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비지박 첨가 먹이원 급여에 따른 흰점박이꽃무지 유충의 생육과 영양성분 변화
Growth Performance and Nutrient Composition in the White-spotted Flower Chafer, Protaetia brevitarsis (Coleoptera: Scarabaeidae) Fed Agricultural By-product, Soybean Curd Cake 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.27 no.10 = no.210, 2017년, pp.1185 - 1190  

송명하 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과) ,  한문희 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과) ,  이석현 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과) ,  김은선 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과) ,  박관호 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과) ,  김원태 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과) ,  최지영 (농촌진흥청 국립농업과학원 곤충산업과)

초록
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세계적으로 곤충시장이 매년 성장하는 가운데 우리나라에서도 곤충산업이 미래 유망 산업으로 주목 받고 있다. 뿐만 아니라, 최근 갈색거저리와 쌍별귀뚜라미, 흰점박이꽃무지 및 장수풍뎅이가 일반식품원료로 등록됨에 따라 식용곤충에 대한 관심이 늘고 곤충의 대량사육이 전국적으로 이루어지고 있다. 이에 안전하고 고영양성분이 포함된 식용곤충 전용 먹이원 개발 연구가 필요하다. 최근 들어 각종 부존자원의 사료화는 부존자원의 활용, 사료비 절감, 환경보존 등의 효과를 거두고 있는 것으로 나타나고 있다. 따라서 식용곤충으로 많이 사육되고 있는 흰점박이꽃무지의 생육을 촉진하면서 경제적이고 안정적인 사육을 도모하기 위해 감귤박, 비지박, 대두박, 맥주박 등 4종의 부존자원을 이용하여 효과를 조사하였다. 10% 비지박을 급여한 유충의 무게가 대조구 대비 약 3.5배 증가하였고, 유충기간 또한 40% 이상 단축되었다. 또한, 10% 비지박 첨가 실험구에서 일반조성분과 미네랄 및 아미노산의 함량이 전체적으로 높은 것으로 나타났다. 중금속 함량 분석 결과, 납과 카드뮴비소는 모든 실험구에서 검출되지 않았다. 본 연구결과는 흰점박이꽃무지 유충의 생육 촉진 효과를 가지는 비지박이 곤충 먹이원의 소재로 활용될 수 있음을 보여준다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Insects are gaining recognition as an alternative source of protein. As a result, more and more domestic farms have begun mass rearing of edible insects. In order to produce high quality insects, studies on the development of safe and nutritious feed sources are needed. Given the cost of rearing ins...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • A dry ashing procedure was used to prepare the samples for mineral analysis. Copper (Cu), zinc (Zn), calcium (Ca), potassium (K), magnesium (Mg), manganese (Mn), sodium (Na), and phosphorus (P) contents of the samples were determined by direct current plasma emission spectrometry.
  • The third instar larvae were reared in a plastic container (200×130×130 mm) with designated feeds. For each group, 20 larvae were tested and each feed was changed once a week. The rearing room was regulated at 25±1℃ with 40~60% humidity under 12:12(L:D) light condition.

대상 데이터

  • The purchased beetles were kept in insect rearing facilities at National Institute of Agricultural Science at 25±1℃ with 40~60% humidity.
  • The second instar larvae of P. brevitarsis were purchased from a private seller (Hapcheon-gun, Gyeongsangnam-do, Republic of Korea). The purchased beetles were kept in insect rearing facilities at National Institute of Agricultural Science at 25±1℃ with 40~60% humidity.

데이터처리

  • Statistical differences at p>0.05 between the groups were analyzed by one-way ANOVA analysis followed by Tukey’s multiple comparison test.
  • The asterisk is used to indicate the statistical differences according to one-way ANOVA and Turkey’s multiple comparison test.

이론/모형

  • Crude fat was extracted from each sample in a Soxhlet extractor with ethyl ether. The content of fiber was determined according to the AOAC enzymatic gravimetric method. The ash content was estimated by dry-ashing in furnace at 550℃ for 5 hr.
  • Briefly, moisture content was determined by drying the sample at 105℃ to constant weight. The crude protein content was determined by the Kjeldahl method and calculated by multiplying the nitrogen content using a factor of 6.25. Crude fat was extracted from each sample in a Soxhlet extractor with ethyl ether.
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