radical, Hydroxy Radical (OH), Nitric Oxide (NO), and Ferric Ion Reducing Antioxidant Power (FRAP) Effects of Ethanol Extracts from Four Seaweed Species for Noodles 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.27 no.10 = no.210, 2017년, pp.1121 - 1129  

조경순 (동명대학교 식품영양학과)

초록
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4종의 식용 조류, 참김(Porphyra tenera), 미역(Undaria pinnatifida), 톳(Sargassum fusiforme), 잎파래(Enteromorpha linza)의 에탄올 추출물에 대해 ABTS+ 소거활성, 하이드록시 라디칼(OH), 산화질소(NO), 철 이온 환원력(FRAP)을 조사하였다. ABTS+ 소거활성은 Brand-Williams 등의 방법에 따랐다. 톳의 ABTS+ 소거활성은 8.0 mg/ml 일 때 61.8%로 가장 높은 반면 잎파래는 동일 농도에서 35.7%로 가장 낮았다. 참 김과 미역은 ABTS+에 대해 유사한 활성 저해를 나타내었다. 하이드록시 라디칼의 저해활성은 톳 > 참김 > 미역 > 잎파래 순이었다. 산화질소는 8.0 mg/ml 추출물일 때 톳 > 참김 > 미역 > 잎파래 순이었다. 3.5% 소금과 4종의 조류 추출물을 첨가한 밀가루 반죽을 국수틀에 뽑아낸 후 5분간 끓였을 때 전반적으로 4개의 산화제에 대해 활성저해가 저하되었다. 톳 8.0 mg/ml를 첨가한 국수의 경우 산화질소 활성저해는 27.2%였다. 미역 8.0 mg/ml을 첨가한 국수는 철 이온 환원력이 31.5%였다. 종합적으로 톳 추출물이 ABTS+, OH, NO, FRAP에 대해 활성저해가 가장 높았다. 본 연구 결과 자연적으로 분포하는 참김, 미역, 톳, 파래가 국수의 항산화력 증진에 도움을 준다고 사료되었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The authors evaluated the scavenging activities of ABTS+ radical, hydroxy radical (OH), nitric oxide (NO), and ferric ion reducing antioxidant power (FRAP) from ethanol extracts of four edible alga, Enteromorpha linza, Porphyra tenera, Sargassum fusiforme, and Undaria pinnatifida. ABTS+ scavenging a...

주제어

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제안 방법

  • All measurements of free radical scavenging activity were performed in triplicate and standard deviation was calculated. Differences were tested with analysis of variance (ANOVA) followed by multiple comparison test.
  • The aim of present study was to estimate the ABTS+ Radical, Hydroxy Radical (OH), Nitric Oxide (NO), and Ferric Ion Reducing Antioxidant Power (FRAP) Effects and to investigate in vitro antioxidant potential of ethanoic extracts of Porphyra tenera, Undaria pinnatifida, Sargassum fusiforme, Enteromorpha linza whether the extractions of seaweeds are losed significant OH activity during cooking noodles or not.

데이터처리

  • All measurements of free radical scavenging activity were performed in triplicate and standard deviation was calculated. Differences were tested with analysis of variance (ANOVA) followed by multiple comparison test. Correlation co-efficient (R) to determine the relationship between two or more variables among Radical Scavenging activity tests were calculated using the SPSS software (Release 21.

이론/모형

  • Ferric ion reducing power was measured according to the method of Oyaizu [18]. 1 ml of various concentrations of sample and 1 ml of 1% w/v potassium ferricyanide solution were added to 1 ml of the phosphate buffer solution (0.
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